Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практичних занять, ККР, творча робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
229.38 Кб
Скачать

Контрольні комплексні роботи з етики

В-1

1)              Проаналізуйте предмет і об’єкт етики. Поясніть етику як філософську теорію моральності. Окресліть міждисциплінарні зв’язки та завдання науки етики.

2) Охарактеризуйте кодекс професійної етики юриста. Окресліть межі професійних обов’язків та моральну відповідальність фахівця. Поясніть особливості службового етикету юриста.

3) Спробуйте закінчити думку виходячи з уяви етичної орієнтації її автора:

а) «На початку будь-якої філософії лежить подив, його розвитком є дослідження, його кінцем...»(М. Монтень);

б) «Моя мета не плакати і сміятися, а ...»(Б.Спіноза);

в) «Вчитель промовив:»Благородна людина знає тільки обов’язок, низька людина знає тільки...»(«Лунь юй»)

В-2

1) Охарактеризуйте основні аспекти теорії моралі. Розкрийте властивості моралі. Поясніть антимонії моралі.

2) Поясніть, що таке евтаназія і в чому її моральнісний зміст. Які різновиди евтаназії існують? Які аргументи висувають захисники і супротивники евтаназії? Визначте своє відношення до евтаназії.

3) Спробуйте помістити себе в ситуацію морального конфлікту і, скориставшись наявністю волі, зробіть вибір. Спробуйте проаналізувати свою мотивацію і ті труднощі, з якими ви зустрілися в процесі прийняття рішення. Ситуація. Ви закохані, впевнені у взаємності, збираєтесь одружуватися (виходити заміж). Раптово виявляється, що ваша кохана (коханий) страждає невиліковним генетичним захворюванням, яке не дає можливості мати дітей.

Ваша кохана (коханий) розповідає Вам про все, залишаючи вибір за Вами. Який він буде?

В-3

1)          Розкрийте структуру моралі та її основні функції.

2) Проаналізуйте основні ідеї роботи В.Франкла „Людина в пошуках смисла.” Поясніть феномен екзістенційного вакуума; що собою уявляють три групи цінностей як можливих позитивних смислів в концепції Франкла? Завдяки чому, за В.Франклом, людина здійснює смисл свого життя?

3) «Коли ти з’явився на світ ти плакав, а всі інші раділи; зроби ж так, щоб коли ти будеш йти з цього світу всі плакали, а ти один посміхався»(Індійська приказка).

Чи можна стверджувати, що в цьому висловлюванні відтворений сенс життя людини?

В-4

1)         Проаналізуйте методологічні основи історико-етичних досліджень: визначте, який принцип лежить в основі досліджень етики; що собою уявляє об’єктивна і суб’єктивна історія етики? Назвіть сучасні підходи до вивчення історії етики.

2) Охарактеризуйте генну технологію як проблему біомедичної етики. Визначте її можливості та моральнісні наслідки. Поясніть мету та прокоментуйте основні положення „Загальної декларації про людський геном і права людини”.

3) Чи поділяєте ви точку зору В. Гюго: «Щоб бути щасливим, недостатньо володіти щастям, треба його ще заслужити?». Як узгоджується з думкою Гюго висловлювання Л. Толстого: «Щастя є задоволення без розкаяння». Чи щасливі Ви?

В-5

1)               Розкрийте поняття морального абсолюта: чи можливе абсолютне добро, або зло? Поясніть, за допомогою яких засобів особистість приєднується до абсолютних цінностей, перелічить три основні способи вирішення цієї проблеми. Охарактеризуйте якості морального абсолюта.

2) Охарактеризуйте звичай як форму позаінституційної регуляції людської поведінки. Співставте мораль і звичай. Поясніть, чи існують чіткі критерії розмежування моралі і звичаїв.

3) «Тільки та насолода істинна, яка не знає насиченості» (Ф.Бекон). Яка, наприклад? Чому?

В-6

1) Проаналізуйте етичну концепцію Конфуція. Доведіть, що ланцюжок “людяність - ритуал - вихованість - шляхетність” є необхідністю та специфікою людського буття в конфуціанстві.

2) Охарактеризуйте моральні проблеми клонування. Чи може клонування людей спричинити трагедію людства?

3) «Нам ніколи не звикнути до того, що деякі люди значать для нас більше, а ніж ми для них» (Грем Грім). Чому?

В-7

1) Проаналізуйте Нагорну проповідь Христа. Поясніть, що означає християнська любов і чи не є вона запереченням інших форм кохання? Розкрийте зміст вимоги щодо любові до своїх ворогів. Обґрунтуйте, в чому, з точки зору Ісуса Христа, полягає деформація порядку цінностей, які мають люди, та який повинен бути їх істиний порядок? Наведіть приклади з тексту Біблії.

2) Розкрийте феномен спілкування як сферу реалізації людської моральності. Окресліть парадигму спілкування в сучасній культурі.

3)    Назвіть філософів, які застосовують у своїх етичних теоріях методологічний принцип ірраціоналізму. Вибрати правильні відповіді:

а) К’єркегор С. г) Шопенгауер А.

б) Гегель Г. д) Рассел Б.

в) Гайдеггер М. е) Марсель Г.

В-8

1) Розкрийте проблему відношень людини і Бога в ісламі. Поясніть, яким чином жорсткий монотеїзм Ісламу вплинув на його етику. Чи можна пов’язувати з ним відсутність в Корані чіткої моральної концепції? Покажіть, які п’ять кардинальних умов мусульманського віровчення є обов’язковими для життя? У чому своєрідність етико-нормативної програми Мухаммеда?

2) Визначте специфіку таких моральних передумов спілкування як повага, співчуття, терпіння, справедливість.

3) Ілюзія «золотого століття»: раніше було краще. Чи страждаєте Ви самі цією ілюзією? Чому «золоте століття моралі» завжди бачиться в минулому?

В-9

1) Проаналізуйте етичний раціоналізм Сократа та покажіть його зв’язок з принципом індивідуальної особистої відповідальності. Як ви гадаєте, чому філософ-мораліст вважав, що свідомо створене зло краще, ніж несвідоме? Доведіть, що теза Сократа “доброчинність є знання” вписана в евдемоністично-утилітаристсько-гедоністичний контекст античної свідомості.

2) Розкрийте зміст штучного запліднення та „сурогатного материнства” як проблеми біоетики. Сформулюйте своє відношення до цих явищ.

3) Молль із роману Д. Дефо “Молль Фландерс” не має якихось проблем із своєю моральністю. Вкравши у дівчинки, яку вона зустріла на вулиці, золоте намистечко, Молль каже собі: “Я лише провчила батьків за їхню необачність, і в майбутньому вони не залишатимуть бідну вівцю без нагляду.”