Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dejiny_VK 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Josef Schusser (1864 - 1941)

Původně knihkupcem. Studia u Vojtěcha Hynaise na A., později u Johanna Caspara Hertericha na mnichovské A. Profesorem na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Patřil ke generaci malířů 90.let, pro něž byl východiskem impresionismus a luminismus.V jeho krajinách se objevují idealizované postavy mladých žen a figur v různých denních a ročních dobách, zvýrazňujících náladu přírody. Převáděl na plátno dobovou poesii. Vel. pal.- V parku , - Májový večer (kvetoucí stromy a dáma v bílém secesním oblečení).

František Kaván (1866 Jilemnice – 1941 u Jičína)

Studia na pražské A. v krajinářském ateliéru Julia Mařáka v letech1890 – 1896.Už během studií vytvořil klíčová díla realistické krajinomalby. Obraz Podmrak (1894) byl oceněn na světové výstavě v Paříži r. 1900. Kolem r.1896 se přiklonil k symbolismu,který se však na Akademii nesetkal s kladnou odezvou a proto dobrovolně ze školy odešel. Udržoval kontakty s osobnostmi kolem symbolistní Moderní revue (Jiřím Jiráskem,Arnoštem Procházkou).V duchu symbolismu psal i poezii. Po r.1900 se vrací zpět k čisté krajinomalbě,kterou zachycuje pomocí impresivně laděného realismu. Veletržní pal. vystavuje : Odtékání – 1896 – je melancholický, realisticky pojatý obraz, do nějž proniká symbolismus plynutí času a ženská postava ztělesňuje charakter krajiny.

Antonín Slavíček (1870 - 1910 v Praze)

Stal se vůdčí osobností klasikem českého impresionismu a krajinářství. Vliv staršího malířsky nadaného bratra. Matka, bratr a otec brzy zemřeli.Učil ho historický malíř Emil J. Lauffer.Pomáhal mu strýc, děkan, a umožnil mu studijní cestu do Mnichova. Po návratu studoval na Ak., kam právě v roce 1887 přišel z Vídně Julius Mařák, jež ho považoval za svého nástupce. Slavíček však Mařákův realismus brzy opustil a hledal vlastni vyjádření a svůj styl, který našel v impresionismu. Brzy se stal mistrem ve spodobnění krás české krajiny a proměnných nálad přírody. V krajinách z Okoře je cítit vliv impresionismu, později dospěl k obecným symbolům a významům. 1903 – 1907 bydlel Slavíček se svou rodinou v Kameničkách, kde vytvořil přes sedmdesát obrazů - Silnice v kameničkách – 1904, - Z Kameniček - 1904,- Z pohorských motivů

Maloval krajiny nejen na venkově ale i v Praze : pohledy na Letnou - obrazy pražských ulic, sadů, trhů a nábřeží, v nichž objevil tvář moderního světa a zachycoval jejich atmosféru. Posledním jeho pokusem o vyjádření malířského hledání stylu byly jeho studie 'Svatovítské katedrály'. Tyto obrazy však zůstaly nedokončeny, neboť Slavíček poté, co jej ranila mrtvice a byl neschopen práce, dobrovolně ukončil svůj život. Členem SVU Mánes a jeho studenty byli : Kalvoda, Lebeda.

Vel. pal. - Studie kosatců, - Zahradní zeď, - Loubí v zahradě (s ženskou postavou), - Břízová nálada, - Eliščin most (melancholický, - Letenská pláň, , - Praha z Letné (velký obr.- podnětem byla zakázka na panorama Prahy pro městskou radu).

Jan Preisler (1872 v Popovicích u Berouna - 1918 v Praze)

Studoval na Uměleckoprůmyslové škole u Františka Ženíška. Významný malíř přelomu 19. a 20.století. Překlenul roztříštěnost výtvarných proudů ( naturalismus, impresionismus, symbolismus a secesi) a sloučil osobní představy a sny s obecnými symboly. Jeho syntetické vidění a kvality oceňovala i následující generace. Vliv Muncha rozeznívá Preislerovu barevnost. Reagoval však na kritiku, kterou mu přinesla a toto směřování opustil. Byl zakládajícím členem Sdružení volných umělců Mánes, učil na Uměleckoprůmyslové škole a Akademii. Vel. Pal. : - Ostrov Monte christo – (Chlapec a ležící dívka v lososových šatech)

- Milenci – 1904 – kde používá šedo černo bílou škálu barev.,- Milenci – 1906 – větší než předchozí,užívá i žluté a vzoru na šatech.

- Žena u jezera – černé jezero, muž na bílém koni a ženou v červených šatech. ,- Černé jezero – mladík s koněm - dvě varianty

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]