Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-ая часть ВЭД.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

7. Структура міжнародного руху капіталу свідчить про переважне зростання питомої ваги в ній:

- переважає міграція підприємницького  капіталу  між промислово розвитими країнами, особливо між країнами «тріади» (США, Японія, Західна Європа) і між країнами Західної Європи. Основні експортери капіталу  – США, Великобританія, Франція, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швейцарія. Але промислово розвиті країни є і головними імпортерами закордонних ресурсів (85-87% усього світового імпорту позикових засобів із зовнішніх фінансових ринків і близько 60% світового імпорту прямих закордонних інвестицій);

- збільшується експорт підприємницького  капіталу  з промислово розвитих країн у що розвиваються, але тільки в 18 нових індустріальних країн ЮВА (57,1%) і Латинської Америки (34,4%).

- збільшується обсяг іноземних інвестицій між країнами, що розвиваються;

 - спостерігається повільний ріст іноземних інвестицій у країни з перехідною економікою.

8. Негативний вік діяльності тнк- це:

Негативні  аспекти нестиковки  діяльності   ТНК  з національними інтересами країни-реципієнта виникають внаслідок того, що в багатьох випадках цілі  діяльності   ТНК  та критерії економічної ефективності, на які вони орієнтуються, не збігаються з цілями та критеріями країн, на території яких розташовані філії  ТНК . Також  негативний  ефект виникає внаслідок інтеграції міжнародного виробництва, в межах якого формується специфічна система поділу праці всередині компаній, коли відповідні ланки мережі  ТНК  розміщують у тій країні, де вони можуть принести найбільший прибуток з позиції корпорації загалом.

ТНК  в умовах національної економіки в основному орієнтуються на створення збутових мереж, просуваючи свій продукт на українському ринку, що негативно позначається на конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників. Українські споживачі фактично субсидують виробництва тих країн, де розміщується материнське підприємство оперуючої 

9. Недоліком створення за кордоном власної філії є:

Необхідність значних інвестицій; можлива непопулярність з політичної точки зору.

10. У чому полягає специфіка структури транснаціональної корпорації?

  • У порівнянні зі звичайними національними підприємницькими структурами  в  транснаціональних   корпорацій зовнішні фінансові ресурси більш диверсифіковані і потенційно дешевші.

  • Специфіка   структури  і функціонування  транснаціональних    корпорацій  визначає ретельний вибір валюти емісії корпоративних облігацій. Доходи і витрати по них дуже відрізняються в залежності від виду валюти. Тут мають вплив два основні компоненти - поточна процентна ставка і динаміка обмінного курсу даної іноземної валюти щодо внутрішньої валюти країни перебування самої  корпорації .

11. Інтернальний (внутрішній) чинник, який детермінує при функціо­нуванні спільних підприємств - це:

Серед  інтернальних   чинників , що найбільше впливають на вибір форми зарубіжної діяльності, виділяються дві основні групи:

  • продуктові — ступінь диференціації продукту, гарантійне та після гарантійне обслуговування, технологічний рівень, потенціал глобальної стандартизації і т.ін.;

  • ресурсні — управлінські, інвестиційні і технологічні ресурси, виробничий та маркетинговий досвід; оцінка важливості зарубіжної діяльності, яку дає вищий менеджмент фірми.

Названі щойно  чинники , а також їх вплив на вибір фірмою тієї чи іншої форми виходу на закордонні ринки (експорт, ліцензуваня, інвестиційна діяльність — відкриття власних виробничих філій, організація  спільних   підприємств )

12. До якої з груп де термінальних факторів відноситься інвестиційний ризик?

13. До стимулювальних факторів розвитку іноземної підприємницької діяльності відноситься:

14. Оперативна система регулювання іноземних інвестицій відноситься до такої групи:

15. До якого з рівнів регулювання міжнародної спільної підприємницької діяльності відносяться загальні норми режиму?

У міжнародних дво- і багатосторонніх угодах, як правило, регулюються такі питання інвестування: - визначення інвестицій та інвесторів; - умови ввозу прямих іноземних інвестицій; - заохочення інвестицій; -  загальні   норми   режиму ; - переведення платежів; - вимоги до результатів господарської діяльності; - позбавлення інвестора прав власності; - вирішення суперечок; -  норми  поведінки корпорацій.

16. При якому правовому режимі іноземні суб'єкти господарської діяльності мають обсяг прав і обов 'язків не менший, ніж суб'єкти господарської діяльності України?

17. До якого виду інвестування відноситься угода щодо придбання корпорацією "DАЕWОО" запорізького підприємства ЗАЗ?

18. Назвіть країну-лідера прямого зарубіжного інвесту­вання США

19. Чи мають право іноземні інвестори укладати договори про спільну інвестиційну діяльність без створення юридичної особи? так

20. Назвіть правильну закономірність:

21. Продуктивність капіталу визначається:

відношенням обсягу створеної продукції до використаного обсягу капіталовкладень

22. Довгостроковим є капітал, який видається на термін: понад рік

23. До основних факторів, які сприяють експорту капіталу, відносять:

1) глобалізація м/е, міжнародна промислова кооперація, д-сть міжнародних фінансових організацій

Либо:

2)Фактори ,  які   сприяють  вивозу  капіталу :

- МПП (міжнародний поділ праці) міжнародна спеціалізація та кооперування виробництва;

- наявність транснаціональних корпорацій (ТНК, які шляхом вивозу  капіталу  запроваджують дочірні підприємства та філії);

- наявність СП (спільних підприємств);

- міжнародні фінансові організації (МБРР, ЄБРР, МВФ)  які   сприяють  і регулюють переливами  капіталів  і т.д.

- економічна поведінка промислово розвинених країн та країн що розвиваються: одні прагнуть вивезти  капітал  за кордон, інші створюють сприятливий інвестиційний клімат для імпорту  капіталу  із-за кордону.