Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ виробничої практики в Антимонопольному ком...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

1.3. Структура та організація діяльності Антимонопольного комітету України

Також проходячи виробничу практику я ознайомився із системою органів Антимонопольного комітету України.

Антимонопольний комітет України утворюється у складі Голови та десяти державних уповноважених. Голова Антимонопольного комітету України призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України за згодою Верховної Ради України.

Антимонопольний комітет України утворює територіальні відділення. Територіальне відділення Антимонопольного комітету України очолює голова територіального відділення. Голова територіального відділення та його заступник призначаються та звільняються Головою Антимонопольного комітету України. Заступник голови територіального відділення призначається та звільняється Головою Комітету за поданням голови територіального відділення.

Антимонопольний комітет України і його територіальні відділення становлять систему органів Антимонопольного комітету України. Антимонопольний комітет України, його територіальні відділення є юридичними особами, мають поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банку, печатки із зображенням Державного герба України та своїм найменуванням.

Органи Антимонопольного комітету України уповноважені розглядати заяви і справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та проводити розслідування за цими заявами і справами. Підставами для початку розгляду органами Комітету справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема про захист від недобросовісної конкуренції, відповідно до статті 36 Закону України «Про захист економічної конкуренції», є:

- заяви суб'єктів господарювання, громадян, об'єднань, установ, організацій про порушення їхніх прав внаслідок дій чи бездіяльності, визначених Законом України «Про захист економічної конкуренції» як порушення законодавства про захист економічної конкуренції та Законом України "Про захист від недобросовісної конкуренції» як недобросовісна конкуренція:

- подання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю про порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

- власна ініціатива органів Комітету.

У разі надходження від заявника клопотання про можливість настання негативних наслідків, пов'язаних із поданням заяви, та з метою захисту його інтересів, органи Комітету розпочинають розгляд справи за власною ініціативою.

Слід мати на увазі, що статтею 28 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» визначено строк, протягом якого особи, права яких порушені діями, визначеними цим Законом як недобросовісна конкуренція, можуть звернутися до Комітету, відділення із заявою про захист своїх прав. Строк звернення із заявою становить шість місяців з дня, коли особи дізналися або повинні були дізнатися про порушення своїх прав.

Діяльність Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (надалі - відділення) розпочалася з травня 1994 року. Цього ж року була сформована структура відділення, у яку входили секторно-аналітичний, юридичний, загальний відділи та відділ досліджень і розслідувань. Загальна чисельність відділення складала 25 чоловік.

На сьогоднішній день чисельність службовців відділення складає 19 чоловік. Крім того змінено і організаційну структуру відділення. З 2004 року відділення складається із загального відділу, 2-х відділів досліджень і розслідувань, бухгалтерського та юридичного секторів.

Структура територіального відділення виглядає наступним чином:

В подальшому відбулося становлення матеріально-технічної та нормативно-правової бази відділення, вивчення стану ринків, започаткування розгляду справ та здійснення ряду інших заходів щодо припинення порушень конкуренційного законодавства.

Першим важливим кроком в роботі відділення стала реалізація плану заходів щодо демонополізації об'єднань державних структур монопольного типу у переробних галузях АПК області, попередження монополізації товарних ринків та припинення порушень у зв'язку із зловживання монопольним становищем.

Серед головних завдань, над якими відділення працювало протягом останніх років, діяльність щодо сприяння розвиткові здорової конкуренції в усіх сферах економіки області. Особлива увага при цьому приділялася соціальним наслідкам запровадження конкурентної політики, особливо на ті галузі економіки, які визначені Антимонопольним комітетом України пріоритетними.

Територіальне відділення діє на підставі розпорядження Антимонопольного комітету України від 23 лютого 2001 року № 32 – р «Про Положення про територіальне відділення Антимонопольного комітету України».

При виконанні поставлених завдань, територіальне відділення у своїй діяльності керується: Конституцією України, кодексами України (в частині відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції та в частині порядку вчинення судово-процесуальних дій), Законом України «Про Антимонопольний комітет України », Законом України « Про захист економічної конкуренції», нормативно правовими актами Кабінету Міністрів України, Указами Президента України.

Крім того, територіальне відділення керується розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19 квітня 1994 року № 5 «Про затвердження Тимчасових правил розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства України», розпорядженням Антимонопольного комітету України від 25 грудня 2001 року № 182 – р «Про Положення про порядок проведення перевірок додержання законодавства про захист економічної конкуренції» та іншими актами Антимонопольного комітету України.

РОЗДІЛ 2. Порядок розгляду справ органами Антимонопольного комітету України.