Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переддіпломна звіт!.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
258.87 Кб
Скачать

5. Лісокультурна діяльність лісництва

В лісництві лісокультурна справа проводиться в двох напрямках: лісовідновлення і лісорозведення.

Лісовідновлення – це створення лісових культур на площах, раніше вкритих лісом. Відновлення лісу може бути природним – це коли на площі з’являється самосів і підріст деревних рослин, і штучним – шляхом закладання лісових культур.

Лісорозведення – створення лісових культур на нелісових площах. Лісорозведення проводять переважно на староорних землях, переданих у лісовий фонд під заліснення.

Цього року на території лісництва створили культур на площі ______ .

Для забезпечення потреб лісництва в садивному матеріалі створено лісовий розсадники.

Лісові культури створюються з таких деревних порід: дуб звичайний, сосна звичайна. Супутніми породами (природного походження) є береза повисла, осика. Обробіток ґрунту проводиться механізовано трактором МТЗ-82 з плугом ПЛН-3-35 або ПКЛ-70. Підвозку садивного матеріалу проводять гужовим транспортом. Підготовку саджанців проводять вручну (підрізка коріння на 1/3 довжини). Посадка проводиться вручну під меч Колесова. Лісові культури створюють різні за породним складом, густотою, схемою змішування. Приживаємість лісових культур становить 70-80%. Догляди проводять: механізовано – культиватором КЛБ-!,7 чи кущорізом “Секор-3” або вручну – косою чи сапкою (20-30 см). Доповнення при потребі проводиться вручну восени чи наступного року весною.

Перевірки стану лісових проводить інженер по лісовим культурам, лісничий.

У звіті використовую матеріали: проект лісових культур.

6.Охорона і захист лісу від шкідників, хвороб, пожеж і самовільних рубок

Із хвороб лісу найбільш поширені пневі і стовбурні гнилі, які викликаються кореневою губкою, сосновою губкою, березова губка і чага, молодняки пошкоджуються звичайним і сніжним шютте.

Із шкідників поширені короїди, пагонов’юни (зимовий і смолівщик), довгоносик сосновий .

Для боротьби з ними проводиться ряд заходів:

- лісогосподарський;

- хімічний;

- біологічний.

Найбільш розповсюджений є лісогосподарський метод. В місцях їх виникнення проводяться лісогосподарські заходи, які не дозволяють розповсюдження їх на значну площу. Основний захід боротьби – це проведення суцільно- і вибірково-санітарних рубок, а також рубок догляду.

Хімічний і біологічний в даний момент часу розповсюджений дуже погано і застосовується рідко.

В пожежно небезпечний період проводиться наймання тимчасових пожежних сторожів. Вони чергують на пожежних вишках у встановлений період часу, яке залежить від погодних умов і може бути декілька годин чи цілодобово. На пожежних вишках (якщо вони є в наявності) є : телефон, бінокль, годинник, азимутний круг, план насаджень і журнал для запису виявлених пожеж. В конторі лісництва чергування по черзі несуть помічник лісничого, майстри лісу, вона обладнана рацією.

Також в лісництві ведуть деякі інші заходи:

- облаштування місць для відпочинку і куріння;

- проведення роз’яснювальної роботи серед населення;

- встановлення аншлагів;

- облаштування по території водойм і під’їзд до них;

- облаштування мінералізованих смуг і інші.

До лісової охорони в лісництві належать: лісничий, помічник лісничого, старший майстер лісу і майстри лісу. При виявленні самовільних рубок чи інших адміністративних порушень, повідомляють лісничого чи помічника лісничого. Вони в свою чергу повідомляють в лісгосп і складають протокол про адміністративне правопорушення і постанову.

В великих масштабах порушення може перейти у кримінальне порушення і ним займається інженер з захисту лісу з міліцією.