Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регулювання підприємницької діяльності основні суб’єкти, методи та інструменти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.06.2019
Размер:
73.15 Кб
Скачать

3.2. Нормативно-правове забезпечення підприємництва в Україні.

Основним способом, за допомогою якого держава здійснює регулювання в сфері підприємництва, є видання нормативно-правових актів, що регулюють діяльність підприємців. Закони та інші нормативно-правові акти створюють необхідний юридичний режим забезпечення публічних інтересів у сфері економіки.

Базою цього забезпечення є законодавчі та інші нормативно-правові акти, відповідні норми цивільного, кредитно-фінансового, податкового, адміністративного, трудового та інших галузей чинного законодавства, основними з яких є Закони України «Про підприємництво», «Про власність», «Про підприємства України», «Про господарські товариства», що були затверджені ще 1991 р. і потребують серйозного перегляду. Підприємці нарешті дочекалися прийняття Законів України «Про державну підтримку малого підприємництва», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про Національну програму розвитку малого підприємництва в Україні». [6, c.225]

Об’єктами охорони можуть бути інтереси національної економіки; державні потреби; економічні інтереси територіальних утворень; вимоги до видів діяльності, якості товарів і послуг; інтереси об’єднань груп власників або власників взагалі; інтереси споживачів.

Формування нормативно-правової бази передбачає:

- встановлення чітких правових гарантій, що забезпечували б свободу та захист підприємницької діяльності;

- розроблення законодавчих та інших нормативних актів, спрямованих на правове забезпечення розвитку ринкових відносин;

- удосконалення чинних правових актів, що регулюють підприємницьку діяльність, з метою усунення внутрішньо-правових суперечностей і скасування положень, які гальмують розвиток приватної ініціативи та підприємництва. [5, c. 4]

3. Адміністративне регулювання як складова нормативно-правового забезпечення підприємництва має цілий арсенал адміністративних засобів, що базуються на силі державної влади і включають різного роду заборони, дозволи, примушування тощо.

Основними видами адміністративного регулювання, що використовуються нині, є державна реєстрація підприємства, ліцензування, сертифікація та стандартизація.

Державна реєстрація підприємництва. Право на здійснення підприємницької діяльності підприємство набуває лише після акту його державної реєстрації; інакше така діяльність визнається незаконною. Існують певні порядок і умови реєстрації нового підприємства.

В Україні реєстрація є багатоетапним процесом, в якому можна виокремити три стадії:

У процедури, що передують державній реєстрації;

> власне процес реєстрації;

> післяреєстраційні процедури.

Процедури, що передують державній реєстрації, складаються з: підготовки установчих документів підприємства та їх нотаріального засвідчення; вивчення всіх вимог щодо процесу реєстрації; отримання нотаріально засвідченого листа власника приміщення, який підтверджує юридичну адресу підприємства; отримання форми відповідної реєстраційної заяви в місцевих органах влади. Власне процес реєстрації складається з: відкриття тимчасового банківського рахунка для внесення статутного фонду новоствореного підприємства; отримання та нотаріального засвідчення документів про оренду чи власність на приміщення, які підтверджують місцерозташування підприємства та оплату за перебування в цьому місці; заповнення і подання всіх документів для реєстрації. Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію керівник підприємства повинен здійснити післяреєстраційні процедури: зареєструватися в семи окремих органах, а саме: в Державному управлінні статистики, Пенсійному фонді, Фонді обов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонді соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, Державній податковій інспекції і місцевому відділі внутрішніх справ. Крім того, кожне нове підприємство повинно відкрити поточний рахунок у банку та отримати печатку і штамп. [5, c. 15]

Правові аспекти ліцензування закріплені Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» . Ліцензування це певне обмеження у здійсненні господарської діяльності громадянами, яке полягає у забороні здійснювати ті види діяльності, перелік яких встановлено вищеназваним законом без спеціального дозволу. Громадянин, який займається певним видом господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, по закінченні ліцензійного процесу отримує спеціальний дозвіл – ліцензію. Ліцензія – це документ державного зразка, який надає йому право займатися тим видом господарської діяльності, який зазначено у ліцензії. протягом визначеного терміну за умови виконання ним ліцензійних умов. Для того, щоб отримати ліцензію, підприємець звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії. Рішення про видачу або відмову надається у строк не пізніше ніж десять робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви. Ліцензування не може використовуватися для обмеження конкуренції у господарській діяльності. Ліцензія – єдиний документ дозвільного характеру, який дає право на зайняття певним видом підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства підлягають обмеженню. Ліцензування виступає прикладом вдалого державного регулювання та має позитивне значення, оскільки поліпшило систему ліцензування, встановивши єдині засади державної політики у цій сфері, визначивши органи з питань ліцензування та їх повноваження, ліцензійні умови, види підприємницької діяльності, які підлягають ліцензуванню, вичерпний перелік документів, які подаються до органу ліцензування для одержування ліцензії, плату за її видачу та підстави анулювання дії ліцензії. [26, c. 1069]

Сертифікація і стандартизація наступні засоби державного регулювання та водночас є складовими національної системи технічного регулювання, що регламентуються Законами України «Про підтвердження відповідності», «Про стандартизацію» , «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності». Поняття сертифікації надається у ст.1 закону України «Про підтвердження відповідності» означає процедуру, за допомогою якої визначений в установленому порядку державний органи документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем екологічного управління, персоналу встановленим законодавством вимогам.

Сертифікаційна діяльність проводиться державними органами з метою запобігання надання послуг та реалізації продукції небезпечних для життя, здоров’я, майна і довкілля, сприяння споживачеві у виборі продукції, створення умов для участі суб’єктів господарювання в міжнародному економічному, науково-технічному співробітництві та міжнародній торгівлі. Спрямована на забезпечення прав споживачів та підтримання національного товаровиробника на ринку товарів, робіт і послуг. У зв’язку з цим сертифікації підлягає як виробництво, технології, так і товар. Якщо ліцензія є дозволом для громадян-підприємців щодо здійснення ними певної господарської діяльності, то сертифікація здійснюється щодо результатів цієї діяльності. На відміну від ліцензування, що має обов’язковий характер, сертифікація буває добровільною чи обов’язковою.

Добровільна здійснюється у випадках, коли у законодавстві не передбачена така сертифікація, а проводиться, виключно за ініціативою підприємця. Через добровільну сертифікацію продукції чи послуги виробник або продавець заявляє про якісний товар (послугу, який відповідає сертифікату, а його товари (послуги) є безпечними для життя і здоров’я споживачів. Обов’язкова сертифікація прямо передбачена чинним законодавством з метою забезпечення безпеки та охорони довкілля. Для більшості товарів, що експортуються вітчизняними підприємцями, наявність сертифіката є обов’язковою.

Сертифікаційна діяльність полягає в проведенні експертизи сертифікаційними органами з метою підтвердження характеристик та якостей продукції, робіт, послуг і технологічних процесів, що виробляють певний товар або надають послуги. Виробники зобов’язані реалізовувати продукцію, що підлягає обов’язкові сертифікації лише за наявності сертифіката відповідності, підприємці-постачальники зобов’язані продавати таку продукцію за умови наявності копії сертифіката відповідності чи копії свідоцтва про визнання відповідності.

Стандартизація – це діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних і можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів і послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар’єрів у торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву. Організаційно-правові аспекти стандартизації встановлюються законом України «Про стандартизацію». Закон України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» визначає правові та організаційні засади розроблення і застосування національних стандартів, технічних регламентів і процедур оцінки відповідності, а також основоположні принципи державної політики у сфері стандартизації.

Громадянин-підприємець як виробник чи постачальник продукції вправі добровільно підтвердити відповідність продукції національним стандартам у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері стандартизації. У разі складення декларації або наведення стандартів у маркуванні продукції, стандарти чи їх окремі положення застосовуються в обов’язковому порядку при її виробництві, постачанні. [26, c. 1070]