Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirnik_zadach.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Задача № 82.

У країні за рік вироблено засобів виробництва, предметів споживання, інших матеріальних благ на загальну суму 250 млрд. дол., витрачено на це матеріали, сировини, па­лива і інших засобів виробництва на суму 150 млрд. дол. Крім того, населенню, підприємствам було надано послуг на суму 55 млрд. дол. При надані послуг використовувалися засоби пра­ці , які частково були зношені й для поновлення їх вартості було нараховано 15 млрд. дол. в амортизаційний фонд. Визначте: а) ВВП; б) НД.

Задача № 83.

У 1990 році у колишньому СРСР було одержано вало­вого суспільного продукту на 1600 млрд. крб.( у цінах 1990 р.) На його виробництво було витрачено матеріально-сировинних ре­сурсів на суму 900 млрд. крб. Визначте: вироблений у 1990 році національний доход країни.

Задача № 84.

У 1996 році в Україні було вироблено національного доходу (НД) на суму 79 млрд. грн. На його виробництво було вит­рачено 90 млрд. грн. засобів і предметів праці. Товаровиробники одержали прибуток у розмірі 20 млрд. грн. Визначте: а) валовий суспільний продукт; б) необхідний продукт.

Задача № 85.

З виробленого у 1996 році національного доходу Украї­ни в 79 млрд. грн. 10% було використано на нагромадження. Визначте:

а) абсолютну величину нагромадження;

б) фонд споживання.

Задача № 86.

У країні впродовж року у сфері виробництва було зай­нято 25 млн. осіб. Ними створено національний доход у 80 млрд. грн. Основні виробничі фонди галузей народного господарства, які вико­ристовувалися, становили 220 млрд. грн., а норма нагромадження - 9%. Визначте:

а) фонд споживання і фонд нагромадження;

6) рівень продуктивності праці;

в) фондовіддачу.

Задача № 87.

У країні за рік було вироблено 80 млрд. грн. національ­ного доходу. Його було розподілено і використано таким чином: на зарплату робітникам промислового будівництва та інших галузей - 55%; підприємці, власники засобів виробництва отримали прибуток - 30%; землевласники у формі ренти - 5%; власники грошового капіта­лу - 10%. У вигляді обов’язкових платежів, податків дійшло до дер­жавного бюджету 55 млрд. грн. З цих коштів було використано: 1) на заробітну плату вчителям шкіл,викладачам вузів, училищ - 10 млрд. дол.; 2) на зарплату лікарям, іншим працівникам охорони здоров’я - 8 млрд.; 3) на плату праці працівникам правоохоронних органів - 25 млрд. грн. 4) на розширення виробництва, житлове, дорожнє будівництво. Визначте: а) суму первинних доходів; б) суму вторинних доходів; в) норму нагромадження.

Задача № 88.

У 1996 році всі грошові надходження в доходну частину зведеного Державного бюджету України становило 30,1 млрд. грн., а видатки – 33,8 млрд. грн. Чи був бюджет дефіцитним і якщо так, то яка сума дефіциту і його основна причина:

а) надмірні видатки на виробництво;

б) скорочення виробництва і доходів підприємства;

в) надто високі пенсії;

г) значні витрати на охорону здоров’я, освіту.

Задача № 89.

У 1998 році державний борг США становив 2660 млрд. дол. З державного боргу країни на обслуговування цього боргу було вит­рачена 154 млрд. дол. Визначте:

а) якою була ставка сплачуваного державою відсотка і як вона змінилася порівняно з 1940 роком, коли її величина становила 2,2%;

6) такий за величиною державний борг явище позитивне чи негативне ?

Задача № 90.

Визначте, чи доцільно брати в банку кредит у 10 млн. грн. терміном на 2 роки при 15% ставці для будівництва заводу, якщо цей завод згідно з проектно-технічною документацією і висновками експертної комісії планують збудувати і освоїти упродовж року, і наступного року після завершення будівництва підприємство дасть прибуток 5 млн. грн. А на третій рік – 8 млн. грн.

Задача № 91.

Банк має депозити від своїх клієнтів на суму 250 млн. грн. і сплачує на них 10% річних. Водночас він надав позики на суму 200 млн. грн. терміном на 2 роки зі ставкою 15% Визначте: річний прибуток банку.

Задача № 92.

Укладено контракт на 1000 дол. Курс гривні до долара – 1,86 Визначте: валютну економію чи збиток, якщо курс гривні знизився до 1,9.

Задача № 93.

У минулому році вартість певного набору продуктів ста­новила у США. - 5 тис. дол., а у ФРН - 8 тис. марок. Визначте: паритет купівельної спроможності долара до марки.

Задача № 94.

З 4 березня 1992 року американський долар користувався у Монреалі проти канадського долара за курсом: 1 дол. США = 1,19 дол. Канади. Визначте: котирування канадського долара у США за умови, що зберігається те саме співвідношення на цих валютних ринках.

Задача № 95.

Ціна німецької марки у доларах знизилася з 50 до 45 цен­тів за 1 марку. Визначте: як зміниться ціна магнітофона (у доларах), що продається у ФРН за 150 марок ?

Задача № 96.

США імпортує з Великобританії продукт. Якщо ціна цього продукту у Великобританії становить 10 фунтів стерлінгів, скільки він буде коштувати у США за валютного курсу 1 ф. ст.= 2,0 дол.?

Задача № 97.

Працюючи на суспільно нормальному рівні, столяр виготовляв за 8-годинний робочий день 4 стільці. З часом, краще організувавши працю, зменшивши кількість перерв, він почав виробляти за робочий 8-годинний робочий день 8 стільців:

Визначте:

а) вартість, яку одержував столяр в обміні за 1 стілець, за всю продукцію до реорганізації праці;

б) індивідуальну вартість, яку створює столяр за робочу годину, за цілий робочий день після реорганізації праці;

в) індивідуальні вартість виробництва 1 стільця після реорганізації праці;

г) вартість, яку одержує столяр в обміні за один стілець, за всю продукцію після реорганізації праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]