Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_укр_1,2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
245.76 Кб
Скачать
    1. Порядок виконання роботи

1.3.1 Ознайомитися з будовою психрометра й порядком проведення вимірів. Спостереження по аспіраційному психрометру роблять у такий спосіб. Перед спостереженням психрометр виносять із приміщення узимку за 30 хвилин, а влітку за 15 хвилин до початку вимірів. Батист правого термометра змочують за допомогою гумової груші 9 із піпеткою влітку за 4 хвилин, а узимку за 30 хвилин до терміну спостережень. Після змочування заводять аспіратор, що у момент відліку повинний працювати на повному ході.

Під час відліку варто стояти так, щоб рух повітря (вітер) було спрямовано від приладу до спостерігача, а не навпаки. У тих випадках, коли спостереження проводяться при сильному вітрі й прилад знаходиться у вертикальному положенні, швидкість аспірації порушується. Щоб виключити це на аспіратор із навітряної сторони надягають вітровий захист 12. Захист одягається при швидкостях вітру більш 4 м/с.

Характеристики вологості повітря за даними аспіраційного психрометра обчислюють за допомогою психрометричних таблиць (додаток Б).

1.3.2 Підготувати прилад до роботи. Для цього закріпити прилад у штативі. Набрати в гумову грушу воду, надягти на неї затиск, підігнати воду в піпетці до зазначеної мітки на склі. Потім увести піпетку в трубочку, де знаходиться резервуар термометра, обв'язаного батистом. Виждати 3-5 секунд для того, щоб батист просочився водою, відкрити затиск і тим самим опустити воду в грушу. Потрібно остерігатися, щоб у момент змочування не натиснути на грушу, тому що

при цьому вода може потрапити по сполучній трубці на сухий термометр, а також змочити стінки захисної трубки змоченого термометра, від чого спостереження буде ненадійним. Після змочування увімкнути психрометр у мережу і помітити по секундоміру час. Через 4 хвилини після змочування й заводу зробити відлік. Спочатку записати десяті частки градусів, а після – цілі. Провести три рівнобіжних виміри, дані спостережень занести в таблицю 1.1 і визначити середнє значення відносної вологості.

1.3.3 Зняти звіт по барометру. Записати значення тиску в таблицю результатів спостережень.

1.3.4 За показниками сухого й вологого термометрів за допомогою психрометричних таблиць (додаток Б) визначити відносну вологість повітря. Виміри провести три рази.

1.3.5 Результати вимірів і розрахунків записати в таблицю 1.1.

      1. Обробити результати роботи в такий спосіб:

1.3.6.1 Визначити середнє значення відносної вологості з трьох рівнобіжних вимірів:

, (1.14)

де n – число рівнобіжних вимірів.

Таблиця 1.1 - Результати визначення характеристик вологості

№ відліку

Тиск Р, мм рт.ст.

Показники сухого термометра,°С

Показники вологого термометра,°С

Характеристики вологості

Відносна вологість, %

Пружність водяного пару е, мб

Максимальна пружність водянго пару Е, мб

Абсо-лютна воло-гість повіт-ря

а, г/м3

Точка роси,

°С

Дефіцит точки роси, °С

Питома вологість, q, г/г

Відношення суміши, S

1

2

3

Серед.

1.3.6.2 Розрахувати стандартне відхилення S:

. (1.15)

1.3.6.3 Розрахувати довірчі границі середнього результату. Оцінити надійність отриманих результатів можна шляхом оцінки довірчих границь. Довірчі границі – це межі області навколо середнього результату, у середині якої з імовірністю 95 % варто очікувати значення результатів:

, (1.16)

де t – критерій Стьюдента (для n = 3 при довірчій імовірності 95 % значення t = 4,3);

S – стандартне відхилення.

1.3.7 По формулах (1.2) – (1.9) визначити характеристики вологості, використовуючи середнє значення відносної вологості, визначеної на занятті.

Питання для самоперевірки

  1. Назвіть прилади для вимірювання вологості повітря.

  2. Як проводять вимірювання відносної вологості повітря за допомогою аспіраційного психрометра?

  3. Як працюють волосний та плівковий гігрометри?

  4. Перелічити показники вологості повітря.

  5. Дати визначення відносної, абсолютної та питомої вологості повітря.

  6. Дати визначення точки роси, дефіциту точки роси.

  7. Дати визначення дефіцита вологості, відношення суміші.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУРИ, АТМОСФЕРНОГО ТИСКУ,

ГУСТИНИ Й ВОЛОГОСТІ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ПО ВИСОТІ

Ціль роботи - розрахувати значення температури, атмосферного тиску, густини і вологості атмосферного повітря на висоті від h1 до h2 із кроком Δh при заданих значеннях T0 , e0 , P0 , γ і побудувати графіки залежності температури, атмосферного тиску, пружності водяної пари, абсолютної вологості атмосферного повітря по висоті над рівнем моря.