Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування прац_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

8

Тема Планування праці

10.1. Сутність і значення планування праці. Трудові показники

10.2. Планування продуктивності праці

10.3. Планування чисельності працівників

10.4. Планування заробітної плати

10.1. Сутність і значення планування праці. Трудові показники

Планування трудових показників посідає особливе місце у системі планування підприємства.

Планування трудових показників здійснюється з метою:

– забезпечення неухильного зростання продуктивності праці і перевищення темпів її зростання над темпами зростання середньої заробітної плати;

– досягнення економії праці і фонду заробітної плати;

– дотримання правильних співвідношень у заробітній платі окремих категорій працівників відповідно до кількості і якості їх праці при встановленому розмірі загального фонду заробітної плати;

– посилення матеріальної зацікавленості кожного працівника і колективу загалом в поліпшенні технічно-економічних показників виробничо-господарської діяльності підприємства;

– забезпечення потреби в кадрах необхідної кваліфікації, а також підвищення кваліфікації працівників підприємства.

Планування та аналіз праці – взаємопов’язані та взаємозалежні елементи управління людським потенціалом, а також необхідна складова сутності організації праці як на окремому підприємстві, так і в масштабах суспільства в цілому.

Планування праці як встановлення доцільних і бажаних пропорцій праці, її продуктивності, чисельності персоналу, фонду заробітної плати для виконання виробничої програми і т. ін. є частиною загальної системи організації праці, яка забезпечує ефективне її функціонування.

В організації праці планування та аналіз праці розглядаються у взаємодії з іншими її елементами, зокрема такими: підбір, підготовка та підвищення кваліфікації працівників; створення безпечних та здорових умов праці; поділ праці; встановлення обґрунтованих норм праці; кооперація праці; обслуговування робочих місць; розробка раціональних прийомів та методів праці; організація оплати і матеріального стимулювання праці; виховання дисципліни праці.

Трудові показники – це сукупність якісних і кількісних вимірників ступеня ефективності використання живої праці в процесі виробництва. В умовах ринку їхня роль і значення суттєво підвищились. Вони прямо впливають на кінцеві результати діяльності підприємства, а саме на обсяг виробництва, собівартість, прибуток, рентабельність.

Науковці вирізняють дві групи трудових показників: узагальнювальні та часткові (рис. 10.1).

Рис. 10.1. Система трудових показників

Узагальнювальні показники відображають трудовий потенціал підприємства, ефективність та продуктивність праці, рівень матеріального стимулювання та оплати праці, а також ступінь використання фонду робочого часу.

Планування трудових показників здійснюється у вигляді розробки Плану з праці, який є найважливішим розділом плану економічного і соціального розвитку підприємства.

План з праці складається з двох розділів:

– промислово-виробнича діяльність;

– непромислова група.

Перший розділ містить такі планові показники, як чисельність промислово-виробничого персоналу, зростання продуктивності праці, фонд заробітної плати облікового і позаштатного складу працівників, фонд матеріального заохочення, середня заробітна плата, нормативи витрат зарплати на одиницю продукції.

По розділі “непромислова група” планується чисельність працівників, фонд заробітної плати, середня заробітна плата.

Складання планів здійснюється за такою схемою:

– аналіз показників за попередній період, оцінка очікуваного виконання плану і виявлення наявних резервів;

– визначення основних задач і розробка основних показників плану;

– збалансування всіх розділів плану.