Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
петрук.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
291.25 Кб
Скачать

ВСТУП

У системі агропромислового комплексу електрифіковано велику кількість установок водопостачання і зрошення, високопродуктивних агрегатів для сушіння і сортування зерна, потокових ліній цехів і заводів приготування кормів, великих птахофабрик, комплексів промислового типу з відгодівлі великої рогатої худоби, підприємства з переробки сільськогосподарської продукції.

Електрифікація всіх галузей народного господарства має широке і всебічне використання електричної енергії в промисловості і транспорті, сільськогосподарському виробництві і є однією з основних умов стійкого розвитку сільського господарства. Нинішній етап розвитку електрифікації сільського господарства характеризується переходом до комплексної електрифікації.

Комплексна електрифікація – це вища економічно-ефективна і раціональна стадія електрифікації виробничих процесів. Вона передбачає поєднання прогресивної машинної технології виробництва, автоматизованої системи електрифікованих машин, раціональної організації праці і виробництва.

За останні роки парк електрообладнання в агропромисловому комплексі значно поповнився, став більш досконалим за енергетичними характеристиками. У господарствах щороку споживається більш ніж 10% усієї виробленої в країні електроенергії, а за сумарною потужністю, кількістю і номенклатурою використовуваного електрообладнання сільського господарства України займає одне з провідних місць серед галузей народного господарства.

Не дивлячись на деякі позитивні результати, досягнутий рівень електрифікації сільського господарства і обсяг електроспоживання не відповідає можливостям щодо повного забезпечення населення країни необхідною сільськогосподарською продукцією.

Електрооснащеність праці в сільськогосподарському виробництві в шість разів менша ніж у промисловості. Споживання у побуті електроенергії в селі майже у три рази нижче, ніж у місті.

Для вирішення названих проблем необхідно підняти на якісно новий ступінь базу сільської енергетики, технічно переоснастити, прискорити виробництво нового електрообладнання, а також внести дійові заходи щодо підвищення надійності електропостачання, збільшення обсягів електромонтажного будівництва, зміцнення виробничої бази енергетичної служби на селі і зокрема кадрами.

Метою курсового проекту є комплексна електрифікація виробничих процесів в корівнику на 100 голів з вибором електрообладнання і засобів автоматизації технологічних процесів.

1 Вибір технологічного обладнання.

1.1 Опис приміщень (приміщення) об’єкта

Продуктивність зерна у великій мірі залежить від умов їх утримання. При будівництві кормоцехів часто не дотримуються елементарних вимог. Як правило, в таких приміщеннях відсутня вентиляція та каналізація. В результаті тут душно і сиро, в повітрі накопичується багато шкідливих газів.

Фундамент кормоцеху повинен бути міцним, оскільки він несе на собі тягар стін, перекриттів і даху. Тому його будують найчастіше з бутового каменю, обпаленої цегли, скріпленої цементним розчином, або ж з бетону, попередньо зробивши опалубку. На невсипучих ґрунтах фундамент повинен йти у ґрунт на 50-70 см. Для запобігання стін від вологи верхню частину фундаменту (цоколь) ізолюють від стіни водонепроникною прокладкою з бітуму, руберойду або асфальтової прошарком, по периметру фундаменту з зовнішньої його сторони роблять вимощення.

Стіни кормоцеху повинні бути сухими і добре зберігати тепло всередині приміщення. Якщо стіни не володіють теплозахисними властивостями, то в холодну пору вони «потіють» і промерзають. Найкраще робити стіни з саманної цегли, який є найдешевшим будівельним матеріалом (його виготовляють із суміші глини, соломи і піску).

Підлоги в кормоцеху повинні бути теплими, сухими, рівними, зручними для очищення від залишків. Дуже важлива властивість підлоги - його водонепроникність, тому що від цього багато в чому залежить вологість повітря в приміщенні.

У кормоцеху завжди повинно бути достатньо світла і свіжого повітря. Оптимальна температура в приміщенні від 18 до 40 ° С.

1.2 Опис технологічних процесів на об’єкті

Всі технологічні процеси в кормоцехуна 1000 голів механізовані і електрифіковані.

Якість корму в значній мірі залежить від технології і якості переробки, приготування один з основних факторів, які визначають продуктивність тварин.

Корма для тварин на тваринницьких фермах готують в кормоцехах та кормокухнях. Кормоприготувальні машини поставляються в комплекті з електродвигунами і апаратурою керування. Потужність кормоприготувальних машин залежить від ступеню подрібнення і механічних властивостей матеріалу що переробляється, гостроти ножів і продуктивності машин. У зв’язку з важкими умовами пуску під навантаженням з можливим забиванням і заклинюванням обертових частин кормоприготувальні машини запускають без навантаження.

В кормоцеху на 1000 свиней присутні такі технологічні процеси як подрібдення коренебульбоплодів, запарюванння та варіння кормосумішей та концентрованих кормів, транспортування коренебульбоплодів та кормрумішей, вентиляція, закачування молока або сироводки, викачування фекалій, змішування кормів, робоче та чергове освітлення.

1.3 Вибір технологічного обладнання

Комплекти обладнання кормоцехів типу КЦС призначені для механізованого приготування запарених або сирих кормових сумішей вологістю 60-80%.

Всі уніфіковані кормоцехи аналогічні базового KЦС-6000 («Маяк-6»), включають в себе п'ять потокових технологічних ліній: концентрованих кормів, силосу та зеленої маси; тpaвяной борошна; корнеклубнеплодов; приготування та видачі готових сумішей.

Лінія концентрованих кормів призначена для прийому, зберігання і дозованої завантаження концентрованих кормів у змішувач. Вона складається з приймального бункера місткістю 15 м 3 та живильника 1 (малюнок 1).

Концентрат в міру необхідності подаються живильником в збірний завантажувальний шнек 8 і далі - в Запарники-змішувач 9. Дозування кормів визначають тривалістю роботи живильника 1.

Лінія силосу та зеленої маси включає в себе подрібнювач кормів 3, завантажувальний скребковий транспортер 2 і завантажувальний шнек 8. Подача лінії 5-10 т / год

Лінія приготування трав'яного борошна містить універсальну дробарку КДУ-2, живильник ПСМ-10, транспортер ТС-40С. Сіно подають в дробарку 5 вручну. Сінна борошно повітряним потоком, створюваним вентилятором дробарки, подається в циклон і через шлюзової затвор надходить в бункер живильника 4. З останнього вона висипається на транспортер 2, який направляє її і шнек. V або безпосередньо в Запарники-змішувач 9. Проііюдітелиюсп. лінії 1,5 т / ч.

Рисунок 1 - Технологічна схема кормоприготувальні цеху КЦС-6000 («Маяк-6»): 1 - живильник концентрованих кормів ПК-6; 2 - транспортер ТС-40С; 3 - подрібнювач «Волгарь-5», 4 - живильник сінного борошна ПСМ- 10; 5 - дробарка КДУ-2, 6 - транспортер корнеклубнеплодов ТК-5Б; 7 - мийка-подрібнювач кормів ІКМ-5, 8 - шнек ШЗС-40М; 9-Запарники-змішувач С12; 10 - шнек IIIBC-40: 11 - вивантажний транспортер ТС-40М: А-концентровані корми; Б - зелена маса; В - сіно; Г - корнеклубнеплоди, Д - готова кормосмесь.

В лінію підготовки корнеклубнеплодов входять приймальний бункер місткістю 9 м, який розташований на рівні підлоги, скребковий транспортер ТК-5Н зі шнеком і мийка-подрібнювач ІКМ-5. Корнеклубнеплоди доставляю самоскидом до цеху, і вивантажують в приймальний бункер, з якого вони подаються вивантажним шнеком і похилим скребковим транспортером 6 в мийку-подрібнювач 7. Тут вони відмиваються від грунту, подрібнюються та подаються в збірний завантажувальний шнек 8 або безпосередньо в Запарники-змішувач. Подача лінії на буряках становить 3-4 т / год, на картоплі 1-2 т / ч.

Лінія приготування і видачі готового корму включає в себе завантажувальний збірний Шпек ШЗС-40M, два запарники змішувача місткістю по 12 м 3 (КЦС-6000, КЦС-3000) або апарники С-12 і варильний котел ВК-1 (КЦС-200/2000 ), або запарники-змішувач С-7 і варильний котел ВК-1 (КЦС-100/1000), вивантажний збірний шнек ШВС-40; транспортер готового корму ТС-40М.

З усіх технологічних ліній корнеклубнеплоди, концентровані і зелені корми, трав'яне борошно надходять у завантажувальний збірний шнек X, який знаходиться над Запарники-змішувачем, і по черзі їх завантажують. Одночасно із завантаженням змішувача корм перемішується обертовими мішалками. Приготовлені корми з Запарники-змішувачів подаються в вивантажний транспортер 11 для завантаження в кормороздавальник або інший транспортний засіб.

За завданням дано свинарник з 1000 відгодівельними поголів'ям. З урахуванням цієї умови ми вибираємо комплект обладнання кормоцеху КЦС-100/1000, схема якого представлена на малюнку 2.

Малюнок 2 - Технологічна схема кормоприготувальні цеху КЦС-100/1000. 1 - подрібнювач; 2 - транспортер, 3 - живильник концкорми; 4 - транспортер корнеклубнеплодов; 5 - мийка-подрібнювач корнеклубнеплодов; 6 - насосна установка; 7 - вивантажний шнек, 8 - вивантажний транспортер; 9-змішувач; 10 - варильний котел, 11 - завантажувальний збірний шнек.