Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ З ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ СТУД...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

Методичні поради з педагогічної практики студентам IV-V курсів історичного факультету

МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

2005

УДК 371.133 : 93

ББК 74.580 + 74.263.1

П 78

Рецензенти:

Фігурний Ю.С. – кандидат історичних наук, завідувач відділом української етнології НДІУ МОН України

Потапенко Я. О. – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та культури України Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди

Методичні поради з педагогічної практики студентам IV-V курсів історичного факультету / Уклад. Н.Г.Красножон. – К., 2005. – 60 с.

УДК 371.133 : 93

ББК 74.580 + 74.263.1

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою

Переяслав-Хмельницького державного

педагогічного університету імені Григорія Сковороди

протокол № 3 від 17 березня 2005 року

І. Програма педагогічної практики пояснювальна записка

Завданнями педагогічної практики студентів IV(V) курсу історичного факультету є подальший розвиток і вдосконалення студентами загально педагогічних умінь та навичок, набутих у період практики на молодших курсах, формування професійно-педагогічних умінь вчителя історії та класного керівника, застосування на практиці теоретичних знань з історії України та всесвітньої історії, педагогіки, психології, методики викладання історії.

Програма передбачає мету, завдання і зміст педагогічної практики студентів IV(V) курсу, визначає рекомендації про види, форми та методи контролю знань, умінь та навичок, які повинні отримати студенти під час проходження практики.

Відповідно до сучасних вимог, у ній планується та регламентується вся діяльність студентів і викладачів у цей період навчального процесу, який проводиться у школах.

Мета і завдання педагогічної практики. Основні вміння студентів

Основна мета педагогічної практики студентів IV(V) курсу історичного факультету — підготувати студентів до цілісного виконання функцій вчителя історії України й всесвітньої історії та класного керівника у класах основної школи (старшої школи), до проведення систематичної навчально-виховної роботи з учнями; набуття професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час навчальної та виховної роботи в сучасних умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати у практичній діяльності.

Завдання педагогічної практики студентів IV(V) курсу:

  • розвиток і вдосконалення студентами загально педагогічних умінь і навичок, набутих у період практики на IIIII курсах;

  • формування професійно-педагогічних умінь вчителя історії, уміння проводити уроки з використанням сучасних методів і прийомів навчально-пізнавальної діяльності;

  • застосування та поглиблення теоретичних знань, отриманих у процесі навчання у ВНЗ з курсів педагогіки, психології, основ педмайстерності, методики викладання історії, історії України та всесвітньої історії; досягнення інтеграції знань з історичних, психолого-педагогічних й спеціальних дисциплін;

  • розвиток уміння проводити виховну роботу;

  • вивчення передового педагогічного досвіду вчителів історії та інших суспільно-гуманітарних дисциплін;

  • практичне ознайомлення зі структурою та навчально-виховною роботою у загальноосвітніх закладах;

  • формування творчого дослідницького підходу до педагогічної діяльності.

Основні вміння студетів-практикантів ІV-V курсів історичного факультету, якими вони повинні оволодіти під час педагогічної практики: