Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабка Инфин_к_издан_укран_вар.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

2.4 Система керування базами даних

Робота з даними в програмному комплексі «ИНФИН-УПРАВЛЕНИЕ» ведеться по архітектурі клієнт-сервер. Це означає, що з базою даних безпосередньо працює не приложеніє, а спеціалізована програма, яка називається сервером СУБД - SQL-сервером. SQL-сервер установлюється на тім же комп'ютері, що й база, у його завдання входить виконувати команди (запити), що приходять від підключених до нього програм, які можуть працювати на різних робочих станціях. У цей час комплексом «ИНФИН-УПРАВЛЕНИЕ» підтримуються сервера Sybase Adaptive Server Anywhere і Microsoft SQL Server.

Sybase Adaptive Server Anywhere

Sybase Adaptive Server Anywhere - багатоплатформена, проста в експлуатації, економічна, невимоглива до обчислювальних ресурсів система керування базами даних. Може використатися в якості, як локального сервера, так і сервера для робочих груп (2-20 користувачів). Розмір бази даних - не менш 100М.

При роботі в локальному режимі (єдиний екземпляр програми «ИНФИН-УПРАВЛЕНИЕ», SQL-сервер і база даних перебувають на одному комп'ютері) як SQL-сервер використається персональний сервер Personal Server. Персональний сервер запускається автоматично, як тільки до бази даних звертається будь-яка програма і зупиняється, як тільки припиняють надходити запити до базою.

При роботі в мережному режимі (програма «ИНФИН-УПРАВЛЕНИЕ» установлена на кілька робочих станцій, а SQL-сервер і база даних перебувають на окремому комп'ютері - сервері локальної мережі) як SQL-сервер використається мережний сервер Network Server. На робочих станціях повинне бути встановлене програмне забезпечення Network Client, необхідне для зв'язку з SQL-сервером. Мережний сервер необхідно запускати вручну або вносити до списку завдань, що запускаються автоматично при завантаженні комп'ютера-сервера. Апаратні вимоги, до мережного сервера, зазначені в табл. 2.

Таблиця 2 - Вимоги до апаратного забезпечення мережного сервера

Мінімум

Рекомендується

Процесор

Pentium-II 600 МГц

Pentium-III 1 ГГц

Оперативна пам'ять

128М

256М

Необхідний дисковий простір

100 М

SQL-сервер працює на виділеному комп'ютері під керуванням серверної операційної системи, такий як:

  • Windows 2000/2003 Server - сама популярна мережна ОС, найпростіше адмініструвати сервер саме під керуванням цієї системи, зарекомендувала себе як один із кращих серверів приложеній.

  • Novell NetWare 4.12/5.0/6.х - досить популярна ОС, не поганий файловий сервер, однак як сервер приложеній слабкіше Windows 2003/2000 Server або UNIX. Це означає, що добра продуктивність SQL-сервера забезпечується при роботі не більше десятка клієнтів.

  • UNIX - сімейство ОС, Sybase Adaptive Server Anywhere випускається для Linux, HP UX, Sun Solaris/Intel, Sun Solaris/SPARK, IBM AIX. Це стійкі операційні системи, які вимагають більше глибоких знань і навичок від адміністратора.

У якості ОС для клієнтської частини програмного комплексу підійде кожна з наступних систем: Windows 98/ Me / 2000 Professional / 2000 Server / XP.

Microsoft SQL Server

MS SQL Server - надійна, потужна, популярна система керування базами даних. Може використатися в якості, як локального сервера, так і сервера масштабу підприємства. Адміністрування системи відносно просте, мінімальний розмір бази даних - не менш 200М. При установці MS SQL Server необхідно забезпечити виконання наступних умов:

  • сервер повинен бути встановлений з підтримкою кодової сторінки cp1251.

  • сортування на сервері повинно бути встановлено - “Dictionary case-insensitive” (з урахуванням можливостей мови, без обліку регістра).

  • опція клієнтської утиліти SQL Server Client Network Utility - використання інтернаціональних установок (Use international setting) повинна бути відключена на кожній робочій станції.

Вимоги до апаратних ресурсів комп'ютера , на який буде встановлений SQL Server наведені в табл. 3.

Таблиця 3 - Вимоги до апаратного забезпечення мережного сервера

Мінімум

Рекомендується

Процесор

Pentium-III 1 ГГц

Pentium-IV 2 ГГц

Оперативна пам'ять

512М

2 Гб

Необхідний дисковий простір

200 М

SQL-сервер працює на виділеному комп'ютері під керуванням серверної операційної системи Windows 2000/2003 Server. Вибір на користь клієнтської ОС як платформа для роботи SQL-сервера (Windows 98/Me/ 2000 Professional/XP) може бути виправданий тільки при роботі в локальному режимі («ИНФИН-УПРАВЛЕНИЕ», база даних і сервер СУБД перебувають на одному комп'ютері).