Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplomnaya_rabota3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
817.66 Кб
Скачать

5

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………….…..........2

1. Моніторинг та аналіз локальних мереж………….4

2. Класифікація засобів моніторингу

ТА АНАЛІЗУ…...………………………………………………..…...5

2.1.Аналізатори протоколів…………………………………...……...6

2.2. Мережеві налізатори………………..……………………….…...8

3. Протокол snmp………………………………………………....12

3.1. Формати і імена об'єктів SNMP MIB…………………...….13

3.2. Управління концентратором по протоколу SNMP…….….18

3.3. Концепції SNMP-управління…………………………..…...19

3.4. Відмінності SNMPV3……………………………………......20

3.5. Безпека в SNMPV3……………………………..…………....24

3.6. Структура SNMP MIB……………………………………….35

3.7. Приклади пристрою протоколу SNMP…………………..…35

3.8. Недоліки протоколу SNMP…………………...…………......40

ВИСНОВКИ…………………………………………….………………41

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ……………………………………….……….42

Группа 1

ВСТУП

Локальні мережі останнім часом з модного доповнення до комп'ютерів все більше перетворюються на обов'язкову приналежність будь-якої компанії, що має більше одного комп'ютера. Однак з розвитком сучасних локальних обчислювальних мереж (ЛВС) все більш нагальною стає проблема управління і моніторингу мереж. Все більше грошей доводиться витрачати організаціям на підтримку нормального функціонування своїх локальних мереж. Все більше людей можуть сказати, що їх професією є професія системного адміністратора. У наші дні складно уявити сучасну організацію чи компанію, в якій би не було комп'ютерів, а комп'ютерна мережа є найбільш природним продовженням персонального комп'ютера. Вже перестали бути рідкістю і домашні мережі, що об'єднують мешканців одного під'їзду чи будинку. Звичайно, для управління мініатюрної домашньої "сіткою" на 5-10 комп'ютерів не потрібно спеціальних засобів, проте, вже сама поява такої "сітки" говорить про великий розповсюдження комп'ютерних мереж та їх зростанні.

Для успішного адміністрування мережі необхідно знати стан кожного її елемента з можливістю змінювати параметри його функціонування. Зазвичай мережа складається з пристроїв різних виробників і керувати нею було б нелегким завданням якби кожне з мережних пристроїв розуміло тільки свою систему команд. Тому виникла необхідність у створенні єдиної мови управління мережевими ресурсами, який би розуміли всі пристрої, і який, в силу цього, використовувався б усіма пакетами управління мережею для взаємодії з конкретними пристроями.

Подыбною мовою стала SNMP - простий протокол управління мережею. Розроблений для систем, орієнтованих під операційну систему UNIX, він став фактично загальноприйнятим стандартом мережевих систем управління та підтримується переважною більшістю виробників мережевого обладнання у своїх продуктах. В силу своєї назви - Простий Протокол Мережного Управління - основним завданням при його розробці було добитися максимальної простоти його реалізації. У результаті виник протокол, що включає мінімальний набір команд, проте дозволяє виконувати практично весь спектр завдань управління мережевими пристроями - від отримання інформації про місцезнаходження конкретного пристрою, до можливості виробляти його тестування.

Основною концепцією протоколу є те, що вся необхідна для управління пристроєм інформація зберігається на самому пристрої - будь то сервер, модем або маршрутизатор - у так званій Адміністративної Базі Даних (MIB - База керуючої інформації). MIB представляє з себе набір змінних, що характеризують стан об'єкта управління. Ці змінні можуть відображати такі параметри, як кількість пакетів, оброблених пристроєм, стан його інтерфейсів, час функціонування пристрою і т.п. Кожен виробник мережевого устаткування, крім стандартних змінних, включає в MIB будь-які параметри, специфічні для даного пристрою. Однак, при цьому не порушується принцип подання та доступу до адміністративної інформації - всі вони будуть змінними в MIB. Тому SNMP як безпосередньо мережевий протокол надає тільки набір команд для роботи зі змінними MIB.

Мета роботи: дослідити моніторинг і аналіз мережевої інфраструктури, зорієнтувати спеціалістів у значенні протоколу SNMP, визначити переваги і недоліки застосування протоколу SNMP.

Галузь застосування: Телекомунікації і комп'ютерні мережі в управлінні бізнесом, промисловими установами, державою тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]