Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з Юридичної деантології до заліку (відп....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать
      1. Дисциплінарна відповідальність суддів, працівників прокуратури.

ЗУ «Про вищу раду юстиції», «Про статус суддів», КУ. Суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у випадку порушень: законодавства у розгляді справ у судді; розпорядку роботи суду; певні дії які порочать звання суддів. Дисциплінарні впровадження здійснюються: кваліфікаційною комісією суддів, до суддів місцевих суддів; вища кваліфікаційна комісія суддів, до суддів апеляційних суддів; вища рада юстиції, до суддів вищих спеціалізованих і суддів Верховного суду України. Дисциплінарні стягнення: догана, пониження у кваліфікаційному класі.

ЗУ «Про прокуратуру», документ «Дисциплінарний статут працівників прокуратури України». Дисциплінарна відповідальність наступає за не виконання або неналежне виконання службових обов’язків, проступок, що порочить особу як працівника прокуратури, за недбалість у підготовки справи. Дисциплінарні стягнення: догана, пониження в посаді, пониження в класному чинні, позбавлення нагрудного знаку «Почесний працівник прокуратури України», звільнення. Ген. прокурор України має право застосовувати дисциплінарні стягнення в повному обсязі. Прокурори АРК, областей, м. Києва і м. Севастополя, мають право застосовувати такі дисциплінарні стягнення: догана, пониження в посаді, звільнення. Окрім тих осіб були назначені ген. прокурором України. Міські та районні прокурори вносять подання вище стоящему прокурору що до дисциплінарного стягнення на підлеглих к ним прокурорського слідчих працівників.

      1. Дисциплінарна відповідальність працівників органів внутрішніх справ, адвокатів, нотаріусів.

Адвокат. За порушення ЗУ «Про адвокатуру», етикети і присяги може застосовуватися такі дисциплінарні стягнення: попередження, зупинення дії свідоцтва до одного року, анулювання свідоцтва.

Нотаріус. За вчинення правопорушення накладається анулювання свідоцтва на заняття нотаріальною діяльністю, у випадках: неодноразового порушення нотаріального чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій, у випадках порушень, що до несумісності, порушення таємності нотаріальних дій. Свідоцтво може бути анульоване МЮУ за поданням: управління нотаріальної ради АРК, областей, м. Києва і м. Севастополя, міських державних адміністрацій.

Працівники органів внутрішніх справ. За порушення застосовуються дисциплінарні стягнення: зауваження, догана, сурова догана, пониження в посаді, пониження в спец. званні на один ступень, затримка у присвоєнні чергового спец. звання.

      1. Оплата праці юристів, її правовий та соціальний захист.

Грошове утримання юристів (держ. службовців) складається з посадових окладі, надбавок за класи, класні чини, спец. звання, вислугу років тощо. Гарантії правового, соціального виду відшкодовуються державою у повному обсязі за рахунок державних коштів, збитків, що заподіяні держ. службовцям, членам їх сімей у зв’язку із виконанням службових обов’язків; обов’язкове страхування життя; виплата компенсацій у разі каліцтва або інвалдіності, отриманих під час виконання службових обов’язків; виплата компенсацій у разі смерті (сім’ї або утриманцям) або пенсії; щорічна відпустка (додаткова оплачувальна); призначення пенсії за вислугу років; безкоштовне користування міським транспортом.