Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3 Шляхи підвищення ефективності роботи п....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Розділ 3 Шляхи підвищення ефективності роботи підприємства

3.1 Основні напрямки підвищення ефективності діяльності підприємства

На підставі проведеного аналізу можливо визначити фактори які привели до збитковості діяльності підприємства.

Передумовою виникнення кризи є взаємодія різноманітних факторів, що мають об’єктивний і суб’єктивний характер і зумовлюються операційною, інвестиційною і фінансовою діяльністю підприємства. Їх можна систематизувати таким чином (рис. 3.1,3.2).

Рис. 3.1. Внутрішні передумови виникнення кризи на ВАТ «Дніпроенерго»

До зовнішніх факторів можливо віднести наведені на рис.3.2

Рис. 3.2 Зовнішні фактори кризи ВАТ «Дніпроенерго»

Для зменшення впливу кризи на результати діяльності компанії у 2010р. на підприємствах «Дніпроенерго» потрібно реалізовати програму оптимізації техніко-економічних показників.

Зниження собівартості необхідно досягти за рахунок зменшення матеріаломісткості виробництво і особливо паливомісткості.

Підвищенні витрати палива на виробництво електроенергії порівняно с сучасними закордонними технологіями характеризують технологічну неефективність.

Розглянемо питомі витрати умовного палива на ТЕС ВАТ «Дніпроенерго в порівнянні з ТЕС в Україні (табл. 3.3)

Таблиця 3.1

Питомі витрати умовного палива на ТЕС ВАТ «Дніпроенерго в порівнянні з ТЕС в Україні

ТЕС

ВАТ

г у.п./ кВттод

1

2

3

1 Запорізька

«Дніпроенерго»

358,6

2 Криворізька

Дніпроенерго

383,5

3 Придніпровська

«Дніпроенерго»

411,5

4 Слов’янська

«Донбасенерго»

410,9

5 Старобешівська

«Донбасенерго»

421,0

6 Ладижинська

«Західенерго»

378,6

7 Бурштинська

«Західенерго»

413,9

8 Добротворська

«Західенерго»

425,3

9 Вуглегірська

«Центренерго»

367,8

10 Зміївська

«Центренерго»

404,5

11 Трипільська

«Центренерго»

406,9

У середньому

398,4

Вказані витрати (у середньому 398,4 г у.п./кВттод) помітно перевищують аналогічні показники електрогенерації як минулих часів (346,1 г у.п./кВттод; УРСР, 1990), так і сучасних промислово розвинутих країн (337-5-342 г у.п./кВттод і навіть 21СН250 г у.п./кВттод2)).

У Росії середньозважені витрати питомого палива на відпуск електроенергії у 2005 р. становили 334,4 г у.п./кВттод, а у ВАТ «Мосенерго» (Російська Федерація) за 9 місяців 2009 – 2008 років -240 і 254 г у.п./кВттод відповідно. Аналогічна ситуація якщо порівнювати лище ТЄС ВАТ Дніпроенерго.

Високі показники технологічної ефективності виробництва електроенергії у ВАТ «Мосенерго», ніж у ВАТ Дніпроенерго., були досягнути за рахунок заміни застарілих генеруючих потужностей на два енергоблоки «Зіетепз» з ПГУ-450 із ККД парогазового циклу до 60 %.

При цьому підвищений коефіцієнт використання палива дозволяє зекономити до 30 % його об’єму, знизити теплове забруднення навколишнього середовища і викиди оксидів азоту (<50 мг/м3).

З метою виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2004 року № 648-р «Про заходи щодо реконструкції та модернізації теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей у період до 2020 року» зі змінами та доповненнями, а також наказу Міністерства палива та енергетики України від 09 жовтня 2008 року № 499 «Про затвердження Плану реконструкції та модернізації теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей у період до 2020 року» потрібно подовжувати реалізацію інвестиційних проектів по технічному переоснащенню генеруючих потужностей, а саме:

  • технічне переоснащення енергоблоку 282 МВт ст.№3 Криворізької ТЕС з реконструкцією електрофільтрів, розробкою сірко- та азотоочищення;

  • технічне переоснащення енергоблоку 150 МВт ст. № 9 Придніпровської ТЕС з впровадженням установки високоградієнтних кріомагнітних сепараторів;

  • технічне переоснащення електрофільтрів енергоблоку 310 МВт ст.№11 Придніпровської ТЕС.

Необхідність проведення переоснащення обумовлена:

  • незадовільним станом основного обладнання;

  • фізичним зношенням допоміжного обладнання;

  • механічним та абразивним зношенням внутрішнього механічного та електричного обладнання електрофільтрів;

  • незадовільним станом металу поверхонь нагріву.

Наслідки незадовільного стану обладнання:

- підвищений ризик технологічних відмов основного обладнання, систем автоматичного регулювання, релейного захисту та протиаварійного управління;

  • погіршення техніко-економічних показників;

  • підвищення нормативу концентрації шкідливих речовин в димових газах.

  • Ключові завдання проектів:

  • збільшення встановленої електричної потужності енергоблоку;

  • зниження питомої витрати палива;

  • збільшення відпуску товарної продукції від енергоблоку;

  • підвищення маневрених характеристик енергоблоку внаслідок збільшення регульованого діапазону навантажень котла для забезпечення паралельної роботи з європейською енергосистемою (ІІСТЕ);

  • збільшення терміну експлуатації основного технологічного обладнання енергоблоку на 15-20 років;

  • - покращення екологічних умов за рахунок зменшення шкідливих викидів в навколишнє середовище та, як наслідок, економія на платі за викиди.

Напрацювання більшості енергоблоків з початку експлуатації складає 230-300 тис.год., що значно перевищує визначений для основного обладнання електростанцій парковий ресурс (200 тис.год.) та потребує модернізації і технічного переозброєння.

Інвестиційна діяльність ВАТ «Дніпроенерго» повинна бути орієнтована на підвищення техніко-економічних показників компанії, підтримання виробничих потужностей, направлена на виконання вимог діючих нормативних документів з охорони навколишнього середовища, пожежної безпеки та охорони праці, а також сприяє розвитку інформаційних технологій та соціальної сфери компанії.

У ході виконання програми потрібно розглянути можливість переводу Придніпровської ТЕС на спалювання суміші вугілля марки АШ + Т 50x50%, що дозволило б знизити питомі витрати палива на 13,8 г/ кВтг, а також зменшити споживання газу на 112,2 млн. мЗ.

Очікуваний економічний ефект від такої операції буде складать 156 млн. грн. на рік.

До виконання робіт, не охоплених власним ремонтним персоналом, потрібно залучити сторонні підрядні організації, за результатами проведених тендерів.

Пріоритетним напрямком в стратегії розвитку Компанії ВАТ «Дніпроенерго» бачиться:

використання на теплових електростанціях високоефективних новітніх технологій із забезпеченням маневреності, енергетичної та економічної ефективності, екологічної прийнятності, зовнішньої конкурентоспроможності та ринкових умов функціонування;

стале, надійне, безпечне, якісне та ефективне забезпечення електричною енергією галузей економіки та соціальної сфери країни.

Для підвищення ефективності діяльності пропонуємо впровадити на ТЕС ВАТ «Дніпроенерго» повномасштабні заходи по оновленню генеруючих потужностей, а саме на плановий період:

на Придніпровської ТЕС потрібна реконструкція реконструкція котельного та турбінного обладнання з заміною барабана котла, впровадженням установки високоградієнтних кріомагнітних сепараторів: блок 150 МВтст.№9.

Таблиця 3.2

Заход щодо підвищення ефективності

Заход

Витрати млн.грн

1

2

Придніпровська ТЕС

Реконструкція котельного та турбінного обладнання з заміною барабана котла, впровадженням установки високоградієнтних кріомагнітних сепараторів-блок 150 МВтст.№9

453,0

Вході виконання вказаного заходу, який приведе до більш ефективного використання встановлених патужностей планується збільшення ефективності використання виробничих потужностей і досягнення показників вироботки електроенергії у розмірі 14771 млн. кВтг та теплоенергії у розмірі 800 тис. Гкал.

Таким чином знаходимо рівень плануємого чистого доходу

  • вироботка електроенергії:

14771 млн. кВтг* 0,42634=6297468,14 тис. грн

де 0,42634 таріф за 1кВтг з інвестиційною складовою

  • вироботка теплоенергії

800 тис. Гкал*183,87=147096 тис. грн

Отриманні результати зведемо в табл. 3.3

Таблиця 3.3