Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз м-у к курс. раб. дораб 2007 нз...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
493.57 Кб
Скачать

М

У49

Т484

іністерство освіти і науки України
Запорізька державна інженерна академія

А.М. Ткаченко

М.О.Ткаченко

Проектний аналіз

Методичні вказівки до виконання курсових проектів

для студентів ЗДІА

спеціальності 8.050107 "Економіка підприємства"

Запоріжжя

2008

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

ПРОЕКТНИЙ АНАЛІЗ

Методичні вказівки до виконання курсових проектів

для студентів ЗДІА

спеціальності 8.05010 7 "Економіка підприємства "

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри ЕП,

протокол _____ від ____________ р.

Проектний аналіз. Методичні вказівки до виконання курсових проектів для студентів ЗДІА спеціальності 8.050107 ''Економіка підприємства" / Укл.: А.М. Ткаченко, М.О. Ткаченко. - Запоріжжя, 2008. - -------- с

У методичних вказівках видані рекомендації щодо написання курсових проектів з дисципліни "Проектний аналіз" для студентів спеціальності "Економіка підприємства". Вирішення питань, пов'язаних з розробкою і аналізом інвестиційних проектів на підприємствах в ринкових умовах господарювання є досить актуальним. Велику увагу слід приділяти визначенню механізму і інструментарію проектного аналізу, генерації ідей і цілей інвестування, підвищенню рівня ефективності інвестиційної привабливості українських підприємств для іноземних інвесторів.

Укладачі: А.М. Ткаченко

М.О. Ткаченко

Відповідальний за випуск : зав. кафедрою ЕП

професор А.М. Ткаченко

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1 ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ 7

1.1 Загальні вимоги до курсової роботи 7

1.2 Етапи підготовки курсової роботи 8

1.3 Вибір теми та об’єкту дослідження курсової роботи 8

1.4 Обгрунтування актуальності теми дослідження 9

1.5 Визначення мети, завдань та методів дослідження 10

1.5 Складання плану курсового проекту 12

1.4 Підбір літератури, статистичної інформації, інших матеріалів, їх обробка 13

1.5 Структура і зміст курсової роботи 16

1.6 Оформлення курсової роботи 18

1.6.1 Рубрикація роботи, нумерація сторінок 20

1.6.2 Ілюстрації 21

1.6.3 Таблиці 22

1.6.4 Формули та рівняння 23

1.6.5 Список використаних джерел 24

1.6.6 Посилання 25

1.6.7 Додатки 26

1.7 Рецензування і захист курсової роботи 26

2 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО РОЗРОБЦІ ОСНОВНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ 29

2.1 Основні принципи побудови основної частини курсової роботи. 29

2.1.1 Перший варіант концепції побудови основної частини курсових проектів (теорія – аналіз – пропозиції) 29

2.1.2 Другий варіант концепції побудови основної частини курсових проектів (аналіз – теорія – пропозиції) 31

2.2 Методичні вказівки по розробці першого розділу курсової роботи 33

2.3 Методичні вказівки по розробці другого розділу курсової роботи 34

2.4 Методичні вказівки по розробці третього розділу (пропозиції) курсової роботи 34

Показник 45

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ ПРОЕКТІВ ПО ДИСЦИПЛІНІ "ПРОЕКТНИЙ АНАЛІЗ" 51

ВСТУП

Проектний аналіз і сама розробка інвестиційних проектів є складовою частиною процесу відтворення виробництва, який відбувається як на мікрорівні (підприємство, організація, установа) так і на макрорівні (регіон, держава).

Проектний аналіз, з одного боку, це комплекс методичних і практичних прийомів розробки, обґрунтування і оцінки доцільності реалізації проектів, з другого боку — це перевірений часом міжнародний стандарт в галузі підготовки простих і складних інвестиційних проектів, який дозволяє здійснити при необхідності процес доведення бізнес-ідеї до бізнес-плану інвестиційного проекту, його реалізації і контролю за результатами.

Проектний аналіз охоплює весь життєвий цикл проекту починаючи від оцінки ідеї до впровадження в виробництво.

Комплексному дослідженню підлягає: економічне середовище, ціль, завдання проекту, маркетинговий, виробничий, фінансовий і організаційний план інвестора, технічна база проекту, соціальне значення проекту, економічна незалежність, фінансова достатність і спроможність проекту, організація управління проектом, аналіз інвестиційного ризику, чутливість проекту до змін майбутніх факторів, достатність показників ефективності, оцінка можливостей учасників проекту і ділових якостей менеджерів. Відмічені аспекти повинні бути розроблені в процесі підготовки інвестиційного проекту, обговоренні при його аналізі, враховані при прийнятті рішень про інвестування, а також відстеженні при реалізації проекту.

Ефективність реалізації і успіх конкретного інвестиційного проекту в значній мірі залежать від вибору оптимальної схеми його фінансування, тому важлива роль банків та інших організацій і спонсорів, які фінансують проект. Визначити складності, всі позитивні та негативні зовнішні і внутрішні обставини, пов'язані з даним проектом, описати і оцінити їх якісно і розрахувати кількісно, і передбачити міри, які мінімізують негативні наслідки

можливо в повній мірі тільки на підставі використання методології проектного аналізу.

Методологія проектного аналізу концентрує найбільш важливі принципи проектного аналізу, які можуть бути реалізовані сьогодні в практичній діяльності по підготовці і прийняттю довгострокових інвестиційних рішень по вкладанню коштів в реальні активи на всіх рівнях управління в умовах співіснування секторів економіки з різноманітними організаційно-правовими формами господарювання і власності.

Визначення довгострокових цілей інвестиційної діяльності, розрахунок на підставі об'єктивної і комплексної інформації проектних вигід і витрат, оцінка ефективності участі в проекті для всіх зацікавлених в ньому груп, визначення ризиків і їх мінімізація, оцінка план дії проекту і особливо соціально-економічного і екологічного характеру - ось неповний перелік сфер використання принципів проектного аналізу, який може бути визначений, як система знань про теорію і практику інвестування в реальні активи.

Підводячи підсумки вище висловленому, можна констатувати, що проектний аналіз є невід'ємною складовою ефективної системи управління сучасними підприємствами і економікою в цілому. Тому сучасному фахівцю в галузі економіки підприємства необхідно досконало знати не тільки основні теоретичні і методологічні аспекти аналізу (концепції, поняття методи і підходи, які використовуються у світовій практиці для аналізу проектів, особливості різних функціональних аспектів аналізу, підготовки та реалізації проектів на національному, регіональному, галузевому та місцевому рівнях), але також вміти реалізувати ці знання на практиці (обґрунтувати вибір проектних рішень за певних умов, обчислювати показники ефективності проектів, оцінювати доцільність їх застосування, опрацьовувати процедури розробки, аналізу, порівняння та обґрунтування вибору проектів.

Основною формою самостійної роботи студентів по практичному використанню і апробації здобутих знань в галузі проектного аналізу є написання курсових проектів.

Призначення курсового проекту в тому, щоб студент міг закріпити теоретичні знання з обраної теми, критично осмислити практику проектного аналізу на конкретному підприємстві і розробити на цій основі пропозиції щодо її вдосконалення.

Метою курсового проекту є систематизація, закріплення і поглиблення науково-теоретичних знань, розвиток навичок самостійної роботи і вдосконалення економічних розрахунків. При написанні курсового проекту студент повинен дотримуватися низки основних вимог, які є обов'язковими.