Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Морфонологія як учення про регулярні фонологічні чергування у складі морфем.

  2. Взаємозв’язок фонем і морфем. Морфеми та варіанти однієї морфеми.

  3. Історична доля давніх /о/, /е/ у відкритих і закритих складах. Головні випадки чергування /о/–/і/, /е/– /і/. Відхилення від правил чергування.

  4. Чергування /о/, /е/ з нульовою фонемою.

  5. Чергування /е/ з /о/ після шиплячих та /й/.

  6. Чергування приголосних, пов’язані з палаталізацією.

  7. Чергування приголосних при сполученні з /й/.

Додаткова література

  1. Залеський А.М. Прослідки зредукованих голосних у слабкій позиції в українській мові // Мовознавство. – 1986. – № 6. – С. 51–62.

  2. Кравченко М.В. Морфологічні явища і словотвірна структура слова // Укр. мова і літ. в шк. – 1984. – № 6.

  3. Півторак Г.П. Занепад зредукованих Ъ і Ь та його вплив на формування фонологічної системи української мови // Мовознавство. – 1998. – № 2–3.

Завдання для самостійної роботи

1. До кожного з наведених слів запишіть таку його форму (або утворіть споріднене слово), щоб у кожній парі простежувалося чергування фонем /о/, /е/ з /і/. Установіть, коли ці чергування відбуваються при словозміні, а коли – при словотворенні. Визначте, у кореневих морфемах чи афіксальних відбувається чергування.

Звільнення, ходити, збоку, ввічливість, шість, весільний, відомість, постіль, загін, ліг, ременя, дозори, двірник, поклін, обабіч, надвечір’я, спекти, поле, перешіптуватися, отвір.

2. Доберіть до наведених слів такі їх форми або споріднені слова, щоб у кожній парі було представлене чергування /о/, /е/ з нулем фонеми. За якою ознакою розрізняються випадні й вставні /о/, /е/?

Зразок. Хлопець – хлопця (фонема /е/ – випадна).

Стежка, вишня, сорочка, по землі, зерно, по пісочку, віночок, овес, хмаринки, крижинки, вітер, згадки, весна, вихор, зернина, сонце, хлопця, кожен.

3. У якому рядку всі слова мають /і/, що походить з давнього Ђ? Обґрунтуйте думку.

1. Сіяти , вікно, нічка, двір, інший. 2. Імла, великі, сморід, зберігши, злість.

3. Синій, іржа, воїн, хвіст, табір. 4. Розвідка, повість, ніжний, довір’я, їсти.

4. Спишіть, підкресліть слова, у яких простежуються морфонологічні чергування приголосних. Доберіть до них споріднені слова або словозмінні форми.

1. Скажи правду – наживеш ворога. 2. Дай серцю волю – заведе в неволю. 3. В чужу душу не влізеш. 4. Як дасть Бог день, то дасть пташкам поживу. 5. Легко казка кажеться, та не легко діло робиться. 6. Хто шукає небезпеки, у ній і загине. 7. Краще прудкі ноги, як добрі заступники. 8. Знайшов – не скач, згубив – не плач. 9. Сонечко в дорозі не спіткнеться. 10. Хто любить музику, той не може не любити життя. 11. Любиш кататись – люби і саночки возити. 12. На хорошу квітку і бджола летить. 13. Будь сильний духом, а не новим кожухом.

5. На прикладі наведених слів поясніть історичні зміни приголосних при сполученні з /j/.

Чищу, круча, люблю, гребля, ноша, тиша, теща, помажу, зношений, мащу.

6. Утворіть від запропонованих іменників прикметники за допомогою суфікса -ськ-(ий), а від них (де це можливо) – іменники із суфіксом -ин(а). Поясніть, як відбувалися зміни приголосних.

Луганськ, Кременець, Калуга, Вінниця, Буг, Карпати, Черемош, Кривий Ріг, Прилуки, Сиваш, Канада, Черкаси, Галич, Херсонес, Умань, половець, боягуз.

Практичне заняття № 3

Тема: Орфоепія і орфографія української мови