Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2_Ек_потреби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать
    1. Економічний закон зростання потреб

У кожному суспільстві діє закон зростання потреб. Його сутність полягає у тому, що в міру розвитку суспільного виробництва, а разом з тим і людини як особистості та продуктивної сили відбувається і поступове зростання її потреб.

Всезагальний економічний закон зростання потреб відбиває внутрішньонеобхідні, суттєві і сталі звязки між виробництвом та споживанням, потребами та існуючими можливостями їхнього задоаолення.Відповідно до цього закону безперевний розвиток потреб є рушійною силю економічного та духовного прогресу людства, що, у свою чергу, стимулює появу нових і нових потреб.

Відповідно до закону зростання потреб відбувається стале і якісне їх зростання. Характерною рисою цього закону є його «незворотність»: з тією чи іншою мірою інтенсивності за будь-якої ситуації потреби змінюються, як правило в одному напрямку — у бік зростання. При цьому забезпечення умов для безперервного розвитку потреб є рушійною силою розвитку суспільного виробництва.

Наступним кроком є вивчення корисності продукту. Корисність — це здатність речі чи послуги задовольняти будь-яку потребу людини. Потреби людини є індивідуальними і суб’єктивними (те, що корисно одному, може не бути корисним іншому).

Що стосується корисності, то, з одного боку, вона є об’єктивною (наприклад, різні харчові продукти, необхідні для життя і здоров’я будь-якої людини, є об’єктивно корисними), а з іншого боку, корисність є чинником суб’єктивного характеру. Саме це пояснює, чому в загальному плані потреби людини безмежні, а в конкретній ситуації і в конкретному продукті вони можуть бути повністю задоволені. Необхідно також звернути увагу на те, що корисність речей перебуває у прямій залежності від їх природних властивостей.

При цьому слід запам’ятати те, що, організуючи виробництво різних благ, люди формують їх корисність, тобто створюють блага з такими якісними властивостями, завдяки яким вони можуть задовольняти особисті чи виробничі потреби. НТП дає змогу постійно вдосконалювати корисність матеріальних благ і створювати безліч нових.

В економічній теорії корисність благ виражають в умовних одиницях корисності (ОК), при цьому вважається, що кожне благо можна поділити на безліч окремих порцій. Варто звернути увагу і на таке відоме явище, характерне для людської натури: одне й те саме відчуття, повторюючись безперервно, з певного моменту починає задовольняти нас все менше й менше. Саме враховуючи це явище австрійські економісти К. Мен­гер, Єв. Бем-Баверк, Ф. Візер довели, що в обмежений термін, протягом якого смаки людини залишаються незмінними, споживачі можуть одержати стільки певних продуктів, скільки вони забажають. Чим більшу кількість продукту мають споживачі, тим менше їх бажання щодо одержання додаткових одиниць цього самого продукту. Економісти довели, що певна потреба може бути задоволена одиницями (порціями) продуктів, що йдуть одна за одною, відповідно до закону спадної граничної корисності.

Під граничною корисністю розуміють додаткову корисність (або задоволення), яку одержує людина з однієї додаткової одиниці конкретної продукції. Гранична корисність – додаткова корисність, яку отримує споживач із додаткової одиниці і товару або послуги. У міру того як людина споживає все нові порції одного й того самого продукту, зростає сукупна корис­ність, але все меншими темпами у зв’язку з тим, що потреби людини поступово насичуються. Гранична корисність продукту під час збільшення його споживання поступово скорочується. Падіння граничної корисності в міру споживання людиною додаткових одиниць певного продукту прийнято називати законом спадної корисності.

Закон спадної корисності — кожна наступна одиниця блага має меншу корисність ніж попередня.

Необхідно знати, що теорія граничної корисності пов’язує корисність речей з їх рідкістю. Чим більш рідкісним (обмеженим за кількістю) є продукт (наприклад, перли, золото), тим вища їх гранична корисність, хоча вони можуть бути об’єктивно малокорисними речами.

Гранична корисність є дуже важливою і цікавою категорією, вона визначає поведінку людей, управляє мірою задоволення їхніх потреб. Чим ширші та інтенсивніші потреби і чим менша, з іншого боку, кількість благ для їх задоволення, тим вищою буде гранична корисність, і навпаки. У політичній економії багато економістів використовують теорію граничної корисності для обґрунтування величини мінової вартості і ціни товарів.