Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод по курсов з б.о..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
246.27 Кб
Скачать

1. Методичні поради до виконання курсової роботи

Облік виник і розвивається у зв’язку з потребою суспільства в необхідній і достатній інформації щодо наявності та руху майна з метою контролю та управління господарськими процесами і їх результатами.

Бухгалтерський облік є локальним і включає всю технологію інформаційного процесу, яка охоплює процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємств, організацій і установ зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Розвиток ринкових відносин в Україні зумовив кардинальні зміни в бухгалтерському обліку, що відбуваються, з орієнтацією: на міжнародні стандарти, ПСБО, Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» та інші нормативні акти. Метою викладання бухгалтерського обліку у навчальних закладах є підготовка фахівця, який міг би кваліфіковано працювати в умовах ринку та бути порадником керівника підприємства.

Бухгалтерський облік – це не сукупність регістрів і звітних форм, це, передусім стиль мислення – менталітет бухгалтерів та ділових людей, на професійні уявлення яких безумовно впливають національні особливості.

Курсова робота – це самостійне дослідження студентом обраної теми. В роботі повинно бути продемонстровано вміння використовувати здобуті знання та сформовані практичні навички, а також елементи наукового мислення. Таке дослідження має на меті теоретичну розробку теми з елементами аналізу літературних та інших джерел з питань курсової, спрямованих на вдосконалення обліку і підвищення ефективності використання матеріальних і фінансових ресурсів.

Курсова робота із бухгалтерського обліку – не є першою самостійною роботою із елементами наукового пошуку студента вищого навчального закладу освіти. Вона є не тільки засобом перевірки знань, формою активного вивчення предмета, але й засобом залучення студентів до вивчення нормативно–правових документів.

При написанні курсової роботи із бухгалтерського обліку, студент використовує ЗУ “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність”, План рахунків бухгалтерського обліку і положення (стандарти) бухгалтерського обліку.

Оволодіває досягненнями сучасної економічної науки, методами наукового дослідження, навичками пошуку літературних джерел за обраною темою і роботи із науковою літературою. Виконання курсової роботи привчає студента до самостійного осмислення ключових питань як економічної теорії, так і конкретних економічних проблем.

Виконання курсової роботи із бухгалтерського обліку складається з кількох етапів, першим з яких є вибір теми.

1.1. Вибір теми

Студент може самостійно обрати будь–яку тему із переліку тематики курсових робіт, поміщеної у даному посібнику, керуючись при цьому різними мотивами: уподобаннями і інтересами, знайомством із проблемою та її актуальністю, рівнем підготовки, обраним фахом або напрямом майбутньої наукової чи практичної діяльності. В окремих випадках – наприклад, коли студент вчасно так і не обрав тему курсової роботи або коли він вагається у виборі – тему може призначити керівник семінарських занять із бухгалтерського обліку, який, як правило, і є науковим керівником студентів даної академічної групи при виконанні курсових робіт із цього предмета.

При виборі теми курсової роботи потрібно уникнути ситуації, коли в одній групі обрані теми повторюються.

Перелік тем достатньо великий, щоб кожен студент обрав собі окрему тему. Ці питання координуються керівником семінарських занять і старостою групи. Староста складає список студентів групи із назвами обраних ними тем курсової роботи і передає його курівнику курсу, який його затверджує, вирішуючи спірні моменти.