Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц_альне партнерство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

4.3. Наймані працівники та їхні представницькі органи у системі соціального партнерства.

Найманим працівникам належить провідне місце в системі соціально-трудових відносин, оскільки вони є:

– по-перше, найбільш представницькою стороною соціально-трудових відносин. Їхня частка в країнах з розвиненою ринковою економікою становить до 90% зайнятих в економіці;

– по-друге, за своїм статусом, становищем є менш захищеною та одночасно більш вразливою стороною відносин у сфері праці.

В Україні структура суб’єктів соціально-трудових відносин, що представляють інтереси найманих працівників, є такою:

1. На рівні підприємств (організацій) від найманих працівників суб’єктом виступає:

– сам працівник як носій первинного права в стосунках з роботодавцем. З ним працівник укладає трудовий договір (контракт) і набуває відповідних прав та обов’язків;

– організація найманих працівників, а саме – місцева організація профспілки в особі виборного органу – профспілкового комітету;

– органи, які уповноважені представляти інтереси найманих працівників – ради трудових колективів.

2. На територіальному рівні працівники реалізують своє право учасника СТВ через власні організації та об’єднання – професійні спілки.

3. На галузевому рівні інтереси найманих працівників представляють галузеві профспілки.

4. На національному рівня інтереси найманих працівників репрезентують кілька десятків профспілкових об’єднань, галузевих і фахових профспілок.

Професійна спілка – це добровільна громадська організація громадян, пов’язаних спільними професійними, виробничими інтересами за родом їхньої діяльності, яка створюється з метою представництва і захисту їхніх соціально-трудових прав та інтересів.

15 вересня 1999 р. було прийнято Закон України “Про профспілки, їх права та гарантії діяльності”. Згідно з цим законом, іншими нормами законодавства України та міжнародними нормами профспілки здійснюють представництво від імені працівників на колективних переговорах, при укладанні угод на державному, галузевому, регіональному та виробничому рівнях.

Профспілки в Україні є найбільш інституційно структурованою ланкою соціального партнерства. Вони мають свої структури практично на всіх великих підприємствах і на багатьох інших, представництва на регіональному, галузевому та національному рівнях. За даними Федерації профспілок України, членами профспілок є понад 90% найманих працівників.

Сучасний профспілковий рух в Україні репрезентують понад 93 всеукраїнських профспілок та 10 об’єднань всеукраїнських профспілок; 220 обласних, регіональних профспілок та 36 об’єднань профспілок обласного, регіонального статусу; 107 місцевих профспілок та 10 об’єднань профспілок місцевого статусу, загальною чисельністю понад 16 млн членів. Найбільш представницькою організацією найманих працівників є Федерація профспілок України, яка складається з 41 галузевих профспілок та 26 регіональних міжгалузевих об’єднань.

В Україні всі основоположні профспілкові права гарантовані законами і віднесені Конституцією до основних прав людини. Це є вагомим досягненням українських профспілок, яким довелося докласти чимало зусиль, щоб їхні пропозиції Конституційною комісією були враховані, а народними депутатами проголосовані в 1996 р.

Так, згідно зі ст. 36 Конституції, громадяни мають право на участь у профспілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Тобто право на створення профспілок внесено до основних громадянських свобод, а самі профспілки є своєрідними правозахисними організаціями найманих працівників. Вони об’єднують громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом професійної діяльності, утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їхніх членів.

Ст. 44 Конституції гарантує право громадян на страйк. Реалізація цього права забезпечується Законом “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, який після шестирічних тривалих дебатів ухвалений Верховною Радою України 30 березня 1998 р.

Ще одне з основоположних прав профспілок – право на ведення колективних переговорів і укладення колективних договорів й угод гарантоване їм Законом України “Про колективні договори і угоди” та ратифікованими Україною Конвенціями МОП № 98 “Про застосування принципів права на організацію і ведення колективних переговорів” і 154 “Про сприяння колективним переговорам”.

Всеукраїнські галузеві профспілки та обласні міжспілкові профоб’єднання є стороною переговорів та колективних угод відповідного рівня, первинні організації профспілок на підприємствах – стороною колективних договорів.

Свою захисну функцію профспілки та їх органи широко використовують також шляхом здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю, представлення прав працівників та їх адвокатського захисту в судах, арбітражах, комісіях з трудових спорів, що утворюються на підприємствах.