Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЛ Назальні лікарські засоби.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
854.34 Кб
Скачать
      1. Технологія і обладнання для виробництва суспензій. Технологія виробництва суспензій

Існує два методи отримання суспензій: дисперсійний та конденсаційний. Дисперсійний спосіб отримання суспензій заснований на подрібненні часток лікарської речовини механічними способами, за допомогою ультразвуку та іншими. При отриманні суспензії дисперсійним методом враховують ступінь гідрофільності або гідрофобності лікарської речовини, що вводиться до складу суспензії. Конденсаційний спосіб отримання суспензій заснований на заміні розчинника; при цьому до дисперсійному середовищі, в якій лікарська речовина нерастворимо, додають розчин лікарської речовини в розчиннику, який змішується з дисперсійним середовищем. Отримання суспензій в умовах заводського виробництва здійснюється різними способами: інтенсивним механічним перемішуванням за допомогою швидкохідних мішалок і роторно-пульсаційних апаратів; помелом твердої фази в рідкому середовищі на колоїдних млинах; ультразвуковим диспергированием з використанням магнітострикційних і електрострикційних випромінювачів; конденсаційним способом. Конденсаційний метод отримання суспензій дуже часто застосовується в умовах аптечного виробництва.

Технологія виготовлення суспензій дисперсійним методом

Найбільш пильну увагу відносять до подрібнення лікарської речовини, так як саме цей фактор найбільшою мірою впливає на стійкість утворюється суспензії. При виготовленні суспензії цим методом лікарську речовину попередньо подрібнюють до дрібнодисперсного стану. Для «сухих» суспензій, що представляють собою суміш лікарського і допоміжних речовин, що утворюють суспензію після додавання води, кожен інгредієнт подрібнюють окремо і просівають через тонке сито. Після змішування інгредієнтів, щоб уникнути розшарування суміш знову просівають.[9].

      1. Технологія і обладнання для виробництва емульсій

При приготуванні в заводських умовах суспензій і емульсій знаходять застосування наступні способи: змішання, розмилювання в рідкому середовищі, роздроблення за допомогою ультразвуку.

Вибір способу приготування цих лікарських форм залежить від очікуваної ступеня дисперсності входять лікарських і допоміжних речовин. Мікрокрісталлі¬ческіе суспензії можна отримати конденсаційним способом або спрямованою кристалізацією при змішуванні розчинів в певних температурних умовах і значеннях рН та ін.

Змішання фаз. Простим змішанням фаз можуть бути отримані лише легко утворюються емульсії. Вони, як правило, грубо і полідісперсни і для підвищення стійкості потребують додаткової гомогенізації.

Для цих цілей використовують різні мішалки загального типу - якірні, планетарні, пропелерні і інші.

Крім мішалок загального типу, в деяких випадках пріме¬няются різні конструкції спеціальних мішалок, наприклад дискові, барабанні.

Дискові мішалки являють собою конструкцію з двох дисків, укріплених на невеликій відстані один від одного на вертікаль¬ном валу і обертаються з великою швидкістю в напрямних циліндрах. Кожен з дисків забезпечений отворами спеціальної форми і являє собою суцільний плоский або звужується до периферії диск, діаметр якого становить 1 / 01-015 від діаметра апарату. Для того щоб усунути обертання рідини, на кришці посудини, в якому ведуть перемішування, укріплені три вертикальні перегородки. При обертанні дисків шари рідини, що знаходяться під нижнім диском, піднімаються з великою скорос¬тью по осі нижнього направляючого циліндра, а шари рідини, що знаходяться вище верхнього диска, опускаються вниз по осі верхнього направляючого нова мешалка циліндра. Зіткнення потоків викликає завихрення в усьому об'ємі рідини, що відповідає інтенсивного перемішування. Окружна швидкість дуже велика - 5-35 м / сек. Ці мішалки застосовуються для перемішування частинок твердих матеріалів з в'язкими рідинами, або рідин з різною питомою вагою.

Барабанний змішувач представля¬ет собою барабан типу білячого колеса. Такі мішалки створюють інтенсивне перемішування рідин при дотриманні наступних соотно¬шеній - діаметра барабана до діаметра посудини від 1: 4 до 1: 6, діаметра барабана до висоти - 2: 3. Для приготування емульсій та суспензій висоту заповнення судини приймають десятиразової діаметру барабана.

Слід підкреслити, що ці мішалки застосовуються для приготування емульсій та суспензій з твердими частинками, що мають велику питому вагу. Барабанний змішувач є апаратом періодичної дії. Він простий по пристрої, але вимагає значного часу для змішування, що є його недоліком.

Вібраційні мішалки мають вал з закріпленими на ньому одним або декількома перфорованими дисками. Диски здійснюють зворотно-поступальний рух, при якому досягається інтен¬сівное перемішування содер¬жімого апарату. Енергія, споживана мешалками цього типу, невелика, тому вони використовуються для перемешіва¬нія рідких сумішей і суспензій переважно в апаратах, що працюють під тиском. При використанні вібра¬ціонних мішалок час, необхідний для розчинення, гомогені¬заціі і диспергування, значно скорочується, поверхня рідини залишається спокійною, воронки не утворюється. Вібраційні мішалки виготовляються діаметром до 300 мм і застосовуються в апаратах ємністю не більше 3 м3.

Тонкодисперсні емульсії отримують за допомогою турбінних установок. В турбінному розпилювачі дисперсна фаза подається по трубі 2 знизу, а дисперсійне середовище 3 зверху. При обертанні турбіни 1 обидві фази перемішуються, з великою швидкістю вилітають, розпорошуючись, через сопла 4 і утворюють емульсію.

Розмелювання в рідкому середовищі. Для приготування суспензій і.емульсій, що містять тверді речовини, застосовуються роторно-пульсацій апарати і колоїдні млини різних конструкцій.

При отриманні дисперсних систем РПА можуть бути занурені в реактор з оброблюваної середовищем або поза реактора.

Гомогенізація в РПА досягається шляхом інтенсивного механічного впливу на частинки дисперсної фази, що викликає турбулізацію і пульса¬цію суміші. Існують удосконалені конструкції РПА з роздільною подачею компонентів оброблюваної середовища по спеціальних каналах статора з лопатями і диспергуючими тілами дл ^ отриманий ^ я емульсій на роторі або статорі, з роликовими підшипниками в обіймах, з рифленими поверхнями робочих частин і різного роду зазорами між ними. Чим менше зазор між обертовими і нерухомими циліндрами, тим вище отримується ступінь дисперсності.

У РПА таких конструкцій набагато підвищується еффектів¬ность диспергирования.

Зі збільшенням вмісту твердої фази в суспензіях підвищується ефективність диспергування в РПА, так як додатково має місце інтенсивне механічне тертя частинок дисперсної середовища один з одним. Потім отримана концентрована суспензія змішується з іншою частиною дисперсійного середовища.

За допомогою РПА можна поєднувати операції диспергування і емульгування, що забезпечує отримання багатофазних гетерогенних систем, таких, як емульсійно-суспензійні лініменти стрептоциду, синтомицина і ін.

В сучасних колоїдних млинах розмелювання проіс¬ходіт в рідкому середовищі за допомогою удару і розтирання. Найчастіше в промисловості використовують бильні і віброкавітаціон-ні млина.

Для гомогенізації емульсій застосовують також спеціальні апарати-гомогенізатори, що мають різне пристрій. Так, грубодисперсна емульсія під високим тиском може продавлюватися через вузькі канали і щілини гомогенізатора, або під впливом відцентрової сили, що виникає при обертанні диска, що знаходиться в гомогенизаторе іншого типу, проходити через його щілини, розпорошуючись до стану туману. [9].