Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2_Ек_потреби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать
    1. Економічні інтереси: сутність, суб’єкти та класифікація

Економічні інтереси – це усвідомленні економічні потреби окремих людей, соціальних верств, груп та класів. Економічні інтереси - знаходять свій вияв у поставлених цілях, конкретних завданнях та діях щодо їх досягнення.

Необхідно звернути увагу на об’єктивні чинники, які визначають зміст економічних інтересів (моральні, політичні, соціальні, матеріальні умови життя, класова належність людей та ін.). Усе це ускладнює структуру економічних інтересів. У такій струк­турі вирізняють індивідуальні інтереси, класові інтереси, інтере­си трудових колективів, економічні інтереси держави, загальнонародні інтереси.

Варто усвідомлювати, що існують різні способи впливу на інтереси людей, за допомогою яких забезпечується їх участь у виробництві. Перехід України до ринкових відносин посилює вплив на інтереси людей важелів економічного примусу.

Економічні інтереси більшості сучасних працівників спрямовані на отримання предметів споживання та послуг, а інтереси власників засобів виробництва – на збільшення різних видів власності (папери, метал, майно). Тому засобом реалізації економічних інтересів працівників є отримання заробітної плати, а власників засобів виробництва - привласнення прибутків.

    1. Взаємодія потреб та інтересів

В економіці діє безліч економічних суперечностей, значна частина яких розглядається політичною економією. Деякі з них мають особливе значення. Це стосується суперечностей між виробництвом і споживанням, між безмежністю людських потреб і відносно обмеженими можливостями виробництва, між новим і старим в економіці. Ці суперечності і методи їх розв’язання.

Економічні потреби та інтереси реалізуються у споживанні, яке є завершальним моментом і кінцевою метою виробництва. Важливо мати на увазі, що призначення виробництва — служити споживанню, задовольняючи економічні потреби та інтереси людей. Виробництво також породжує нові потреби і визначає рівень фактичного споживання. З іншого боку, споживання — не пасивне, воно теж впливає на виробництво, регулює його через свої потреби та сукупний попит.