Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
men_labexcel7_ua_FBI.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Установки для перегляду

Існує кілька опцій для попередніх установок перегляду таблиць в Excel, які доступні при виборі відповідних закладок у вікні діалогу команди Параметры з меню Сервис (Tools, Options).

Для установки правил відображення елементів вікна Excel виберіть закладку Вид (View) і установіть необхідні параметри (рис. 4.)

Для перевірки правильності обчислень у таблиці варто включити опцію Формулы в полі Параметры окна, при цьому в комірках, що містять формули, можна їх побачити.

Для таблиць, що містять малюнки й текстові блоки, можна відключити сітку.

Для інших параметрів можна рекомендувати ті опції, які встановлені на представленому екрані.

Рис. 4. Закладка Вид команди Параметры

Фіксація панелей

Рядки й стовпчики, що містять заголовки, можуть бути зафіксовані на місці, подібно іменам рядків і стовпчиків. Заголовки залишаються на місці, у те час як користувач може переглядати вміст робочого листа. Фіксація заголовків особливо ефективна для поліпшення читаності великих таблиць, рядки або стовпчики яких перебувають за межами видимого екрана.

Позиція активної комірки буде визначати, які рядки й/або стовпці стануть заголовками в результаті прокручування вікна:

  • виділення рядка фіксує верхній рядок як заголовок;

  • виділення стовпчика фіксує лівий стовпчик як заголовок;

  • виділення комірки фіксує верхній рядок і лівий стовпчик як заголовок.

1. Виділіть відповідну комірку, рядок або стовпчик.

2. Виберіть Окно, Закрепить области (Window, Freeze Panes).

Перемістіть бігунок і перегляньте таблицю при зафіксованих рядках заголовка.

Якщо заголовок уже зафіксований, команда Закрепить области зміниться на команду Снять закрепление областей (Unfreeze Panes). Використовуйте цю команду для того, щоб скасувати фіксацію областей.

Розділення вікон

Вікно поточного робочого листа може бути розділене на дві або чотири частини. Кожна панель показує той самий робочий лист, але кожна з панелей може використовуватися незалежно для перегляду різних частин робочого листа. Ця можливість корисна при створенні формул для вибору комірок, що перебувають далеко друг від друга.

Позиція активної комірки, рядка або стовпця визначає тип розділення (при виділенні рядка – уздовж листа, стовпчика – поперек, комірки – на чотири частини).

1. Виділіть підходящу комірку, рядок або стовпчик.

2. Виберіть Окно, Разделить (Window, Split).

Робочий лист розділиться, і з'являться смуги розділення поперек або уздовж листа. Наприклад, верхнє ліве вікно може використовуватися для перегляду даних, у той час як нижнє праве для перегляду результатів обчислень.

Як тільки вікно буде розділене, команда Разделить зміниться на команду Снять разделение (Remove Split). Для видалення поділу вікна потрібно вибрати цю команду.

Перегляд макета

Після закінчення оформлення книги її можна роздрукувати. Однак перед друком макет книги варто переглянути й при необхідності встановити необхідні параметри друку.

Виберіть Файл, Предварительный просмотр (File, Preview) або клацніть кнопку на панелі інструментів Стандартная.

Макет робочої книги буде показаний у вікні попереднього перегляду. Документ можна переглянути, використовуючи лінійки прокручування й панель інструментів попереднього перегляду (рис. 5). Для управління масштабом перегляду натисніть кнопку Масштаб.

Рис. 5. Кнопки управління попереднім переглядом

Верхний колонтитул (Header) – це текст, що повторюється нагорі кожної сторінки, що роздруковується (типу заголовка й поточної дати). Нижний колонтитул (Footer) – це текст, що повторюється внизу кожної сторінки, що роздруковується (типу номера сторінки). Колонтитули видимі у вікні попереднього перегляду.

Вікно діалогу для користувальницького настроювання Верхнего колонтитула або Нижнего колонтитула стане доступним, якщо вибрати Создать верхний колонтитул або Создать нижний колонтитул у закладці Колонтитулы.

Закладка Колонтитулы вікна діалогу Параметры страницы (Page Setup) має область для введення верхнього й нижнього колонтитулів (рис. 6).

Рис. 6. Діалогове вікно Верхний колонтитул

Вікна діалогу містять кнопки (табл. 1), які можуть використовуватися для автоматичної вставки деяких даних у поля верхнього й нижнього колонтитулів.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]