Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 02.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

2.2. Інноваційні процеси в умовах сучасної науково-технічної революції

Інновація – це комплексний процес, який включає в себе створення, розроблення, доведення до комерційного використання і розповсюдження нового технічного або якогось іншого рішення (новації), що задовольняє певну потребу.

В Законі України від 18.09.1991 р. “Про інвестиційну діяльність” (стаття 3) інноваційна діяльність визначена як “одна із форм інвестиційної діяльності, що здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу. Ця діяльність включає:

  • випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології;

  • прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

  • реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат;

  • фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

  • розроблення і впровадження нових ресурсозберігаючих технологій, призначених для поліпшення соціального та екологічного становища” [65].

Інновація в практичній діяльності інтерпретується як процес перетворення потенційного НТП в реальний, втілений в нові продукти і технології. В цьому процесі винахід, наукове знання або ідея набувають економічного змісту. Новація перетворюється на товар і виступає як об’єкт на ринку.

На відміну від НТП, інноваційний процес не завершується впровадженням нової техніки у виробництво або доведенням до проектної потужності нової технології. Інноваційний процес має безперервний характер навіть після впровадження, оскільки “з розповсюдженням (дифузією) новація вдосконалюється, стає ефективнішою, набуває нові споживчі властивості. Це відкриває для неї нові можливості застосування, нові ринки, а відповідно, і нових споживачів, котрі сприймають даний продукт, технологію або послугу як нові саме для себе” [77. с. 7].

Й.А. Шумпетер підкреслював комплексність та динамічність інноваційної системи, тому інновація повинна розглядатись в контексті інноваційної діяльності. Під інноваційною діяльністю розуміється діяльність по доведенню науково-технічних ідей, винаходів, розробок до результату, придатного до практичного застосування.

Комплексність інноваційної системи випливає з визначення, що інновація об’єднує науку, техніку, економіку, підприємництво і управління [172]. Для впровадження інновацій в життя потрібна робота науковців, конструкторів, технологів, робітників, маркетологів, економістів та інших.

Динамічність полягає у необхідності вивчення інноваційної діяльності тільки з позицій теорії життєвих циклів, стадій їх розвитку. Можна визнати два види життєвих циклів інновацій: “цикли створення” і “цикли реалізації” інновацій, які суттєво відрізняються за своєю структурою.

Основою інноваційного процесу є процес створення і освоєння нового продукту (технології) – науково-інноваційний процес. Він включає ту чи іншу сукупність стадій: фундаментальні та прикладні дослідження, дослідно-конструкторські, проектні, технологічні розробки, випробування та промислове освоєння новації. Ці види робіт можуть бути віднесені до циклу “наука та наукове обслуговування”. Однак усі вони повинні бути націлені на одержання результату, придатного для практичного використання і отримання прибутків. Тільки за таких умов вони можуть бути віднесені до інноваційної діяльності. Всі вони вимагають певних джерел фінансування, оскільки є “збитковими” – знаходяться нижче лінії беззбитковості. Тому при побудові інноваційної стратегії розвитку держави для робіт циклу створення інновації повинні передбачатися певні економічні стимули (пільги в системі оподаткування, кредитування, можливості бюджетного фінансування тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]