Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ РАБ № 5 ФАРМАКОЛ Документ Microsoft Word (2...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

5.4.3. Лімациди

Загальна характеристика. Лімациди — хімічні речовини, що використовуються для знищення слимаків. Слимаки можуть спричиняти пошкодження сільськогосподарських культур, особливо овочевих і картоплі при вирощуванні у зволожених місцях або в роки з надмірною кількістю опадів, а також при збиранні врожаю цих культур. Радикальних захисних заходів, у тому числі і хімічних, поки що не знайдено. Пестицидну дію має метальдегід, який використовується як принада для знищення слимаків. Його одержують при полімеризації ацетальдегіду в спиртовому розчині при температурі до ЗО °С за наявності сульфатної кислоти. Препарат складається переважно з одного стереоізомеру восьмичленного кільця, створеного з чотирьох молекул ацетальдегіду. Отруєні метальдегідом принади з висівками рівномірно розсівають або розкладають купками у вечірні часи на поверхні вологого ґрунту. При потраплянні в організм слимаків метальдегід спричинює надмірне виділення ними слини і викликає .загибель через значну втрату води.

У польових умовах метальдегід не дає бажаних результатів, тому були досліджені інші лімацидні речовини, що не знайшли широкого застосування. Це пов'язано з їх високою токсичністю для людей і негативним впливом на навколишнє середовище. Наприклад, пиво і сидр є сильними атрактантами для слимаків і токсичними для них. Більш ефективними були б запобіжні (профілактичні) заходи. Проте на сьогодні маємо можливість знищувати лише незначну кількість слимаків, а ті особини, які знаходяться глибоко у ґрунті, з успіхом ниживають і знову швидко розмножуються у верхньому шарі. Тому для розробки ефективних заходів захисту від слимаків необхідно детально вивчити їх поведінку, динаміку розвитку популяції і механізм наділення слини та дію хімічних речовин.

Тривалий час в Україні був дозволений для використання 50%-й з.п. і 5%-й грунульований препарат метальдегіду. Метальдегід має контактну і кишкову дію та є високотоксичною речовиною для голих слимаків. Для теплокровних тварин він високотоксичний (ЛД5о орально для щурів — 175 - 190 мг/кг), виявляє інгаляційну токсичність, а шкірно-резорбтивна токсичність виражена слабко, подразнює лише слизові оболонки очей. Кумулятивні властивості виражені слабко. У «Переліку» препарат не зареєстрований, але проблема захисту від слимаків потребує пошуку для використання препаратів цієї групи.

9