Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ виробничої практики в Антимонопольному ком...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

2.2. Надання Рекомендацій про припинення дій, які містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Під час розгляду заяви (подання) про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органи Комітету можуть надати відповідно до статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» відповідним суб'єктам господарювання, об'єднанням, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, органам адміністративно-господарського управління та контролю рекомендації щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, а у разі, якщо порушення припинено - щодо вжиття заходів для усунення наслідків цих порушень.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» рекомендації надаються у формі листа. Органи чи особи, яким надано рекомендації органів Комітету, зобов'язані їх розглянути та повідомити Комітет, відділення про результат їх розгляду у десятиденний строк з дня отримання рекомендацій, якщо органами Комітету не продовжено цей строк.

За умови виконання положень рекомендацій у разі, якщо порушення не призвело до суттєвого обмеження чи спотворення конкуренції, не завдало значних збитків окремим особам чи суспільству та вжито відповідних заходів для усунення наслідків порушення, органи Комітету провадження у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції не розпочинають.

2.3. Порушення, розгляд та прийняття рішення у справі.

У разі виявлення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема про захист від недобросовісної конкуренції, службовцями Комітету, відділення готується і вноситься на розгляд державного уповноваженого, адміністративній колегії відділення подання про початок розгляду справи.

Особами, які беруть участь у справі, визначаються статтею 39 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Особи, які беруть (брали) участь у справі, мають право ознайомлюватися з матеріалами справи (за винятком інформації з обмеженим доступом, а також інформації, визначеної відповідним державним уповноваженим, головою відділення, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які беруть (брали) участь у справі, або перешкодити подальшому розгляду справи) після одержання копії подання з попередніми висновками в справі, а також мають право наводити докази, подавати клопотання, усні й письмові пояснення, одержувати копії рішень у справі (витяги з них, за винятком інформації з обмеженим доступом, а також інформації визначеної відповідним державним уповноваженим, головою відділення, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), подавати свої міркування та заперечення, оскаржувати рішення в порядку, визначеному законодавством.

За поданням службовців Комітету, (відділення) державним уповноваженим, адміністративною колегією відділення приймається розпорядження про початок розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема про захист від недобросовісної конкуренції.

Розпорядження про початок розгляду справи надсилається відповідачу протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Повноваження службовців Комітету щодо збирання доказів під час розгляду справи стверджуються службовим дорученням, виданим державним уповноваженим, а зазначені повноваження службовців відділення - службовим дорученням, виданим державним уповноваженим, головою відділення.

Під час розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема про захист від недобросовісної конкуренції, органи Комітету:

- збирають і аналізують документи, висновки експертів, пояснення осіб, іншу інформацію, що є доказом у справі, та приймають рішення у справі в межах своїх повноважень;

- отримують пояснення осіб, які беруть участь у справі, або будь-яких осіб за їх клопотанням чи з власної ініціативи можуть проводити слухання у справі до прийняття рішення по суті.

Необхідно зазначити що, доказами у справі можуть бути будь-які фактичні дані, які дають можливість визначити наявність або відсутність порушення. Ці дані встановлюються такими засобами: поясненнями сторін і третіх осіб, поясненнями службових осіб та громадян, письмовими доказами, речовими доказами і висновками експертів.

Збір доказів здійснюється органами чи посадовими особами Комітету, відділення незалежно від місця знаходження доказів.

Службовцями Комітету, відділення, яким доручено збирання та аналіз доказів, проводяться дії, направлені на всебічне, повне і об'єктивне з'ясування дійсних обставин справи, шляхом надсилання запитів, здійснення перевірок, проведення експертиз, вилучення доказів, накладення арешту, вчинення інших дій.

Зокрема у справах можуть проводитися такі дії:

- дослідження регіонального або загальнодержавного ринку;

- одержання від сторін, третіх осіб, інших осіб письмових та усних пояснень, які можуть фіксуватися в протоколі;

- вилучення письмових та речових доказів, зокрема документів, предметів чи інших носіїв інформації, що можуть бути доказами чи джерелами доказів у справі;

- накладення арешту на предмети, документи, інші носії інформації, що можуть бути доказами чи джерелами доказів у справі.

Для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, техніки, ремесла тощо, розпорядженням органів Комітету, яким підвідомча справа, може бути призначена експертиза.

Установивши, що як відповідач до участі в справі повинна бути залучена інша особа, органами Комітету приймається розпорядження про заміну відповідача або про залучення до участі в справі співвідповідачів, про що повідомляються особи, які беруть участь у справі.

Органи Комітету, які розпочали або розглядають справу, можуть прийняти розпорядження про об'єднання кількох справ в одну або про виділення справи для окремого розгляду.

Органи Комітету, які розглядають справу про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, до прийняття рішення по суті можуть проводити слухання у справі. Про день, час і місце проведення слухання у справі особи, які беруть участь у справі, повідомляються не пізніше ніж за 5 днів до проведення слухання. Слухання проводиться органом Комітету, який розглядає справу або за дорученням голови колегіального органу, одним або декількома його членами.

Орган Комітету на слухання у справі запрошує осіб, які беруть участь у справі, для надання ними зауважень, пояснень, доводів, необхідних для встановлення фактичних обставин справи.

У слуханні у справі беруть участь працівники Комітету, його територіальних відділень. Орган Комітету, у разі необхідності, на слухання у справі залучає експертів. На слухання у справі можуть бути запрошені інші особи, якщо заявник та відповідач не висловили проти цього обґрунтованих заперечень. Орган Комітету за власною ініціативою чи за заявою осіб, які беруть участь у справі, може провести повністю або частково закрите слухання у справі, якщо відкрите слухання може завдати шкоди інтересам держави, особам, які беруть участь у справі, чи іншим особам, або перешкодити подальшому розгляду справи. Головуючий на слуханні вживає заходів для встановлення фактичних обставин справи. Він може видалити зі слухання осіб, які порушують порядок його проведення. У цьому разі слухання продовжується без участі цих осіб.

Слухання чи його частина може не проводитися, якщо його проведення може спричинити загрозу громадському порядку, державній безпеці або загрозу розголошення інформації з обмеженим доступом чи інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам осіб, які беруть участь у розгляді справи.

Слухання протоколюється. У протоколі зазначається:

  • орган Комітету, який проводить слухання;

  • форма проведення слухання (відкрите, закрите), місце, дата, час початку й закінчення слухання;

  • прізвища, ім'я та по батькові головуючого, членів колегіального органу Антимонопольного комітету України із зазначенням їх посад та інших осіб, присутніх на слуханні;

  • питання, які розглядалися, та основний зміст зауважень, пояснень, доводів, наданих учасниками слухання.

Протокол слухання протягом трьох днів підписується головуючим, членами колегіального органу Комітету, які проводили слухання. У цей самий строк особи, які брали участь у слуханні, можуть ознайомитись із змістом протоколу, подати пояснення або зауваження до нього, які додаються до протоколу.

Про ознайомлення осіб, які брали участь у слуханні, із змістом протоколу зазначається у протоколі.

Після завершення збирання та аналізу доказів службовцями Комітету, відділення складається подання з попередніми висновками, яке вноситься на розгляд органів Комітету, яким підвідомча справа.

Відповідно до пункту 26 Правил розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства України (затверджених Розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19 квітня 1994 р. № 5, з наступними змінами та доповненнями ), копії подання з попередніми висновками (або витяги з нього, що не містять інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним уповноваженим, головою відділення інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які беруть участь у справі, або перешкодити подальшому розгляду справи) надсилаються сторонам та третім особам не пізніше ніж за десять днів до прийняття рішення у справі. Це означає, що рішення у справі не може бути прийнято раніше, ніж через 10 днів після відправлення подання, крім випадку, визначеного абзацом другим цього пункту.

Рішення може бути прийняте органами Комітету раніше, якщо від сторін та третіх осіб, яким було надіслано подання, одержано відповідь.

Про день, час і місце розгляду справи, особи, що беруть участь у справі, повідомляються не пізніше, ніж за п'ять днів.

У разі необхідності, зауваження або докази відповідача на подання з попередніми висновками у справі перевіряються службовцями Комітету, відділення.

При доведенні вчинення порушення залежно від обставин у справі може бути прийнято одне чи декілька рішень згідно зі статтею 48 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

У процесі розгляду справи органи Комітету можуть прийняти попереднє рішення у справі відповідно до статті 47 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Прийняття рішення у справі.

За результатами розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, про захист від недобросовісної конкуренції (стаття 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», статей 1, 4 - 19 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції») при доведенні вчинення порушення приймається рішення.

Відповідно до статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції» на об'єднання, суб'єктів господарювання накладаються штрафи за порушення, передбачені Законом України «Про захист економічної конкуренції».

Штрафи на суб'єктів господарювання - юридичних осіб за порушення, передбачені Законом України «Про захист від недобросовісної конкуренції», накладаються:

- у розмірі, що не перевищує 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - Комітетом, Постійно діючою адміністративною колегією, тимчасовою адміністративною колегією, державним уповноваженим, адміністративною колегією територіального відділення Комітету;

- у розмірі понад 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - Комітетом. При вирішенні питання про накладення штрафу, розмір штрафу вказується у резолютивній частині рішення.

Особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу.

Крім того, у рішенні вказуються результати розгляду справи по суті, наводяться мотиви рішення, зазначаються дії, які сторони повинні виконати або від яких утриматися, та строк виконання рішення.

Рішення у справі надається для виконання відповідно до статті 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Органи Комітету, які прийняли рішення, не мають права його скасувати або змінити.

Вони вправі виправити допущені в рішенні описки чи явні арифметичні помилки, роз'яснити своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту, а також прийняти додаткове рішення, якщо з якогось питання, що досліджувалося під час розгляду справи, не прийнято рішення.

Рішення, прийняті адміністративною колегією територіального відділення Антимонопольного комітету України, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, адміністративною колегією Антимонопольного комітету України у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у заявах, справах про узгоджені дії, можуть бути перевірені за заявою осіб, які брали участь у справі, або за власною ініціативою у порядку, встановленому Антимонопольним комітетом України.

Заява про перевірку рішення може бути подана до Антимонопольного комітету України у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Органи Антимонопольного комітету України, які здійснюють перевірку рішення, можуть зупинити виконання рішення до закінчення його перевірки, про що письмово повідомляються особи, які беруть участь у справі.

Рішення органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень є обов'язковими до виконання.

Заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Рішення Антимонопольного комітету України, адміністративної колегії Антимонопольного комітету України та державного уповноваженого Антимонопольного комітету України оскаржуються до господарського суду міста Києва. Рішення адміністративної колегії територіального відділення Антимонопольного комітету України оскаржуються до господарських судів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції підлягає закриттю без прийняття рішення по суті відповідно до статті 49 Закону України «Про захист економічної конкуренції», зокрема, якщо:

- справа не підлягає розгляду в Антимонопольному комітеті України, його територіальному відділенні;

- не встановлено відповідача або його місцезнаходження;

- відповідача - юридичну особу ліквідовано;

- вже розглянуто чи розглядається органами Антимонопольного комітету України справа з тих же підстав щодо того самого відповідача;

- не доведено вчинення порушення;

- є інші підстави, передбачені законом.

РОЗДІЛ 3 Ознайомлення із Методикою визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єктів господарювання на ринку (загальні аспекти).