Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.дипл.комп.наук1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать

1.1. Загальні положення

Виконання дипломної роботи з освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» є заключним етапом відповідної освітньо-кваліфікаційної підготовки. Дипломна робота має за мету:

  • систематизацію, закріплення і поглиблення теоретичних та практичних знань за відповідним напрямком вищої освіти і формування навиків застосування цих знань під час вирішення конкретних наукових і науково-технічних задач;

  • розвиток навиків самостійної науково-дослідної роботи та оволодіння методикою теоретичних, експериментальних та науково-практичних досліджень, що використані під час виконання дипломної роботи з освітньо-кваліфікаційного рівня;

  • набуття вміння аналізувати отримані результати досліджень, формулювати висновки і положення та прилюдно їх захищати.

Атестаційна дипломна робота є найважливішим підсумком освітньо-кваліфікаційної підготовки, у зв'язку з чим зміст роботи та рівень її захисту враховуються як один з основних критеріїв для оцінки якості реалізації відповідної освітньо-професійної програми. За всі відомості, викладені в дипломній роботі з освітньо-кваліфікаційного рівня, порядок використання фактичного матеріалу та іншої інформації під час її написання, обґрунтованість і достовірність висновків та положень, що в ній захищаються, несе відповідальність безпосередньо автор дипломної роботи та науковий керівник. Оформлення дипломної роботи повинно відповідати вимогам до звітів про НДР. Ілюстративний матеріал для захисту дипломної роботи може бути виконаний у вигляді плакатів, креслень чи подаватися за допомогою світло-проекційних та комп'ютерних засобів. Зміст ілюстративного матеріалу повинен з достатньою повнотою відображати основні положення, які виносяться на захист.

Дипломна робота (дипломний проект) – це індивідуальне завдання науково-дослідницького, творчого чи проектно-конструкторського характеру, яке виконується студентом на завершальному етапі фахової підготовки і є однією із форм виявлення теоретичних і практичних знань, вміння їх застосовувати при розв’язуванні конкретних наукових, технічних, економічних, соціальних та виробничих завдань.

Дипломні проекти виконують, як правило, студенти-випускники технічних, технологічних та інших споріднених спеціальностей.

На факультеті комп’ютерних наук роботи мають науково-дослідницьку спрямованість, тому на всіх освітньо-кваліфікаційних рівнях студенти виконують дипломні роботи.

Дипломна робота бакалавра містить матеріали з більшості навчальних дисциплін, вирішує практичну задачу напряму освітньої підготовки та повинна бути опрацьована до рівня дипломної роботи. Бакалаври факультету комп’ютерних наук виконують дипломну роботу та захищають її в Державній екзаменаційній комісії.

Дипломна робота спеціаліста виконується з використанням матеріалів більшості навчальних дисциплін, вирішує складну технічну та практичну задачу спеціальності, містить аналіз відомих результатів даного напряму й повинна бути опрацьована до рівня дипломних робіт з можливістю впровадження.

Дипломна робота магістра виконується з використанням матеріалів більшості навчальних дисциплін, містить творчу розробку за спеціальністю, аналіз відомих результатів досліджень з даного напряму, має обґрунтування актуальності та необхідності роботи для розвитку відповідної галузі науки. Напрям тематики кваліфікаційної роботи магістра повинен відповідати планам кафедри, а також повинен мати логічний зв'язок з галузевими або (та) державними планами і програмами. У роботі повинні бути обґрунтовані: вибір напрямку досліджень; методи розв’язання задач з їх порівняльною оцінкою; загальна методика проведення досліджень. Бажано, щоб результати кваліфікаційної роботи магістра мали впровадження та були відображені в наукових та методичних публікаціях.