Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Завдання № 4

Для вирішення задачі слід застосувати наступні методи вирівнювання:

Метод середньої ступеневої - ряд динаміки розділяють на деяке досить велике число рівних інтервалів. В нашому випадку такими інтервалами виступають квартали року. Середній рівень, що закріплюється за кожним інтервалом знаходять за формулою середньої арифметичної простої

Метод середньої плинної- вихідні рівні ряду заміняються середніми величинами, що одержують з даного рівня і декількох симетрично розміщених. Найчастіше беруть непарні інтервали (3,5 і т.д. точок) При непарному згладжуванні отримане середнє арифметичне закріплюють за кожним розрахунковим інтервалок. Для точок на початку і в кінці ряду можожуть бути прийняті тільки умовні рівні.

Для аналізу тих соціально-економічних явищ у розвитку яких спостерігається сезонний характер розраховують індекс сезонності:

На графіку індекс сезонності це або лінійна діаграма або пелюстковий графік в полярній системі координат. Виконання графіків має здійснюватися шляхом дотримання правил побудови графіків

Завдання № 5

З метою проведення прогнозування відсутніх рівнів ряду може бути використано метод середнього абсолютного приросту, середнього темпу росту, аналітичним методом.

Прогнозування за середнім абсолютним приростом може бути виконане у випадку, якщо їсти упевненість вважати загальну тенденцію лінійної, тобто заснований на припущенні про рівномірну зміну рівня. Для побудови аналітичного рівняння необхідно визначити середній абсолютний приріст і послідовно додати його до останнього рівня ряду стільки разів, скільки періодів екстраполюється ряд. Тобто шуканий рівень ряду визначається за формулою:

Таким чином, для обрахунку рівня ряду за межами відомого інтервалу, до кінечного рівня слід додати середній абсолютний приріст, обрахований за весь досліджуваний період.

Прогнозування за середнім темпом росту здійснюється у випадку, коли є підстави вважати, що загальна тенденція ряду характеризується показової кривої. Початково визначають середній коефіцієнт росту, зведений у ступінь, що відповідає періоду екстраполяції та домножається на значення останнього рівня ряду. Тобто:

Таким чином, для обрахунку рівня ряду за межами відомого інтервалу, кінечний рівень ряду помножається на середній коефіцієнт росту, обрахований за весь досліджуваний період.

Аналітичний метод прогнозування передбачає, що розвиток явища пов’язують лише з часовим фактором. За умови лінійної залежності рівняння має вигляд:

Для обрахунку параметрів анілітичного рівняння слід зайти: СЕРВІС/АНАЛІЗ ДАНИХ/РЕГРЕСІЯ. Далі ввести область значень У та t (Х). Часовий фактор обирається довільно, наприклад в порядку зростання значень згори до низу від 1 до n

Результати обрахунків проведених програмою дають значення параметрів а0 (в ячейці на перетині: "коэффициенты та У-пересечение") та а1 (в ячейці на перетині "коэффициенты и переменная Х1")

Підставивши значення параметрів у дане рівняння та значення часового фактору t для шуканого року отримаємо шукане прогнозне значення рівня ряду.