Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з господарського процесу...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Укоопспілка

Львівська комерційна академія

Господарське процесуальне право Програма, методичні рекомендації та навчальні завдання для студентів спеціальності 6.060101 «Правознавство».

Львів - 2010

Укладач: ст. викл. Бялопольська Л.Д.

Рецензенти: доц. Рабінович А.В, доц. Вдовичин І.Я.

Відповідальний за випуск: проф. Репецький В.М.

Рекомендовано до друку кафедрою господарського права та процесу

(протокол № 8 від 09.04.2010 р.)

Передмова.

Найважливішим завданням для усіх державних інституцій України, кожної із гілок влади, науковців-теоретиків та практиків є втілення засад Конституції України в реальне життя. Реалізація Основного Закону – це гарантія становлення України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Перехід до принципів соціально орієнтованої економіки потребує кардинальних змін у механізмі забезпечення правового контролю у господарській сфері. Насамперед це стосується засобів захисту прав суб’єктів господарської діяльності. Необхідним є такий механізм, котрий здатний виконувати функції забезпечення законності та поваги до суб’єктивних прав, гарантувати правову захищеність господарюючих суб’єктів.

Судова форма захисту є однією з гарантій, передбачених у Конституції України. Судовими органами, що мають завданням розв’язувати господарські спори, які виникають між суб’єктами господарської діяльності, є система господарських судів України. Здійснення господарського судочинства відбувається за правилами господарського процесуального права, яке є невід’ємною частиною національного законодавства.

Призначенням цих методичних рекомендацій є спрямування і надання допомоги студентам при вивченні основних положень господарського судового процесу та судової практики.

Методичні рекомендації до практичних занять з курсу «господарське процесуальне право».

Метою проведення практичних занять є підготовка студентів до майбутньої практичної діяльності за фахом для самостійного вирішення питань у разі необхідності захисту законних прав та інтересів господарюючих суб’єктів шляхом врегулювання можливого спору із контрагентом у претензійному (досудовому) порядку, а при необхідності – шляхом звернення до господарського суду з позовом та захисту інтересів відповідної сторони у суді; заохочення студента до ґрунтовного вивчення і засвоєння програмного матеріалу з курсу, зокрема, таких питань, як порядок досудового врегулювання господарських спорів можливості і порядок звернення за захистом до господарського суду, участь у судовому процесі в якості судді, представника сторони, прокурора тощо. Метою таких занять є також закріплення деяких теоретичних положень господарського процесу, які є необхідними для повноцінного і кваліфікованого користування законодавчими джерелами господарського процесуального права.

Студенти повинні вміти: на підставі правових норм господарського процесуального законодавства, судової практики самостійно вирішувати конкретні життєві ситуації з приводу захисту законних прав та інтересів суб’єктів господарської діяльності, складати претензійні листи, відповіді на претензії, позовні заяви (первісні та зустрічні позови), подавати необхідні клопотання в суді, оскаржувати незаконні судові акти, своєчасно і в повному обсязі реалізовувати рішення господарських судів у встановленому законом порядку, а також складати основні процесуальні документи, що приймаються господарським судом. Набуттю цих умінь і навичок сприяє лектор та викладач, який веде практичні заняття. Вони здійснюють у цьому напрямі навчальний процес і відповідний контроль.