Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з Юридичної деантології до заліку (відп....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать
      1. Поняття та риси юридичної деонтології.

Деонтологія – це розділ етичної теорії, що розглядає проблеми обов’язку, моральних вимог і нормативів. Юридична деонтологія виникла на початку 90-х років ХХ ст.

Юридична деонтологія – це система загальних знань про юридичну науку та практику, про вимоги до особистих і професійних якостей юриста, про систему формування цих якостей.

Основним змістом юридичної деонтології є знання про вимоги до професійних та особистих якостей юриста. Разом з тим юридична деонтологія включає також загальні знання про юридичну науку і практику, оскільки, по-перше, є навчальною дисципліною, з якої починається вивчення юриспруденції і повинна дати студентам загальні поняття про юридичну науку і практику; по-друге, без засвоєння знань з юридичної діяльності, її видів та змісту неможливо розглядати якості юриста, а також вимоги до юристів різних спеціальностей.

Отже, юридична деонтологія: дає загальне уявлення про юридичну науку і практику; формує знання про вимоги до професійних та особистих якостей юриста; розкриває систему формування професійних та особистих якостей юриста, зазначає види та форми навчання юридичної діяльності.

Риси ЮД: суспільна наука, юридична наука, теоретико-прикладна наука, комплексна наука – не обмежується вивченням тільки правових аспектів діяльності юристів, а й приділяє увагу пол., псих., естетичній, моральній та іншим її характеристикам.

      1. Передумови виникнення юридичної деонтології.

Підвищена суспільна значимість юристів, а також юр. діяльність має безпосереднє відношення до забезпечення, а іноді до обмеження певних життєвих благ: життя, свободи, честі тощо.

Це назавжди рівноправний характер стосунків між юристами з якими вони контактують.

Необхідне зростання впливу юридичної практики на перебіг громадського життя.

      1. Основні етапи розвитку юридичної деонтології.

1-й етап: формування наукових досліджень деонтологічної спрямованості, мало лише опосередковане значення. Камералістика – займалась деонтологічними дослідженнями. Медична деонтологія вплинула на ЮД, так як була досить розвинута.

2-й етап: поглиблення правової орієнтації деонтологічних досліджень. Д. Шаревид 1854 р. в своїй праці «Професійна етика» сформулював норми поведінки юристів. Гофман в 1856 р. «Курс правових досліджень» вивчав юридичну діяльність. Макс Вебер в 1921 р. «Господарство і суспільство» дослідив що таке юридична практика, її розвиток і наслідки.

3-й етап: охоплює спроби видання перших нормативних документів, що мають визначити принципові якості для займання юридичних посад. У 20-х рр. ХХ ст. Наркоматом юстиція УРСР була прийнята схема атестації судових робітників. В 1982 р. Міністерством вищої освіти СРСР затверджено кваліфікаційна характеристика юриста зі спеціальності правознавство, а в 1989 р. ректоратом Харківського юр. інституту затверджена кваліфікаційна характеристика випускника юр. вузу за спец. правознавство.

4-й етап: почався 70 рр. ХХ ст. і продовжується до тепер, був запроваджений учбовий курс «Введення в юр. спеціальність», «Юридична деонтологія», в 1976 р. Олексіїв запровадив термін ЮД.