Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЛ Назальні лікарські засоби.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
854.34 Кб
Скачать
    1. Контроль якості назальних крапель.

Якість одержуваного спрею залежить від пульверизатора: в більшості випадків, одержувані краплі повинні бути якомога менше, а кут розпилення - якомога більше, щоб покрити більшу площу. Але ефективність роботи спрея залежить від його властивостей. Зокрема, в останній момент контакту краплі спрею з поверхнею (шкірний покрив, волосся, носоглотка, поверхня і т.п.) поверхневий натяг розпилюється рідини має бути якомога менше: в цьому випадку рідина буде розтікатися по поверхні, а не стікати з неї.

Розпорошуються рідини містять багато активних компонентів, яких знижують поверхневий натяг. Частина поверхнево активних речовин розподіляється по поверхні рідини, а інші знаходяться в обсязі. При формуванні нової поверхні (краплі) ПАР з обсягу прагнуть на нову поверхню, знижуючи її поверхневий натяг.

Необхідно пам'ятати, що рідини з ПАР мають різний поверхневий натяг в часі: в момент формування поверхні воно максимальне, через певну кількість часу воно знижується. Порівнюючи кілька різних розчинів треба враховувати, в який момент часу вони повинні показувати свою ефективність.

На наведеному прикладі поверхневий натяг в спокої (в термодинамічній рівновазі) однаково для розчину А і В. Але якщо ці рідини повинні працювати через 100-300 секунд після розпилення (нанесення), тоді розчин В матиме більш низький поверхневий натяг, тобто буде більш ефективний.

Класичний метод вимірювання поверхневого натягу - метод відриву кільця дью Нуї - дозволяє визначити тільки поверхневий натяг в рівноважному розчині, тому що коли ПАР вже не мігрують на поверхню. Для аналізу динамічного поверхневого натягу використовують метод максимального тискам в бульбашці, який реалізований в тензіометрія ВР50 і BP100. Для швидкоплинних процесів (5-20 мсек), наприклад, аналіз чорнила для друку використовують стаціонарний тензіметр ВР100, який дозволяє виміряти при віці поверхні від 5 мсек. При розробці назальних спреїв або косметичних застосовувати Тензіометр BP50. [10].

    1. Назальні аерозолі (спреї) як лікарська форма, її переваги і недоліки.

Назальні спреї, використовуються для доставки ліків локально в порожнині носа або системно. Вони використовуються локально для умов, таких як закладеність носа і алергічний риніт. У деяких ситуаціях, носової шлях доставки є кращим для системної терапії, тому що він забезпечує приємну альтернативу ін'єкціям або таблеткам.

Речовини можуть бути асимільовані надзвичайно швидко і безпосередньо через ніс. Багато фармацевтичні препарати існують у вигляді назальних спреїв для системного введення (наприклад, для лікування болю, мігрені, остеопорозу і нудоти). Інші застосування включають замісну гормональну терапію, лікування хвороби Альцгеймера і хвороби Паркінсона. Назальні спреї розглядаються як більш ефективний спосіб транспортування ліків, які можуть використовуватися для подолання гематоенцефалічного бар'єру. [11].

Спреї мають краще терапевтичну дію в порівнянні з краплями, так як має велику область покриття.