Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика залік.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
94.77 Кб
Скачать

32. Питання, що вирішуються трасологічною експертизою.

Трасологічна експертиза — вид судової експертизи, об'єктами якої є сліди-відображення взаємодії одного з одним що проявляються у зміні зовнішньої будови різних об'єктів.

Перед трасологічною експертизою можуть ставитись питання про наявність на предметах обстановки місця події слідів взаємодії з іншими предметами, придатність цих слідів для ідентифікації або про наявність у цих слідах ознак, що орієнтують на пошук зазначених об'єктів.   Трасологічними дослідженнями розв'язують питання трьох груп (видів).

1. Діагностичні питання: стосовно механізму і умов виявлення слідів, тобто встановлення різних обставин події (часу, кількості учасників, способів дії); встановлення ознак, що характеризують слідоутворюючий об'єкт: людину (фізична сила, зріст, особливості ходи), знаряддя, засоби вчинення злочину (їх особливості), взуття, шини (специфіка малюнку, виробництва); визначення напрямку руху людини, транспортного засобу, взаєморозташування слідоутворюючого і слідосприймаючого об'єктів тощо.

2. Установлення групової належності - визначення групи (класу, роду, виду тощо), до якої належить слідоутворюючий об'єкт за слідами-відображеннями (статі, віку людини, форми і моделі взуття, типу, моделі шини), слідів-предметів, речовин; належності виробів до однієї партії продукції - за ознаками загального походження; однорідності речовин, вилучених на місці події та виявлених у підозрюваного (на одязі тощо).

3. Ідентифікаційні питання: ототожнення слідоутворюючих об'єктів за слідом-відображенням; цілого за частинами.

33. Поняття та предмет криміналістичного зброєзнавства.

Криміналістичне зброєзнавство - специфічна галузь криміналістичного знання про вогнепальну, холодну, газову та інші види зброї, які мають зв’язок зі злочинною поведінкою (діяльністю), а також про матеріали й засоби виготовлення, переробки, сліди і обставини злочинного застосування та обігу зброї.

Криміналістичне зброєзнавство складається з: криміналістичного дослідження вогнепальної зброї, набоїв до неї та слідів її застосування; криміналістичного дослідження вибухових пристроїв і слідів їх застосування; криміналістичного дослідження холодної зброї та слідів її застосування.

. Зброя в криміналістичному розумінні - це матеріальний засіб індивідуального застосування, конструктивно і функціонально призначений для завдавання летальних ушкоджень людині або тварині, а також спеціального руйнування перешкод.

Термін "зброєзнавство " у загальному розумінні охоплює не тільки дослідження вогнепальної зброї, холодної зброї та вибухових речовин і вибухових пристроїв, а й інші знання про зброю, які не є предметом дослідження криміналістики. До таких питань, зокрема, належить історія і розвиток вогнепальної зброї, аналіз технологій та матеріалів, використовуваних під час виготовлення зброї, конструктивні розробки та ін.

 З метою виконання завдань кримінального судочинства - швидкого і повного розкриття, розслідування та попередження злочинів - криміналістичне зброєзнавство системно досліджує такі питання: 1) принципи конструювання і закономірності дії зброї; 2) закономірності утворення слідів від дії зброї та розробляє засоби, методи, прийоми вилучення і дослідження слідів від дії зброї.