Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регулювання підприємницької діяльності основні суб’єкти, методи та інструменти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.06.2019
Размер:
73.15 Кб
Скачать

Висновки

Проведене дослідження сутності регулювання підприємницької діяльності та його сучасного стану дозволило автору отримати наступні теоретичні висновки та надати практичні пропозиції:

1. Розглянуто державне регулювання господарської діяльності громадян : діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, яка виявляється у цілеспрямованому, організуючому впливі на неї, здійснювану з метою підтримки та розвитку приватного підприємництва для досягнення певних соціально-економічних результатів.

2. Обґрунтовано, що Україна як самостійна, незалежна держава на сьогодні юридично гарантує всім підприємцям рівні права і створює однакові можливості для функціонування, доступу до матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів за умови виконання робіт і поставок для державних потреб. Однак далеко не завжди ці юридичні гарантії є реально забезпеченими.

3. Доведено, що державне регулювання розвитку підприємництва здійснюється на принципах стабільності, юридичної захищеності інтересів як підприємців, так і споживачів продукції та послуг. Такі відносини між суб’єктами господарювання як основними товаровиробниками та державою, яка виступає посередником суспільних інтересів, об’єднуються у економічні та правові взаємовідносини.

4. Проаналізовано, що необхідність державної політики, що відповідає тенденціям розвитку підприємництва, зумовлена найбільшою вразливістю цього сектора економіки до дій влади. Держава має регулювати підприємництво шляхом соціально-економічного прогнозування, удосконалення дозвільної системи, антимонопольної політики, державної стандартизації, метрології й сертифікації, системи оподаткування, розробки загальнодержавних і регіональних програм розвитку підприємництва.

5. Встановлено, що основним способом, за допомогою якого держава здійснює регулювання в сфері підприємництва, є видання нормативно-правових актів, що регулюють діяльність підприємців. Закони та інші нормативно-правові акти створюють необхідний юридичний режим забезпечення публічних інтересів у сфері економіки.

6. Доведено, що розвиток та ефективне функціонування підприємницької діяльності - тривалий процес, який має здійснюватись з урахуванням економічного та правового становища країни, існуючих проблем на макро- та макрорівнях, інтеграційних процесів в Європейському Союзі. Застосування принципів, методів та механізмів державного регулювання дасть можливість не тільки зробити підприємництво ефективним та прибутковим, а й соціально значущим явищем в Україні.

7. Виявлено, що вітчизняний рівень розвитку підприємництва значно відстає від європейських стандартів. Основними перешкодами розвитку підприємництва є недосконалість форм та методів державного регулювання економічного розвитку, недоліки податкової системи, нестача інвестиційних ресурсів, слабка інноваційна активність, практична відсутність результатів адміністративних реформ та інституціональних змін.

8. Запропоновано, що сучасній Україні необхідно максимально сприяти і створювати умови з боку влади для успішного розвитку підприємництва, що сприятиме вирішенню соціальних проблем та економічному росту України. Підприємництво України має стати потужним інструментом економічного і соціального розвитку держави, а для цього необхідно знайти оптимальні методи впровадження альтернативних систем оподаткування, створювати інвестиційні та фінансово-кредитні механізми підтримки, впровадити виважену регуляторну політику, де матимуть місце й заохочення конкуренції, й прозорі правила.