Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. іст. Укр. (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Тема 3. Українська національна революція середини xvіі ст. Становлення української державності.

Україна напередодні Визвольної війни: соціально-політичні, економічні, релігійні передумови. Характер, рушійні сили, мета Визвольної війни. Б. Хмельницький. Початок повстання. Перемоги під Жовтими Водам та Корсунем, поширення повстанського руху на українські землі. Перемога під Пилявцями та визволення західноукраїнських земель.

Битва під Зборовим. Зборівська угода 1649 р. Початок формування Козацької держави.

Поразка під Берестечком. Білоцерківський договір 1651 року.

Українсько - російські зв’язки у роки війни. Рішення земського собору 1653 року. Переяславська Рада 1654 р., її мета та значення. „Березневі статті” та їх оцінка в історичній літературі.

Суспільно-політичний та економічний устрій української козацької республіки. Перетворення козацтва в привілейований стан. Зміни в структурі землеволодіння.

Воєнно-політичні події 1654-1657 рр.. Віленське перемир’я 1656 року.

Гетьман І.Виговський та основні напрями його державної політики. Гадяцька угода 1658 року.

Період „ Руїни ”. Андрусівське перемир’я 1667 р. та його наслідки для України. Гетьманування Ю. Хмельницького. Переяславські статті 1659 року. Слободищенський трактат 1660 року. Територіальний розкол України на Лівобережжя і Правобережжя. Гетьмани П. Тетеря та І. Брюховецький. Політика гетьмана П. Дорошенка. Гетьмани Д. Многогрішний та І. Самойлович.

Україна у політичних планах Росії, Польщі та Туреччини. Вічний мир 1686 року і Україна.

Поразка Української національної революції XVІІ ст. її особливості та історичне значення.

Тема 4. Політичний та соціально-економічний розвиток Українських земель у xvііі ст. Ліквідація політичної автономії України.

Правління гетьмана І. Мазепи. Зміцнення влади козацької старшини.

Участь України у Північній війні 1700-1721 рр. Причини та наслідки поразки І. Мазепи. П. Орлик та його Конституція.

Особливості територіально-політичного устрою Гетьманщини. Зростання феодального старшинського та монастирського землеволодіння. Цехове ремесло та промисли.

Посилення колоніальної політики Росії щодо України. Перша Малоросійська колегія. Наказний гетьман П. Полуботок. Гетьманування Д. Апостола і К. Розумовського. Обмеження козацького самоврядування на Слобожанщині. Остаточна ліквідація Гетьманщини. Друга Малоросійська колегія.

Ліквідація Запорізької Січі та подальша доля козацтва.

Приєднання до Росії південних регіонів України та Криму.

Становище правобережних земель наприкінці XVІІ на початку XVІІІ ст. Відновлення панщини. Наростання національно-визвольної і антикріпосницької боротьби. Гайдамацький рух, його причини, характер, рушійні сили. Рух опришків. О. Довбуш. Коліївщина. Поділи Польщі та їх вплив на долю українських земель.

Тема 5. Соціально-економічний розвиток та суспільно – визвольний рух в українських землях ( XlX - поч. Хх ст. ).

Адміністративно – територіальний устрій та регіональний поділ українських земель у складі іноземних держав. Розвиток товарних відносин і криза феодальної системи господарства.

Селянська реформа 1861 р. та особливості її проведення. Наслідки реформи. Реформа адміністративно-політичного управління.

Соціально-економічна модернізація України у пореформену добу. Особливості і перебіг промислового перевороту. Міста. Торгівля, розширення внутрішнього ринку. Розвиток товарного виробництва у сільському господарстві.

Особливості соціально-економічного розвитку західноукраїнських земель. Причини і початок еміграції з України.

Суспільно-політичний рух у Наддніпрянській Україні. Поширення західноєвропейських революційних ідей. Декабристський рух в Україні. Вплив польського повстання 1830-1831 рр.

Початок українського національного відродження. Кирило-Мефодіївське товариство: його програма та практична діяльність. Т.Г. Шевченко як ідейний натхненник українського відродження.

Революційно-демократичний рух в Україні. Народники. Польське визвольне повстання 1863 року та його вплив на Україну.

Робітничий рух. Поширення соціалістичних ідей. Перші робітничі та соціал-демократичні організації, їх ідеологія.

Антиукраїнська політика російського царизму. Український культурно-національний рух. Діяльність громад. Хлопомани. В. Антонович. М. Драгоманов.

Національне життя в Галичині. Москвофіли. Народовці. Виникнення українських політичних партій.

Суспільно-політичний та національний рух в Україні на початку ХХ ст. Утворення Українських політичних партій, їх програмні вимоги. Діяльність загальноросійських партій в Україні.

Революція 1905-1907 рр. і Україна.

Столипінська аграрна реформа та її проведення в Україні. Економічні і політичні наслідки реформи.

Перша світова війна. Україна у планах іноземних держав. Успіхи та невдачі російських військ на Південно-Західному фронті. Господарська розруха. Становище українців Східної Галичини. Назрівання революційної кризи.