Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пол_тика доход_в _ оплата прац_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Єдина тарифна сітка розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ,

закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери

Тарифні розряди

Тарифні коефіцієнти

1

1

2

1,09

3

1,18

4

1,27

5

1,36

6

1,45

7

1,54

8

1,64

9

1,73

10

1,82

11

1,97

12

2,12

13

2,27

14

2,42

15

2,58

16

2,79

17

3,00

18

3,21

19

3,42

20

3,64

21

3,85

22

4,06

23

4,27

24

4,36

25

4,51

У практичній роботі підприємств з метою аналізу трудових показників, нарахування заробітної плати, встановлення розміру доплат виникає необхідність розрахунку середніх показників, що визначаються елементами тарифної системи, а саме: середнього тарифного коефіцієнта, середнього тарифного розряду робітника і робіт, середньої тарифної ставки робітників (робіт).

Розрахунок середнього тарифного коефіцієнта групи робітників можливий лише за умови, що праця робітників даного цеху, дільниці, заводу оплачується по одній і тій же тарифній сітці:

,

де ТКс – середній тарифний коефіцієнт групи робітників; ТК – тарифний коефіцієнт відповідного розряду; Чр – чисельність робітників такого самого розряду, чол.; ΣЧр – загальна чисельність робітників, чол.

Середній тарифний коефіцієнт робіт визначається як відношення добутку тарифного коефіцієнта відповідного розряду та трудомісткості того ж розряду на загальну трудомісткість робіт:

,

де ТКс – середній тарифний коефіцієнт робіт; ТК – тарифний коефіцієнт відповідного розряду; Тр – трудомісткість робіт, віднесених до даного розряду, нормо-годин.; ΣТр – сумарна трудомісткість робіт, нормо-годин.

На основі середнього тарифного коефіцієнта робітників (робіт) можна обчислити середній тарифний розряд робітників (робіт) за формулами:

,

де ТРс – середній тарифний розряд робітників; ТКм, ТКб – менший і більший з двох суміжних тарифних коефіцієнтів тарифної сітки, між якими є середній тарифний коефіцієнт; ТРм – тарифний розряд менший щодо суміжних розрядів, між якими є середній тарифний коефіцієнт.

Змінною частиною тарифної системи оплати праці є доплати й надбавки, які застосовуються на підприємствах. Інколи ці види виплат ототожнюють, але це не одне й те ж.

Доплати пов’язані з роботою, яку виконує працівник, і вони мають компенсаційний характер і призначення.

Надбавки – це виплати, пов’язані, як правило, з особою конкретного працівника, в першу чергу – з його кваліфікацією, професійною майстерністю, ставленням до своїх обов’язків тощо. Вони мають стимулюючий характер.

Тарифно-кваліфікаційний довідники – представлені у вигляді Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій працівників національної економіки. В ЄТКД приводяться характеристики робіт і вимоги, які висуваються до робітників, що їх виконують. В ньому вказано кількість кваліфікаційних розрядів за кожною професією, на кожну з них розроблена спеціальна кваліфікаційна характеристика. ЄТКД служить для визначення складності виконуваних робіт і віднесення їх до того чи іншого тарифного розряду. На основі вимог ЄТКД встановлюються професії працівників і відповідні кваліфікаційні (тарифні) розряди.

Для оплата праці керівників, спеціалістів і службовців використовують схеми посадових окладів.

Посадові оклади – це постійна, гарантована частина їх заробітної плати, розмір якої встановлюється залежно від посад, що займають керівники, спеціалісти і службовці, їхньої кваліфікації, умов праці, обсягів, складності і важливості робіт.

Основним призначенням керівників, спеціалістів та службовців є організація виробництва. Вони здійснюють управлінську діяльність, виконуючи організаційно-розподільчі, адміністративно-господарські, організаційно-інженерні та організаційно-економічні функції. Праця керівників, спеціалістів та службовців безпосередньо не пов’язана зі створенням матеріальних цінностей, але як частина сукупної праці повинна бути продуктивною і прямо впливати на виробничу діяльність підприємства. Роль управлінських працівників полягає у створенні передумов та умов, необхідних для випуску продукції, регулюванні процесу її створення, оформленні відповідних аналітичних і звітних документів.

Праця більшості спеціалістів відрізняється високою складністю, розмаїттям змісту, підвищеною відповідальністю за кінцевий результат, їх повсякденна робота, як правило, нормуванню не підлягає, а регламентується посадовими інструкціями, індивідуальними планами роботи і вказівками безпосередніх керівників. За таких умов праця більшості спеціалістів оплачується погодинно.

Особливістю застосування на підприємстві схеми посадових окладів є розробка штатного розпису – внутрішнього нормативного документа, де вказаний перелік посад, що є на підприємстві, чисельність працівників за кожною з них і розміри їхніх місячних посадових окладів. Штатний розпис включається у тарифну угоду на виробничому рівні як складова колективного договору, що укладається на підприємстві. Він щорічно переглядається і затверджується власником або уповноваженим органом чи особою з обов’язковим погодженням з профспілковим комітетом, який представляє інтереси більшості найманих працівників.