Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplomnaya_rabota3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
817.66 Кб
Скачать

3.6. Структура snmp mib

Оброблюваний агентом список об'єктів і їх типів закладається в нього розробником, а станція управління отримує цю інформацію за допомогою MIB (Management Information Base). MIB - текстовий файл, що описує доступні об'єкти та їх типи мовою, визначеному стандартом SMI (структура та ідентифікація управління інформацією). Агент не використовує цей файл при роботі. MIB ділиться на модулі, деякі модулі приймаються у вигляді стандартів, деякі модулі створюються розробниками обладнання.

Розробник керованого устаткування (розробник агента) повинен надати список підтримуваних агентом модулів. При описі модуля вказується які об'єкти обов'язкові для реалізації, а які - ні. При описі агента можна вказувати які модулі він підтримує, в якому обсязі і з якими модифікаціями.

Ха сьогодні існує декілька стандартів на бази даних керуючої інформації для протоколу SNMP. Основними є стандарти MIB-I і MIB-II, а також версія бази даних для віддаленого управління RMON MIB. Крім цього існують стандарти для спеціальних пристроїв MIB конкретного типу (наприклад, MIB для концентраторів або MIB для модемів), а також приватні MIB конкретних фірм-виробників устаткування.

Первісна специфікація MIB-I визначала лише операції читання значень змінних. Операції зміни або установки значень об'єкта є частиною специфікацій MIB-II.

База даних MIB-II не дає детальної статистики по характерних помилок кадрів Ethernet, крім цього, вона не відображає зміну характеристик у часі, що часто цікавить мережевого адміністратора.

Ці обмеження були зняті згодом новим стандартом на MIB - RMON MIB, який спеціально орієнтований на збір детальної статистики по протоколу Ethernet, до того ж з підтримкою такої важливої ​​функції, як побудова агентом залежностей статистичних характеристик від часу.

3.7. Приклади пристрою протоколу snmp

NetAgent - це нове покоління програмно-апаратного комплексу SNMP моніторингу (рис. 3.9). Цей комплекс дозволяє дистанційно керувати і ослежівать стан ДБЖ. Пристрій NetAgent II-3Ports крім переліченого, забезпечує зв'язок по модему для тих випадків коли немає постійного з'єднання з інтернетом, а також може також використовуватися для підключення до пристрою "NetFeeler Lite" для отримання даних про температуру і вологість, а також про спрацювання зовнішніх датчиків: диму, газу, відкриття дверей, встановлених в кімнаті з ДБЖ.

Рис. 3.9.SNMP-адаптер для ДБЖ з подвійним перетворенням

(http://www.powerengineering.ru)

FCD-IP - пристрій доступу E1/T1 або Fractional E1/T1 з вбудованим маршрутизатором.

FCD-IP - це пристрій доступу до послуг E1/T1 або Fractional E1/T1 з вбудованим маршрутизатором. Пристрій можна замовити з одним або двома портами ЛВС Ethernet, або з вбудованим 4-х портовим комутатором, який заміняє зовнішній хаб або комутатор. Tак само можлива поставка пристрої з додатковим портом даних, з портом подканалов E1/T1 з виділенням каналів, або з 4 аналоговими портами (FXS, FXO, E & M). Швидкість передачі через порт даних може бути обрана кратній 56 або 64 Кбіт / с аж до 1984 Кбіт / с.

FCD-IP поставляється з вбудованим LTU, вибираним програмними засобами, що забезпечує можливість безпосереднього з'єднання з мережею E1 або з'єднання за допомогою зовнішнього LTU. Вбудоване CSU / DSU дозволяє підключитися безпосередньо до мережі T1.

Вбудований маршрутизатор підтримує:

• IP / IPX-маршрутизацію і прозорий бриджинг Solid Firewall ™ (на сеансовий основі)

• Single IP і NAT

• захист PAP / CHAP

• OSPF, RIP-1, RIP-2

FCD-IP може також використовуватися як інтегруючого мультиплексора для передачі даних, трафіку ЛВС і Fractional E1/T1.

FCD-IP може працювати спільно з модульними багатофункціональними вузлами доступу DXC виробництва RAD в додатках для багатоканальної зіркоподібною конфігурації, включаючи доступ до мереж SDH. Управління пристроями DXC і FCD-IP здійснюється за допомогою централізованого мережевого менеджменту на базі SNMP.

Програмоване призначення тимчасових інтервалів дозволяє вводити в тимчасові інтервали послідовно або по черзі дані з портів ЛВС, подканала E1/T1, аналогових портів голосу і порту даних. FCD-IP забезпечує гнучкі можливості розподілу тимчасових інтервалів порту даних. Кожен часовий інтервал порту подканала E1/T1 поміщається на той же часовий інтервал головного каналу E1/T1.

Дані з порту даних можуть або поміщатися на тимчасові інтервали головного каналу в прозорому режимі, або разом з даними ЛВС направлятися через маршрутизатор.

Програми кільця і ​​вставляння і виділення каналів

FCD-IP підтримує до 4 каналів Fractional E1 з автоматичним обходом в разі відмови лінії. Пристрій може використовуватися в топологіях "кільце" і "ланцюжок" разом з мультиплексором Megaplex для економічного підключення невеликих вузлів до кільця E1, при такому ж мінімальному часу самовідновлення каналів, як і у великих пристроїв.

Інтерфейс E1 відповідає всім вимогам рекомендацій ITU G.703, G.704, G.706 і G.732.

Інтерфейс T1 сумісний практично з усіма операторськими послугами T1.

Налаштування, управління і стеження, а також отримання діагностичної інформації здійснюються:

• з ASCII-терміналу, що підключається до асинхронного порту управління

• Telnet

• за допомогою мережевого SNMP менеджменту

• внутрішньосмугової по виділеному часового інтервалу

FCD-IP підтримує внутрішній агент SNMP, і управління ним може здійснюватися за допомогою стандартної керуючої станції з SNMP або за допомогою мережевого SNMP менеджменту RADview.

FCD-IP підтримує підключення ззовні по телефонній лінії для позасмугового віддаленого завдання конфігурації і безперервного контролю.Можливості технічного обслуговування включають запуск користувачем місцевих і віддалених перевірок по шлейфу.

Рис. 3.10. Розширення можливостей управління мережним устаткуванням на основі протоколу SNMP

http://www.netams.com/proj_mon.jp)

Одним з найбільш поширених протоколів керування мережами в даний час є протокол SNMP. Його реалізація закладена в багатьох телекомунікаційних пристроях, проте, в деяких випадках необхідно використовувати спеціальні пристрої - SNMP-агенти для управління обладнанням, безпосередньо не підтримують цей протокол.

SNMP-агент - це пристрій, який видає інформацію, отриману від контрольованого обладнання за нестандартному протоколу у вигляді SNMP-повідомлень. Часто SNMP-агент реалізується на базі персонального комп'ютера із запущеним на ньому спеціальним програмним забезпеченням - службою SNMP. В цьому випадку з'являється можливість використання будь-якого з інтерфейсів ПК для роботи з контрольованим обладнанням. На минулих наукових сесіях МИФИ ми вже повідомляли про використання SNMP-агентів для управління комунікаційними пристроями за допомогою контролерів "сухих" контактів. Проте, в деяких випадках пристрій, яким необхідно дистанційно керувати, не має спеціальних сигналів, стан яких можна опитати за допомогою контролера "сухих" контактів, але часто вони дозволяють управляти ними за допомогою термінальних програм, що видають стан пристроїв в символьному вигляді. SNMP-агенти можуть працювати і з таким типом устаткування. Програмне забезпечення SNMP-агента виробляє періодичний опитування стану контрольованого обладнання за допомогою команд, що посилаються пристрою через послідовний порт ПК, вибираючи значення з певних полів відповіді. Типова структура такої мережі управління представлена ​​на рис.3.11. На ньому наведені контрольовані пристрої, зв'язок з якими SNMP-агент здійснює через послідовний інтерфейс RS232, а також сам SNMP-агент і станція управління, які пов'язані з мережі, що підтримує протокол TCP / IP. У такій конфігурації системи виявляються раніше недоступні можливості управління. Наприклад, з'являється можливість дистанційної роботи з пристроями, підключеними до SNMP-агенту за допомогою термінальної програми, запущеної на комп'ютері в офісі телекомунікаційної компанії. Для цього використовується спеціальний драйвер послідовного порту, який передає всі відправлені на нього дані через мережевий інтерфейс ПК на комп'ютер з SNMP-агентом. На ньому спеціальне програмне забезпечення здійснює прийом даних та їх подальшу передачу через послідовний порт на контрольоване обладнання. Отриманий відповідь передається назад через мережевий інтерфейс на машину, послала дані, де приймається драйвером і відображається на екрані термінальної програми.

Рис. 3.11. Структура мережі управління

(http://www.kross-telecom.ru/katalog/polygon/servRS232)

При такому підході значно скорочується середній час простою телекомунікаційного обладнання, так як, по-перше, обслуговуючий персонал оперативно дізнається про виниклі несправності за допомогою trap-повідомлень, що посилаються SNMP-агентом в разі виходу з ладу обладнання, а, по-друге, отримує можливість оперативного зміни конфігурації, виправлення деяких помилок або більш точного визначення їх причини за рахунок віддаленого використання термінальних програм управління.

Програмне забезпечення SNMP-агента реалізовано на базі операційної системи Linux (версії 6.0 і вище) і може бути з легкістю встановлено практично на будь-який IBM / PC сумісний персональний комп'ютер з ЦПУ 386SX, HDD 120Mb, RAM 8Mb і вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]