Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_prakt_Grupova_dynamika_2010_ukr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

М іністерство освіти i науки України

Харківський національний

університет радіоелектроніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять з дисципліни

ГРУПОВА ДИНАМІКА І КОМУНІКАЦІЇ

Харків 2010

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний

університет радіоелектроніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять з дисципліни

“ГРУПОВА ДИНАМІКА І КОМУНІКАЦІЇ”

для студентів усіх форм навчання

напряму 6.050103 – „Програмна інженерія”

Затверджено

кафедрою ПЗ ЕОМ.

Протокол № 2 від 15.09.2009.

Харків 2010

Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни “Групова динаміка і комунікації” для студентів усіх форм навчання напряму 6.050103 – „Програмна інженерія” / Упоряд.: Ревенчук І.А., Новіков Ю.С. – Харків: ХНУРЕ, 2010. – 48с.

Упорядники: І.А. Ревенчук,

Ю.С. Новіков

Рецензент Новоселов С.П., канд.техн.наук, доцент каф. ТАВР

Навчальне видання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять з дисципліни

“ГРУПОВА ДИНАМІКА І КОМУНІКАЦІЇ”

для студентів усіх форм навчання

напряму 6.050103 – „Програмна інженерія”

Упорядники: РЕВЕНЧУК Ілона Анатоліївна

НОВІКОВ Юрій Сергійович

Вiдповiдальний випусковий З.В. Дудар

Редактор Н.А.Крижна

Комп’ютерна верстка Н.Є.Сіпатова

План 2010 (перше півріччя), поз. 15.

Пiдп. до друку 29.01.2010. Формат 60x84 1/16. Спосіб друку – ризографія.

Умов.друк.арк. 2,8. Облiк.-вид.арк. 2,7. Тираж 20 прим.

Зам. № 1-15. Цiна договiрна.

ХНУРЕ, 61166 Харкiв, просп. Ленiна, 14

ЗМІСТ

Вступ 4

1 Психологія роботи в команді. Психологічні правила спілкування.

Бізнес-етикет. Прийоми впливу на людей 9

2 Когнітивна складність проблем 12

3 Діяльність в умовах невизначеності і двозначності 16

4 Робота в мультикультурних середовищах 21

5 Організація. Комунікації і стратегія в організації. Взаємодії і

повноваження в організації 27

6 Групова динаміка 34

7 Принципи розробки програмної документації 37

8 Стандарти та призначення ділового письма (призначення, звіти,

оцінки, обґрунтування). Презентаційні навички 41

Перелік посилань 44

Програмне забезпечення ЕОМ з дисципліни 46

Додаток А.Види структур організацій 46

Вступ

У ході розвитку обчислювальної техніки історично склалося так, що спеціалісти з комп’ютерних наук писали програмне забезпечення, а електронники виробляли апаратне забезпечення, на якому потім працювали програми. По мірі зростання розмірів, складності і критичності програмного забезпечення збільшилась і потреба у відповідності програмного забезпечення вихідним вимогам. Стало очевидним, що для грамотної розробки програмного забезпечення недостатньо простого використання основних принципів інформатики. Виникла потреба в аналітичних засобах і засобах опису, які розроблені спеціалістами з інформатики.

Отже, програмна інженерія якісно відрізняється від інших інженерних дисциплін нематеріальністю програмного забезпечення і дискретною природою його функціонування. Програмна інженерія інтегрує принципи математики і інформатики з інженерними підходами, які розроблені для виробництва матеріальних цінностей; включає реалізацію проекту, контроль якості і технічно-документальне супроводження програмного забезпечення.

Діяльність в умовах ринкової економіки – це інтелектуальна діяльність енергійної, ініціативної людини, як володіє матеріальними цінностями, інформацією, кваліфікацією, для організації свого бізнесу, яким вона керуватиме, або для своєї роботи в організації. У вільному суспільстві використовується природна честолюбність людини, її прагнення до самореалізації та самоствердження. Одним з ключових факторів швидкого росту і успіху в бізнесі є індивідуальні ділові навички людини, а саме професійна етика, ділові комунікації, групова динаміка, психологія та соціальна і професійна відповідальність.

Метою викладання дисципліни "Групова динаміка і комунікації" є основи усної, письмової і графічної комунікації для програмних інженерів.

Ставиться за мету вивчення і використання: принципів написання документації, типів документів, презентацій, основ ефективної роботи і усної комунікації з колегами та в міжособистому спілкуванні, мотивації людей, концепції групової динаміки, принципів спілкування, переконання і впливу на людину, принципів уникнення стресових та конфліктних ситуацій.

Необхідно навчити студентів глибоко розуміти і застосовувати класифікацію сучасних психологічних, соціальних, інформаційних, економічних методів, які надалі використовуватимуться в їх інженерній діяльності.

За результатами вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • психологічні і соціальні аспекти впливу на людину;

  • основні стандарти написання технічної документації;

  • основні нормативні і законодавчі документи України та інших країн, на базі яких проводиться розробка і застосування програмного забезпечення;

  • етичні питання бізнесу;

  • фактори, що визначають політику і філософію організації;

  • кваліфікаційні посадові інструкції;

вміти:

  • впливати на людей;

  • створювати точну технічну документацію згідно зі стандартами з форматування;

  • рецензувати письмову технічну документацію з метою виявлення різних проблем;

  • розробляти і проводити формальні презентації;

  • уникати конфліктних і стресових ситуацій;

  • володіти психологічними правилами спілкування і переконання;

  • знати правила документознавства.

Рейтингове оцінювання успішності студентів з дисципліни

Метою рейтингового оцінювання успішності студентів є комплексна оцінка якості навчальної роботи студентів при опануванні ними освітньо-професійної програми підготовки.

При рейтинговому оцінюванні успішності всі знання, уміння й навички, набуті студентами в результаті вивчення дисципліни або її змістового модуля за один семестр, оцінюються в балах (рейтинговою оцінкою за дисципліною). Рейтингова оцінка з дисципліни заноситься до відомості.

Рейтингове оцінювання студентів здійснюється за 100 - бальною шкалою.

Рейтинг з навчальної дисципліни визначається на основі рейтингової оцінки з навчальної дисципліни, яка надає інформацію про стан навчальних досягнень студента під час вивчення даної дисципліни.

При оцінюванні засвоєння студентом програми дисципліни обов’язково враховуються: виконання програми в частині лекційних і практичних занять; виконання передбачених програмою аудиторних і позааудиторних контрольних робіт і самостійної роботи.

У графіку робочої програми лектором визначаються змістовні модулі вивчення дисципліни і точки контролю після кожного змістовного модуля, а також форми контролю (тестування; контрольні роботи; опитування; захист рефератів), для 100-бальної шкали максимальний та мінімальний бали, які може отримати студент в кожній точці контролю.

Вагові коефіцієнти з дисципліни, які впливають на вклад даного виду заняття у загальну рейтингову оцінку з дисципліни за 100- бальною шкалою наведені в таблиці 1.

Таблиця 1 – Вагові коефіцієнти з дисципліни, які впливають на вклад даного виду заняття у загальну рейтингову оцінку з дисципліни за 100- бальною шкалою

Вид заняття / контрольний захід

Ваговий коефіцієнт

Пз № 1

0,111

Пз № 2

0,111

Пз № 3

0,111

Пз № 4

0,111

Дкр/Реферат

0,556

Контрольна точка I

0,5

Пз № 5

0,111

Пз № 6

0,111

Пз № 7

0,111

Пз № 8

0,111

Акр/Тест № 1

0,556

Контрольна точка II

0,5

Максимальний і мінімальний бали з дисципліни, які впливають на вклад даного виду заняття у загальну рейтингову оцінку з дисципліни за 100- бальною шкалою наведені в таблиці 2.

Таблиця 2 – Максимальний і мінімальний бали з дисципліни, які впливають на вклад даного виду заняття у загальну рейтингову оцінку з дисципліни за 100- бальною шкалою

 

Вид заняття / контрольний захід

Min/max рейтингова оцінка

ПЗ №1

ПЗ №2

ПЗ №3

ПЗ №4

ДКР

КТ

ПЗ №1

ПЗ №2

ПЗ №3

ПЗ №4

АКР/ ТЕСТ

КТ

Min

3

3

3

3

18

30

3

3

3

3

18

30

Max

5

5

5

5

30

50

5

5

5

5

30

50

При рейтинговому оцінюванні успішності студентів як підсумковий контроль за дисципліною має бути виключно модульний іспит або залік.

Шкала рейтингової оцінки з дисципліни та її переведення в оцінки за національною шкалою і шкалою ECTS наведена у таблиці 3.

Таблиця 3 – Шкала переведення оцінок

Рейтингова оцінка з дисципліни

Оцінка за національною шкалою

Зараховано за національною шкалою

Оцінка за шкалою ECTS

96 – 100

5 (відмінно)

зараховано

А

90 – 95

5 (відмінно)

B

75 – 89

4 (добре)

C

66 – 74

3 (задовільно)

D

60 – 65

3 (задовільно)

E

35 – 59

2 (незадовільно) з можливістю перездачі

не зараховано

FX

1 – 34

2 (незадовільно) з обов’язковим повторним курсом

F

Провідний лектор із дисципліни на завершальній точці контролю вносить до екзаменаційної відомості підсумкову кількість балів, отриманих студентом у відповідних точках контролю.

Якщо дисципліна закінчується модульним іспитом, то викладач виставляє оцінку в екзаменаційну відомість. При 100-бальній шкалі оцінювання – рейтингову оцінку з дисципліни як підсумкову кількість балів за всіма точками контролю у 100-бальній шкалі, переводить її в оцінку за чотирибальною шкалою й оцінку за шкалою ECTS.

Якщо студент не погоджується зі своєю оцінкою, то він складає іспит під час тижня підсумкового контролю.

Якщо дисципліна закінчується заліком, то викладач виставляє у екзаменаційну відомість рейтингову оцінку, яка дорівнює підсумковій кількості балів за всіма точками контролю і виставляє залік, якщо рейтингова оцінка перевищує 59 балів, або не менша ніж "3". Оскільки шкала ECTS не містить градації "зарах./не зарах.", у відомості в колонці ECTS виставляється оцінка ECTS відповідно до рейтингової оцінки.

Студент вважається таким, що встигає із відповідної дисципліни, якщо він отримав рейтингову оцінку з навчальної дисципліни від 60 до 100 балів.

Із дисциплін, за якими передбачено семестровий контроль у формі заліку, кількість балів, які необхідно набрати студенту в точках контролю для отримання заліку, прирівнюється до оцінки «задовільно» за нижньою межею – 60 балів/3 бали.

У випадку, якщо отримана рейтингова оцінка перевищує 60 балів, але не за всіма контрольними точками отримано обов’язкову мінімальну кількість балів, дисципліна вважається незарахованою, а студент – невстигаючим.

Студенту, який із поважних причин (які підтверджені відповідними документами) не набрав у будь-якій контрольній точці проміжного етапу семестрового контролю мінімальної кількості балів для будь-якого виду навчальних занять або з їх складових, надається право повторної разової атестації за цією контрольною точкою в термін до підсумкової контрольної точки.

Якщо студент із поважних причин має академічні заборгованості на кінець семестру не більше, ніж з двох навчальних дисциплін, з яких він набрав 35–59 балів, йому надається право повторної атестації – ліквідації заборгованостей до початку наступного семестру (навчального року) без повторного вивчення цих дисциплін.

Якщо студент із поважних причин після підсумкового семестрового контролю має академічні заборгованості не більше, ніж з двох навчальних дисциплін, з яких він набрав менше 35 балів, то йому надається право проходження повторного курсу з цих дисциплін за індивідуальним графіком протягом поточного навчального року (або канікул) з обов’язковою ліквідацією академічної заборгованості до початку наступного навчального року.

Для студента, який з поважних причин, але які не підтверджені відповідними документами після підсумкового семестрового контролю має не більше двох академічних заборгованостей із навчальних дисциплін з необхідністю повторного курсу (тобто набрано менше 35 балів), йому може бути надана як виняток з дозволу ректорату можливість повторного вивчення цих дисциплін і ліквідації академічної заборгованості до початку наступного семестру (навчального року).

Якщо студент без поважних причин набрав менше мінімальної кількості балів у будь-якій контрольній точці, то ліквідація даної заборгованості йому може бути дозволена викладачем, завідувачем кафедри, деканом факультету в термін виключно до наступної контрольної точки за індивідуальним графіком.

Студент, який без поважних причин має не більше двох академічних заборгованостей з навчальних дисциплін, за якими отримано по 35–59 балів здає іспит протягом тижня підсумкового семестрового контролю (в письмовій формі або у вигляді комп’ютерного тесту за усім матеріалом дисципліни у даному семестрі).

Підвищення рейтингової оцінки з дисципліни здійснюється тільки шляхом складання іспиту (в письмовій формі чи у вигляді комп’ютерного тесту) протягом тижня підсумкового семестрового контролю.

На підвищення рейтингової оцінки з дисципліни мають право тільки ті студенти, які набрали не менше мінімальної кількості балів за всіма точками проміжного контролю (35 балів – за 100-бальною шкалою).

1 Психологія роботи в команді. Психологічні правила спілкування. Бізнес-етикет. Прийоми впливу на людей

1.1 Мета занаття

Розглянути правила спілкування. Визначити індивідуальні особливості психології (естетичний бар'єр, інтелект). Оцінити переваги і недоліки кожної особистості. Розглянути вплив іміджу людини на спілкування.

Розглянути основні правила впливу та принципи спілкування в групі.

Набути практичних навичок під час організації різних видів співбесіди з урахуванням принципів спілкування в групі.

1.2 Питання для підготовки до заняття

Імідж. Вплив іміджу на спілкування людей. Методи зміни іміджу. Взаємовідносини етикету та іміджу. Індивідуальні особливості у психології: види інтелекту за теорією Таллента. Вплив видів інтелекту на зміну іміджу. Ділові правила спілкування. Діловий імідж. Використовування особистого впливу людини.

1.3 Методичні вказівки до самопідготовки

Під час підготовки до заняття доцільно повторити матеріал лекцій з дисципліни "Групова динаміка і комунікації", ознайомитися з літературою [1, с.40–57; 2, с.14–36; 3, с.126–148; 4, с.45–150; 5, с.25–55, 310–325; 6, с.463–524; 7, с.286–289].

1.4 Хід виконання

Розглянути приклади іміджу. Оцінити переваги та недоліки впливу іміджу на спілкування людей. Врахувати можливі перешкоди, які виникли як наслідок іміджевої поведінки людини протягом деякого часу. Розглянути взаємозв’язок між етикетом, іміджем та поведінкою особистості в залежності від різних ситуацій (формальний та неформальний підхід).

Розглянути психологічні правила спілкування і приклади успішних особистих справ у житті відомих людей. Оцінити переваги та недоліки кожного з них, враховуючи різні ситуації. Обрати оптимальні правила ділового спілкування в організації (колеги, начальник, чоловік, жінка та ін.).

Розглянути правила впливу, іменні принципи спілкування, принципи спільної групи. Оцінити переваги та недоліки кожного з принципів та правил. Введення поняття ділової етичності. Врахувати можливі перешкоди, які виникли як наслідок застосування принципів спілкування в різних життєвих ситуаціях.

Теоретичні положення

Індивідуальні особливості психології (естетичний бар'єр, інтелект) особистості.

Бар'єри взаєморозуміння виникають на різних етапах взаємовідносин. Але є один бар'єр, який з’являється, як правило, при першому ж контакті – естетичний.

Перше враження про людину складається з зовнішнього вигляду, манери поведінки, стилю, одягу. Але потім оцінюється розум і інтелект. .

Американський психолог Н.Таллент виділяє три види інтелекту.

Вербальний – здатність оперувати словами, символами, числами, ідеями, логічними доказами.

Механічний – здатність сприймати і розуміти зв'язки фізичних сил і елементів механізмів у практичних ситуаціях, швидко сприймати принципи машинних операцій.

Соціальний – почуття такту, уміння отримати прихильність інших людей і створити сприятливу атмосферу у взаємовідносинах з ними. Низький рівень розвитку даного типу інтелекту приводить до постійних виявів нетактовності, труднощів пристосування до соціального оточення, до проблем спілкування і самотності.

Імідж – це зовнішній вигляд + манера одягатися + тримати себе + уміння вести бесіду + ерудиція + інтелект + …+ ….+.

Зміна іміджу – це зміна уявлень, що встановилися, як ваших, так і про вас. Відбувається спонтанно, під впливом зовнішнього тиску.

Імідж буває декількох типів: випадковий імідж, керований імідж, цілеспрямований керований імідж. Репутація, коло спілкування, стабільність, достаток, положення в суспільстві залежать від іміджу людини. Міняючи щось з перерахованого, людині необхідно міняти і імідж.

Імідж має бути переконливим. Ваша чарівність і привабливість мають відповідати етичним, традиційним та соціальним правилам.

Поведінка при бесіді зумовлена етикетом. Величезне значення має поведінка за столом.

Бізнес - організації різного роду передбачають чотири види організації застільної бесіди: коктейль (прохолодні напої, солодощі); фуршет (прохолодні спиртні напої, бутерброди); бізнес - ланч (мінеральна вода, друге блюдо, кава); прийом (стандартний варіант або шведський стіл). Кожний з цих видів організації вимагає певного одягу, певного стилю поведінки.

Існують правила, які допомагають сподобатися людям. Серед них основні такі: щиро цікавтеся іншими людьми; усміхайтеся; пам’ятайте ім'я людини; будьте хорошим слухачем; знайдіть тему, що цікавить вашого співрозмовника; вселяйте вашому співрозмовнику усвідомлення його значущості і робіть це щиро.

Також існують правила, які допомагають схилити людей до вашої точки зору. Основні правила такі: кращий спосіб отримати верх у спорі – це відмова від нього; виявляйте повагу до думки вашого співрозмовника. Ніколи не говоріть людині, що вона неправа. Якщо ви неправі, визнайте це швидко і рішуче. З самого початку дотримуйтесь доброзичливого тону. Примусьте співрозмовника відразу ж відповісти вам «Так». Нехай більшу частину часу говорить ваш співрозмовник, який вважатиме, що ця думка належить йому. Щиро старайтеся дивитися на речі з точки зору співрозмовника. Ставтесь співчутливо до думок і бажань інших. Свої ідеї подавайте ефектно. Кидайте виклик, зачіпайте за живе.

Можна виділити два основних різновиди розмови – діловий і приватний.

Характер розмови визначається не стільки лексикою, скільки інтонацією.

Будь-яку бесіду можна умовно розділити на початок, передачу інформації, аргументування, вислуховування доказів співрозмовника, прийняття або спростування цих доказів; прийняття рішення – підведення підсумків.

Існує класифікація з восьми співрозмовників за МІЦІЧЕМ, яка може допомогти вибрати правильну тактику в розмові.

Існують правила ділової розмови, що не залежать від типу співрозмовника. До них відноситься аргументація думок, правильне застосування граматичних правил мови, невживання слів-паразитів, контроль за мімікою обличчя, жестами, тоном бесіди. У діловій розмові недоречно відхилятися від суті справи, гарячкувати, виявляти упертість, не маючи доказів, поводитися зарозуміло.

Правила впливу на людей допомагають прийняти рішення з будь-якого питання. Сучасний менеджмент застосовує психологічні правила впливу для ефективного прийняття рішень в організації. Психологічних правил впливу нараховується близько сотні. Вони поділяються на іменні принципи спілкування і впливу та принципи спілкування і впливу загальної групи. Іменні принципи спілкування і впливу названі так у зв'язку з тим, що були запропоновані людьми, і тому названі в їх честь.

Принцип «формуючого очікування» застосовується в діловій розмові або при обговоренні будь-якого питання.

Даний принцип містить два етапи, які проходять одночасно.

Етап 1. Завдання.  Пошук рішення.  Очікування. Догадка. Пошук обґрунтування.  Одноразове відкриття.

Етап 2. Породження чуток. Спілкування з людьми. Подання фактів або неправдивих фактів. Очікування автентичності.  Одноразове відкриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]