Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. іст. Укр. (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Тема 4. Соціально-економічний розвиток та суспільно – визвольний рух в українських землях ( XlX - поч. Хх ст. ). План

  1. Криза феодальної системи.

  2. Селянська реформа 1861 р. та особливості її здійснення в Україні. Реформи адміністративно-політичного управління.

  3. Особливості соціально-економічного розвитку західноукраїнських земель.

  4. Кирило-Мефодіївське товариство. Соціально-політичний і національний рух в другій половині ХІХ – поч. ХХ ст.

  5. Національно-визвольний рух в Західній Україні.

Перш ніж розглядати питання теми, студенти повинні пригадати адміністративно-територіальний устрій та регіональний поділ українських земель у складі іноземних держав. Етнографічні та географічні регіони – Слобожанщина, Лівобережжя, Правобережжя, Південь – у ХІХ – на початку ХХ ст. становили собою єдину територіальну цілісність (Наддніпрянську Україну або Наддніпрянщину) у складі Російської імперії. В адміністративно-політичному відношення вони ділилися на губернії на чолі з призначуваними царем губернаторами. Землі Східної Галичини, Північної Буковини, Закарпаття перебували під владою Австрійської (пізніше – Австро-Угорської) імперії.

Характеризуючи стан сільського господарства Наддніпрянщини, зверніть увагу на явища які свідчили про розвиток товарних відносин і кризу феодальної системи господарювання. Слід з’ясувати, коли в Україні розпочався промисловий переворот і в чому полягала сутність цього процесу?

Переходячи до другого питання, треба розкрити причини скасування кріпосного права 1861р. Наведіть факти антикріпосницької боротьби народних мас напередодні селянської реформи. Визначте основні положення законодавчого скасування кріпацтва. Які особливості мала реформа в різних регіонах України? Якими були її соціально-економічні наслідки?

Дайте загальну характеристику реформ адміністративно-політичного управління (судової, земської, міського самоврядування, військової, шкільної, фінансової, цензурної). Яке значення для модернізації та демократизації державного і суспільного життя вони мали?

При висвітленні розвитку українських земель у пореформену добу, слід визначити, насамперед, особливості і перебіг промислового перевороту. Його завершення, на думку істориків, припадає на 60-ті 80- ті рр.. ХІХ ст. Окремо слід зупинитися на соціальних наслідках промислового перевороту

(зміні в структурі населення, зростання міст, розширення внутрішнього ринку).

Треба мати на увазі, що процес розвитку капіталістичних відносин в сільському господарстві відбувався двома шляхами: пруським та американським. Визначте їх відмінності та регіональні особливості. Що вам відомо про спеціалізацію регіонів сільськогосподарського виробництва?

Розглядаючи третє питання, студентам необхідно уяснити, що економіка Західної України розвивалась значно повільніше порівняно з Наддніпрянщиною і носила яскраво виражений колоніальний характер. Пригадайте, коли було скасовано кріпосництво на західноукраїнських землях? Охарактеризуйте соціальну структуру та етнічний склад населення регіону наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.

В межах даної теми студентам потрібно уяснити причини зародження, основні етапи розвитку та форми українського національного руху. На думку істориків, ХІХ ст. стало епохою національного відродження України, під яким розуміють формування національної самосвідомості українців, зростання інтересу до української мови, історії, культури; активізацію зв’язків між західними і східними українцями, їх національну інтеграцію.

Вивчення четвертого питання варто розпочати зі з’ясування причин появи та цілей діяльності таємних політичних товариств, зокрема, масонських лож, а пізніше – і декабристських організацій. Студентам слід проаналізувати програмні завдання “Південного товариства”, “Товариства об’єднаних слов’ян” та порівняти їх з відповідними документами “Північного товариства” (див. докладніше: Україна на рубежі ХІХ – ХХ століть: деякі проблеми, факти, судження. Навч. - метод. посібник. - Суми, 1995). Зверніть увагу на обмеженість вирішення національного питання в програмних документах дворянських революціонерів. Визначте причини поразки повстання декабристів.

Розглядаючи питання, треба мати на увазі, що в другій половині ХІХ ст. в Україні поширювалися різні суспільні рухи та течії, головними з яких були:

а) революційно-демократичний та народницький рух;

б) робітничий та соціал-демократичний рух;

в) національний рух.

Яке місце відводилося українському питанню в програмних завданнях та діяльності загальноросійських політичних течій? Охарактеризуйте український культурно-національний рух. Яких організаційних форм він набув? Визначте етапи громадівського руху та його лідерів.

Слід підкреслити, що на рубежі ХІХ – ХХ ст. відбулася політизація українського визвольного руху, що знайшло вияв у створенні національних політичних партій. Пригадайте, яку назву мала перша партія на Наддніпрянській Україні і хто був автором її програми? Визначте причини розколу РУП. Проаналізуйте ідейні та програмні засади українських партій. Зверніть увагу на співвідношення питань соціального і національного визволення в діяльності українських партій. Які національні вимоги вони обстоювали?

Окрім національних, певний вплив у Наддніпрянській Україні мали загальноросійські партії: РСДРП, есери, кадети, октябристи, „ Союз русского народа ”. Слід мати на увазі, що загальноросійські партії не прагнули до вирішення національного питання, крім кадетів, які вимагали культурної автономії для національних окраїн імперії.

Переходячи до розгляду п'ятого питання, слід мати на увазі, що національна політика Австро-Угорщини дещо відрізнялась від політики російського уряду щодо українців. Конституційний устрій надавав громадянам певні політичні права, що сприяло зростанню активності українців, формуванню їх національної свідомості. Значну роль в активізації національних процесів відігравала греко-католицька церква. Визначте цілі діяльності культурно-освітніх та релігійних товариств Західної України, їх роль у розгортанні національного руху.

Які наслідки мала революція 1848-1849рр. для Західної України? Зверніть увагу на особливості національного відродження в Галичині, що виявлялись у поєднанні як суто національних, так і політичних вимог.

Охарактеризуйте три напрямки національно-визвольного руху в Західній Україні у другій пол. ХІХ ст. (москвофіли, народовці, радикальний напрямок).

На завершення вивчення теми студенти мають зробити висновок, наскільки політика Російської та Австро-Угорської імперій відповідала інтересам України і як вона впливала на процес формування української нації.

ХІХ ст. стало періодом справжнього національного відродження. Національно-визвольний рух як в Наддніпрянщині, так і в Західній Україні пройшов шлях від культурно-просвітницького до політичного етапу, висунувши гасло політичної самостійності України.

Завдання для самостійної роботи