Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОРІЯ ЙМОВІРНОСТЕЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать

Теорія ймовірностей

  1. Поняття випадкової події. Класичне означення ймовірності випадкової події. Геометрична ймовірність.

Подія - одне з основних понять теорії ймовірностей. Воно є первісним і немає означення. Події настають (відбуваються, з'являються) при виконанні певної сукупності умов S. Кожна реалізація цих умов називається експериментом (випробовуванням, іспитом).

Приклад 1. Стрілець стріляє по мішені, яку поділено на 4 області. Постріл - це експеримент, а попадання в певну область - подія.

Випадковою   подією   (можливою  подією  чи   просто   подією)називається  будь-який  факт,  що у результаті  випробування  може відбутися чи не відбутися.

Нехай простір елементарних подій є скінченною множиною

тобто є лише N можливих результатів випробування, отже, множина Ω є повною групою всіх попарно несумісних результатів випробування.

Класичне означення ймовірності формулюють для подій, які є підмножинами множини Ω. Якщо де

то ймовірність події А визначають за формулою:

(1)

де N(A) – кількість елементів множини А.

Отже, ймовірністю події А називається відношення кількості сприятливих для події А елементарних подій до кількості всіх рівноможливих і попарно несумісних результатів випробування.

Геометричні ймовірності

Класичне означення ймовірності не можна застосувати до випробування, для якого множина Ω є незліченною множиною елементарних подій.

Нехай простір елементарних подій Ω – це відрізок числової прямої або область на площині, або в просторі, а елементарні події ω – окремі точки в межах цієї області. Припустимо, що область Ω має скінченну міру (на прямій – довжину, на площині – площу, у просторі – об’єм). Розглянемо систему  підмножин простору Ω, які мають міру. Відомо, що вони утворюють σ-алгебру. Множини з  назвемо випадковими подіями. Якщо експеримент має властивість симетрії щодо елементарних результатів (наприклад, деякий „точковий” об’єкт “навмання” кидаємо в межах області), то всі елементарні події „рівноправні”, тож природно припустити, що ймовірність попадання елементарної події ω у будь-яку частину Ω пропорційна мірі цієї частини і не залежить від її розташування і форми. Тоді ймовірність будь-якої події  можна обчислити, користуючись таким означенням.

Означення. Геометричною ймовірністю події А називається відношення міри до міри тобто

Можна показати, що геометрична ймовірність задовольняє всі аксіоми теорії ймовірностей.

  1. Властивості ймовірності.

Класичне означення ймовірності. Властивості ймовірності

Розглянемо частковий випадок уведеного означення. Будемо вважати, що всі n елементарних подій мають одну і ту ж ймовірність, тобто ймовірність, що дорівнює числу   (бо сума всіх ймовірностей елементарних подій за аксіомою 2 повинна дорівнювати 1). Тодіймовірність довільної події А легко визначити: досить підрахувати кількість елементарних подій з яких складається подія А (цю кількість позначимо через m) і поділити на кількість усіх елементарних подій. Отже,

.

Якщо ймовірність події визначається за допомогою цього відношення, то таке означення ймовірності називається класичним. Ті елементарні події, з яких складається подія А, називають подіями (випадковими), що сприяють появі події А.

Означення. Ймовірністю події А називається таке відношення кількості випадків, що сприяють появі події А, до кількості всіх випадків.

Властивості ймовірності.

1.  ,

2.   (А, В – несумісні), Þ

 – ймовірність суми = сумі ймовірностей.

Нехай:

,

3. 

.

4.  .

Подія А спричиняє подію В і позначається АÌВ, якщо множина А є підмножиною множини В.

 Якщо попадаємо в А, то ми автоматично

попадаємо в В.

5. 

6. Нехай А та В –g події