Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 2.-Ф.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3. Створення і редагування нормативних збірників та нормативних одиничних вартостей робіт

Студентам забороняється редагування нормативної бази, так як відновити її попередній стан засобами програми неможливо!

Редагування одиничних вартостей робіт і цін на матеріально-технічні ресурси дозволяється викладачем тільки при формуванні студентами кошторисних документів індивідуального проекту.

Для створення і редагування нормативних збірників кваліфікованими користувачами у вікні „Редактор нормативной базы” натискають послідовність команд меню „База данных” ─ „Создать” – „Нормативный сборник”. Програма виведе на екран вікно „Добавить нормативный сборник” (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Властивості нормативного збірника.

Обґрунтування нормативного збірника може включати цифри 0‑9 і букви російського алфавіту. Максимальна довжина обґрунтування ─ 8 символів. Найменування необхідно вказувати російською і українською мовами. Із розкривного списку необхідно вибрати вид робіт, що повинен встановлюватись за мовчанням для даного збірника. Натисніть „ОК”.

Для видалення створеного нормативного збірника натисніть послідовність команд „База данных" ─ „Удалить” – „Нормативный сборник”. У вікні запиту підтвердьте (відмініть) операцію видалення нормативного збірника натиском мишею відповідної кнопки „OK” („CANCEL”).

Для редагування нормативного збірника у списку вікна „Редактор нормативной базы” натисніть найменування збірника правою кнопкою миші та виберіть команду меню „Свойства”. Програма виведе на екран вікно „Свойства нормативного сборника” (рис. 3.1). По закінченні редагування натисніть „ОК”. Для відміни операції редагування натисніть „CANCEL".

В програмному комплексі передбачена сукупність засобів, що дозволяють редагувати кошторисні норми, створювати додаткові ресурсні елементні кошторисні норми, визначати поточні ціни на матеріально-технічні ресурси для певного постачальника.

Для внесення одиничної вартості робіт у нормативний збірник виберіть у списку вікна „Редактор нормативной базы” найменування нормативного збірника, до якого необхідно включити одиничну вартість робіт, і натисніть мишею послідовність команд меню „База данных” – „Создать” – „Расценку” Програма виведе на екран вікно „Свойства расценки” (рис.3.2).

Рис. 3.2. Вікно „Свойства расценки”

Введіть у відповідні поля запиту вікна „Свойства расценки” обґрунтування одиничної вартості робіт, одиницю виміру, найменування українською і російською мовами, вкажіть вид робіт у вікні, що з’явиться після натиску кнопки „Выбор вида работ”, натисніть кнопку „Применить”.

Для будівельних матеріалів, виробів і конструкцій і устаткування вкажіть масу одиниці виміру в тоннах, установіть групу вантажу при транспортуванні, натиснувши мишею кнопку „Выбор группы груза”. Далі у вікні, що з’явиться на екрані, виберіть найменування групи вантажу та натисніть кнопку „Применить”.

Після натиску кнопки „ОК” у вікні „Свойства расценки” програма здійснить пошук позиції у нормативній базі, а при її відсутності створить її і відобразить у списку вікна „Редактор нормативной базы”.

Всі операції з редагування одиничних вартостей робіт нормативних збірників і цін завершують командою „Сохранить расценку”. Для цього натискають мишею піктограму „Сохранить расценку”, розташовану на панелі інструментів основного вікна програми або використовують команду основного меню „База данных" ─ „Сохранить расценку”. Для відміни збереження одиничної вартості робіт натисніть мишею піктограму „Отменить редактирование” або команду меню „Правка” ─ „Отменить редактирование”.

Для видалення одиничної вартості робіт її вибирають у списку і натискають послідовність команд меню „База данных" – „Удалить” – „Расценку”. В результаті виконання цієї команди програма виведе на екран оповіщення про видалення поточної вартості робіт. Для підтвердження операції видалення натисніть мишею кнопку „ОК”. Натиск кнопки „CANCEL” відміняє операцію видалення одиничної вартості робіт.

Для редагування позиції нормативного збірника використовують команду меню „Свойства расценки”. Натиснувши правою кнопкою миші вибрану одиничну вартість, можна редагувати її найменування, одиницю виміру, вид робіт, а також групу вантажу і масу для цін матеріалів, виробів і конструкцій.

Позиції нормативних збірників можна створювати використанням команд „Копировать” – „Вставить”, що розміщені у піктографічному меню основного вікна програми. При цьому необхідно дотримуватись наступних правил: у списку вікна „Редактор нормативной базы” виберіть одиничну вартість робіт на базі якої буде створена нова норма; натисніть мишею піктограму „Копировать” або використайте послідовність команд меню „Правка” – „Копировать”; вкажіть нормативний збірник, в склад якого необхідно включити копію одиничної вартості робіт (якщо необхідний збірник відсутній у базі, створіть його за допомогою засобів програми); натисніть мишею піктограму „Вставить” або використайте послідовність команд меню „Правка”  „Вставить”. Програма виведе на екран вікно „Свойства расценки” (рис. 3.2). Використавши правила описані вище завершіть створення і збереження позиції нормативного збірника.

Можна копіювати групу одиничних вартостей робіт. Для вибору групи натисніть клавішу „Ctrl” і утримуючи її натискайте мишею необхідні одиничні вартості робіт. Після закінчення вибору натисніть піктограму „Копировать”. Операція вибору групи за допомогою клавіші „Ctrl” діє тільки в межах поточної сторінки редактора нормативної бази. Якщо необхідно копіювати одиничні вартості робіт на різних сторінках і у різних збірниках доцільно використати команду „Копировать с накоплением”. Команда „Копировать с накоплением” дозволяється при виконанні першої команди „Копировать”. Виберіть необхідну одиничну вартість робіт і натисніть піктограму „Копировать”. Далі можна переходити до будь-яких типів збірників і на будь-які одиничні вартості робіт. Якщо поточну розцінку необхідно включити до групи, натисніть піктограму „Копировать с накоплением”.