Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДЕМИ 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.82 Mб
Скачать
  1. Модеми для виділених тк і фізичних з’єднувальних ліній.

Виділена лінія зв'язку (фізична лінія) – з'єднання кінцевих пристроїв за допомогою мідного телефонного кабелю, як правило міської телефонної мережі. Дальність і швидкість на таких лініях зв'язку визначаються виключно електричними характеристиками кабелю. До таких характеристик відносяться:

  • довжина лінії зв'язку;

  • діаметр жил мідного кабелю;

  • опір ізоляції;

  • якість з'єднань ділянок кабелю (в телефонних кросових шафах або кросах АТС);

  • смуга пропускання.

Для досягнення максимально якісної передачі даних за такими лініями слід враховувати наступне:

  • довжину і діаметр жил мідного кабелю можливо компенсувати збільшенням потужності переданого сигналу, однак при дуже великому рівні модем може почати забивати прийнятий сигнал і сигнали, що передаються по іншим парам того ж кабелю;

  • опір ізоляції неможливо компенсувати параметрами модемів – низький опір мідного кабелю проявляється у вигляді перехідних перешкод між парами і різким погіршенням якості зв'язку у вологу погоду;

  • неякісне з'єднання ділянок кабелю проявляється у вигляді "потріскувань", раптовим зникненням і появою зв'язку;

  • стандартна смуга пропускання кабелю 300 – 3400 Гц і зменшується із збільшенням довжини лінії зв'язку через збільшення ємності та зменшення опору ізоляції

Рекомендоване значення потужності переданого сигналу -9 .. -10 Дб на передачі та -10 ..- 18 на прийомі (працювало і на -30 дБ при меншій швидкості).

Низький опір ізоляції і неякісне з'єднання ділянок кабелю проявляються на слух як фон змінного струму, прослуховування телефонних переговорів або приглушених сторонніх сигналів з інших пар. При несправності кабелю, або його намоканні можлива поява "землі", яка проявляється також як і у випадку низького опору ізоляції, або на парі прослуховується мовлення радіостанції (виходить найпростіший детекторний приймач). Усунення цього дефекту можливе або заміною пари, неякісної муфти в місці спайки кабелю (просушкою кабелю і установкою муфти), або виявленням місця появи "землі" на парі.

Всі перераховані параметри впливають на співвідношення сигнал/шум, який повинен бути не менше -35 ..- 40 дб. При меншому співвідношенні може відбуватися втрата пакетів, яка знизить швидкість передачі даних, а у разі передачі голосової інформації за допомогою обладнання голос-дані випаданням окремих звуків. Можна простежити за показаннями параметра "якість лінії", який не повинен бути в межах 8 .. 9 (по 9-бальній шкалі).

По закінченні установки модему, через деякий проміжок часу необхідно подивитися кількість "Training". Якщо виникає зміна швидкості модемів у результаті зміни параметрів лінії, необхідно вибрати меншу швидкість, причому якщо швидкість знижується до 14,4 кБіт/с, то варто перейти на протокол V.32bis.

  1. Модеми для цифрових систем передачі даних.

Використання цифрових ліній і PCM (V.90/92)

Наприкінці 1990-х Rockwell США і Robotics представив нові технології, засновані на цифровій передачі, що використовується в сучасних телефонних мережах. Стандартна цифрова передача даних в сучасних мережах, становить 64 кбіт/с, але деякі мережі використовують частину пропускної здатності для сигналізації віддалених офісів (наприклад, піднімання трубки), обмежуючи ефективну швидкість до 56 кбіт/с DS0. Ця нова технологія була прийнята в ITU-стандарті V.90 і розповсюджена у сучасних комп'ютерах. 56 кбіт/с швидкість можлива тільки з центрального офісу для користувачів сайту (прийом), а в Сполучених Штатах, державне регулювання обмежує максимальну потужність тільки 53,3 кбіт/с. Передача (від користувача до центрального офісу) як і раніше використовує технології V.34 на 33.6k.

Пізніше в V.92, цифрова технологія PCM була застосована, щоб збільшити швидкість завантаження до максимуму 48 кбіт/с. Наприклад, 48 Кбіт/с потоку передачі призведе до скорочення зворотного потоку аж до 40 кбіт/с, через відлуння від телефонної лінії. Щоб уникнути цієї проблеми, модем V.92 пропонує можливість відключення цифрового висхідного потоку і використовувати замість 33,6 кбіт/с аналогового зв'язку, з метою підтримки високого цифрового потоку до користувача від 50 кбіт/с або вище. V.92 також додає дві інші функції. Першим з них є можливість для користувачів, які очікують на виклик, покласти їхнє dial-up інтернет-з’єднання на утримування протягом довших періодів часу, коли вони відповідають на виклик. Другою особливістю є можливість швидко підключитися до свого провайдера. Це досягається за рахунок запам’ятовування аналогових і цифрових характеристик телефонної лінії, і використання цієї збереженої інформації для нового під’єднання у швидкому темпі.