Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
89583.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
586.19 Кб
Скачать

8. Галицько-Волинське князівство і його історична роль

Після відокремлення від Києва в Галицькій землі тривала запекла боротьба за владу між князем та боярами. З XI ст. тут утвердилася князівська династія Ростиславовичів, правнуків Ярослава Мудрого. На Волині з XII ст. було започатковано правління Мстиславичів, онуків Володимира Мономаха. його столицею став Галич. Найбільшої могутності Галицьке князівство досягло за часів правління Ярослава Володимировича Осмомисла (1152-1187). Його володіння сягали далеко на південь уздовж Дністра, навіть землі у нижній течії Прута й Дунаю опинилися у певній залежності від Галича.Економічне становище Галичини завдяки сприятливому для торгівлі географічному розташуванню, солеварним промислам та розвиненому сільському господарству було стабільним. Галицький князь користувався авторитетом на міжнародній арені, підтримував дипломатичні відносини Із сусідніми країнами, а також із Візантією та Священною Римською імперією. Утворення об'єднаного Галицько-Волинського князівства було подією великої історичної ваги, оскільки нове державне утворення зразу ж почало відігравати одну з провідних ролей у політичному житті Русі. Роман Мстиславович здобув авторитет сміливими й успішними походами на половців, литовців та ін.

9. Українські землі у складі Литовсько-Руської держави

Більша частина території України (Правобережна та Лівобережна Україна) з середини ХIII ст. Знаходилась під владою монгольської держави Золота орда. В XIV ст., за литовських князів І едиміна й Ольгерда, ці території перейшли під владу Великого князівства Литовського. Але у 1362p.у битвах при Синіх Водах литовці разом з українцями розбили монголів і захопили Київ, а в 1399 р. після битви на р. Ворскла, Литва розширила свої володіння до Чорного моря. Українські князівства невдовзі були ліквідовані, а на їх місці створені литовські воєводства Об'єднавшись з Білорусією, захопивши Україну, Литва перетворилась на багатоетнічну державу, в якій більшість становили слов'яни. Занепад Київської Русі, монголо-татарська навала привели до ослаблення східнослов'янських земель. Цим і скористалась молода Литовська держава, яка у середині XIV ст. Приєднала Київщину, Переяславщину, Поділля і частину Волині до великого князівства литовського. Дії литовців не були експансією, завоюванням. О. Субтельний влучно називає цей процес "проникненням, включенням, приєднанням" (О. Субтельний. Україна: історія. К., 1991.- с.72). По суті, це була інкорпорація українських земель до складу Литовської держави. Вони перебували у складі сусіднього Литовського князівства майже двісті років. Цей історичний відрізок приніс українському народові повне національне і державне відродження. Такої думки дотримується батько української історичної науки Михайло Грушевський. Він має слушність. Бо Литва, поглинувши величезні території, заселені українцями - від Карпат до Чорного моря, - сама складала десяту частку підпорядкованих земель.Політична структура країни: а) духовне життя б) культурне життя

в) матеріальне виробництво українців стають визначальними в суспільстві.

Державною мовою в Литовській державі стає русько-українська мова з її розвиненою літературою-літописами, церковними житіями тощо. Головним зводом законів литовського князівства стає Литовський статут, написаний русько-українською мовою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]