Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пол_тика доход_в _ оплата прац_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

9.4. Основні принципи та елементи організації оплати плати

Оплата праціце механізм визначення як розміру заробітної плати за відпрацьований робочий час, так і інших виплат, які гарантовані договірними угодами за невідпрацьований час: оплата чергових та додаткових відпусток, навчальних відпусток; часу проходження професійного перенавчання, підвищення кваліфікації з відривом від основної роботи; оплата браку та простоїв не з вини працівника та ін.

Організація оплати праціце приведення складових елементів її механізму в певну систему й встановлення між ними взаємозалежності, завдяки чому забезпечується додержання принципів організації заробітної плати та реалізація її функцій. Метою організації оплати праці є її диференціація та регулювання за категоріями персоналу залежно від складності, важкості робіт, що виконуються, умов праці, а також індивідуальних та колективних результатів праці за умов забезпечення гарантованого в генеральній, галузевій угодах та колективному договорі заробітку за виконання норми праці.

Механізм організації оплати праці ґрунтується на таких компонентах: державному регулюванні оплати праці; договірному регулюванні; ринковому становленні ставки заробітної плати; механізмі визначення індивідуальної заробітної плати на підприємстві.

Принципи організації заробітної платице об’єктивні, науково обґрунтовані положення, що відображують дію економічних законів, спрямованих на якомога більшу реалізацію функцій заробітної плати.

Можна сформулювати систему принципів організації оплати праці, що включає:

– принцип оплати за витратами та результатами;

– принцип простоти, логічності та доступності форм та систем оплати праці, що забезпечує широку інформованість про їх сутність;

– принцип підвищення рівня оплати праці на основі зростання ефективності виробництва;

– принцип випередження зростання продуктивності суспільної праці порівнянне із зростанням заробітної плати;

– принцип врахування впливу ринку праці забезпечує формування оцінки різних видів праці та показує зв’язок заробітної плати з місцем працівника на ринку;

– принцип матеріальної зацікавленості в підвищенні ефективності праці;

– принцип диференціації заробітної плати залежно від трудового внеску працівника в результати діяльності підприємства, від змісту і умов праці, регіону розміщення підприємства, його виду економічної діяльності;

– принцип державного регулювання оплати праці передбачає законодавче, податкове регулювання, встановлення державних гарантій з оплати праці тощо. Крім того, регулювання оплати праці здійснюється на основі генеральних, галузевих, територіальних, колективних та індивідуальних договорів та угод.

Головною вимогою до організації заробітної плати на підприємстві є забезпечення необхідного підвищення заробітної плати при зниженні її затрат на одиницю продукції, а також гарантованості виплати заробітної плати за рахунок результатів діяльності підприємства. Згідно із Законом України “Про оплату праці” організація оплати праці здійснюється на підставі:

– законодавчих та інших нормативних актів;

– генеральної угоди на державному рівні;

– галузевих, регіональних угод;

– колективних договорів;

– трудових договорів.

Суб'єктами організації оплати праці є:

– органи державної влади та місцевого самоврядування;

– власники, об’єднання власників або їхні представницькі органи;

– професійні спілки, об’єднання професійних спілок або їхні представницькі органи;

– наймані працівники.

Основними елементами організації праці на рівні підприємства є нормування праці, тарифна система, форми та системи заробітної плати і угоди та договори на різних рівнях економіки. Всі ці елементи мають своє призначення та тісно взаємопов’язані між собою.