Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 3 – Статистичне вивчення динаміки

Мета роботи – набуття навичок динамічного аналізу та основ прогнозування.

Обсяг виконання роботи – 4 годин.

Інструкція до виконання лабораторної роботи № 3

Робота включає 5 завдань, що передбачають опанування методики розрахунку показників динамічних змін (за ланцюговим, базисним методами та середніх показників динаміки), та застосування методів екстраполяції та інтерполяції щодо досліджуваних соціально-економічних явищ та процесів.

Завдання № 1

При виконанні завдання слід пам’ятати, що ланцюговий метод обрахунку показників передбачає порівняння їх значень за поряд розміщеними рівнями, тобто, якщо ми маємо показники 1998, 1999, 2000, 2001 і т.д. років за ланцюговим методом показник 1999 року порівнюється з показником 1998, 2000 – з 1999, 2001 – з 2000 і т.д. За базисним методом кожен поточний показник, тобто рівні 1998, 1999, 2000, 2001 і т.д. років. порівнюють з початковим рівнем, тобто рівнем 1998 року.

Розрахунки проводять шляхом використання наступних формул:

1) абсолютний приріст – характеризує розмір збільшення або зменшення рівня ряду за визначений проміжок часу. Він дорівнює різниці двох порівнюваних рівнів і виражає абсолютну швидкість росту.

2) Коефіцієнт росту – це показник інтенсивності зміни рівнів ряду, показує, у скількох разів даний рівень ряду більше базисного рівня (якщо цей коефіцієнт більше одиниці) або яку частину базисного рівня складає рівень поточного періоду за деякий проміжок часу

3) Темп приросту – характеризує відносну швидкість зміни рівня ряду в одиницю часу. Показує на яку частку (або відсоток) рівень даного періоду або моменту часу більше або менше базисного рівня.

4) Абсолютне значення 1% приросту - являє собою одну соту частину базисного рівня й у той же час – відношення абсолютного приросту до відповідного темпу росту:

Крім того, розрахунку підлягають середні показники динамічних змін:

середній абсолютний приріст - показник дає можливість установити, наскільки в середньому за одиницю часу повинен збільшуватися рівень ряду (в абсолютному вираженні), щоб, відправляючись від початкового рівня за дане число періодів (наприклад, років), досягти кінцевого рівня.

.

Даний показник також може бути розрахований як відношення суми ланцюгових абсолютних приростів до кількості приростів.

середній коефіцієнт росту – є зведеною числовою характеристикою інтенсивності зміни рівнів , розраховується за формулою середньої геометричної з ланцюгових темпів росту. Показує в скількох разів у середньому за одиницю часу змінився рівень динамічного ряду протягом аналізованого періоду.

середній темп приросту не може бути визначений безпосередньо на підставі послідовних темпів приросту або показників середнього абсолютного приросту. Для його обчислення необхідно спочатку знайти середній темп росту, а потім зменшити його на одиницю, або 100%:

.

Середній рівень ряду динаміки (обчислюється за середньою хронологічною для моментного ряду та за середньою арифметичною для інтервального ряду).

Середня хронологічна - середня, обчислена зі значень, що змінюються в часі. Для моментного ряду з рівновіддаленими рівнями в часі розраховується по формулі середньої арифметичної простій:

Середній рівень моментних рядів з нерівновіддаленими рівнями визначається по формулі середній хронологічної зваженої:

де в – рівні рядів динаміки,

t - тривалість інтервалу часу між рівнями.

Для інтервальних рядів розрахунок ведеться за середньою арифметичною, при рівновіддалених інтервалах – за простою, при нерівновіддалених – за зваженою.

Розв’язання задачі має супроводжуватися висновками за розрахунками середніх показників динаміки.