Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. процес - Семінар Принципи .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Відповідь

Відповідно до ст. 20 КПК Розгляд справ у всіх судах відкритий, за винятком випадків, коли це суперечить інтересам охорони державної або іншої захищеної законом таємниці.

Закритий судовий розгляд, крім того, допускається за мотивованою ухвалою суду в справах про злочини осіб, які не досягли шістнадцятирічного віку, в справах про статеві злочини, а також в інших справах з метою запобігання розголошенню відомостей про інтимні сторони життя осіб, які беруть участь у справі та у разі коли цього потребують інтереси безпеки осіб, взятих під захист.

Тому в даному випадку суддя порушив принцип гласності судового розгляду, адже для закритого засідання не було підстав які визначенні у вищезазначеному законі!

6. До районного відділу внутрішніх справ звернулася гр. Василенко із заявою про те, що її дев’ятнадцятирічну доньку згвалтував гр. Муренко. Після перевірки заяви слідчий порушив кримінальну справу за ознаками ч. 1 ст. 152 КК України і почав розслідування.

Коли досудове слідство закінчувалося, слідчий запросив потерпілу для ознайомлення із матеріалами кримінальної справи (ст. 217 КПК України). Але потерпіла з’явилася до районного прокурора і подала письмову заяву про закриття кримінальної справи у зв’язку із тим, що вона владнала стосунки з Муренко і вони збираються одружитися. Крім того, заявила далі потерпіла, мати звернулася із заявою про згвалтування без її згоди. Прокурор направив клопотання потерпілої слідчому і той прийняв рішення про закриття досудового слідства по цій справі на підставі п. 1 ст. 6 КПК України.

Який принцип кримінального процесу діє в данному випадку? Чи правильне рішення слідчого?

Відповідь

в даному випадку порушується принцип публічності. Адже за даної категорією справ, кримінальну справа не можна закрити за заявою потерпілої.

Слідчий прийняв не правильне рішення, адже порушив вимоги ст. 27 КПК України.

7. Кірокасян, громадянин Вірменії, знаходячись у м. Харкові, був викликаний для допиту як свідок. Карьян заявив, що показання буде давати рідною вірменською мовою. Слідчий Айвазян, для якого вірменська мова є рідною мовою, погодився із заявою свідка. Після того, як Карьян розповів слідчому все, що йому було відомо, Айвазян склав письмовий протокол допиту свідка (якою мовою?) і запропонував Карьяну його підписати.

Чи правий слідчий?

Відповідь

В даному випадку слідчий порушив принцип мови, якою провадиться судочинство (ст. 19 КПК)

Айвазян повинен був скласти протокол допиту свідка на державній мові, а також запросити перекладача.

Також відповідно до Стаття 60 Слідчий і особа, яка провадить дізнання, підлягають відводу:

2) коли вони брали участь у справі як експерти, спеціалісти, перекладачі, захисники або представники інтересів потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача;

8. Розглядаючи кримінальну справу стосовно підсудного Запорожченка у вчиненні злочину, передбаченого ст.115 ч. 2 КК України, головуючий суддя, встановивши ще під час підготовчої частини судового засідання, що до суду не з’явилися невідомо з яких причин свідкі Терещенко і Попадюк, на закінченнія досудового слідства оголосив у залі судового засідання їх показання із протоколів допиту на досудовому слідстві. В обвинувальному вироку, що виніс суд по цій справі показання свідків Терещенка і Попадюка були наведені як докази.

Який принцип кримінального судочинства порушено судом? Як повинен був діяти суд в такій ситуації відповідно до закону?