Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_lekts_6t_Rozvitok_NE.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

15

НЕ Лекція 4(6т): Відтворення і сталий розвиток НЕ

Лекція 4 (т6): Відтворення і сталий розвиток національної економіки

1. Зміст, види і типи відтворення національної економіки

2. Концепція сталого розвитку

3. Принципи і показники сталого розвитку

4. Можливості забезпечення сталого розвитку в Україні

5. Цикли розвитку і кризи в національній економіці

6. Економічне зростання як основа розвитку національної економіки

1. Зміст, види і типи відтворення національної економіки

Змістовною основою будь-якої національної економіки є відтворен­ня — процес суспільного виробництва, який здійснюється у безперервному повторенні й постійному відновленні у межах економічних кордонів країни.

Його основними елементами є:

  1. відтворення природних умов життєдіяльності людини, зокрема природно - ресурсного потенціалу і навколишнього середовища;

  2. відтворення людини - суб'єкта соціально-економічної творчості, головного ресурсу економічного розвитку, творця суспільного багатства.;

  3. відтворення суспільного продукту: засобів виробництва й продук­тів особистого споживання;

  4. відтворення виробничих відносин, у т.ч. техніко-, організаційно- та соціально-економічних.

Національне відтворення являє собою розгалужену рухливу систему взаємозв'язків продуктивних сил, виробничих відносин, відповідних організаційно-регулятивних форм та форм господарювання, що зумовлені ви­робництвом, розподілом, обміном і споживанням ВВП та національного багатства й охоплюють усі сфери життєдіяльності людини та суспільства (екологічну, економічну, соціальну, духовну, політичну).

Національне виробництво як виробництво на макрорівні (країна, міждержавні економічні об’єднання тощо) є виробництвом для задоволення людських потреб і знаходиться в постійному русі, проходячи такі стадії: власне виробництво, розподіл, обмін і споживання продуктів і послуг. Усі ці чотири стадії національного виробництва, по-перше, взаємопов’язані в єдиному процесі і взаємодіють між собою; по-друге, перебувають у постійному економічному кругообігу. Для існування людського суспільства виробництво має постійно відновлюватись через свої чотири стадії, адже без особистого споживання неможливе існування людей. Для цього потрібні постійне виробництво, розподіл та обмін продуктів та послуг як особистого, так і виробничого призначення. Процес суспільного виробництва, взятий не як одноразовий акт, а в постійному повторенні та відновленні, називається суспільним відтворенням.

Для цього процесу необхідне постійне відновлення всіх факторів виробництва: робочої сили, засобів виробництва та природних ресурсів, середовища існування. При цьому відновлення останнього - нагальна потреба суспільного відтворення в сучасних умовах інтенсифікації виробництва. Всі зазначені фактори необхідні для нормального ходу відтворення.

Обов’язковою складовою процесу національного відтворення є його натурально-речова частина у вигляді відновлення продуктивних сил. При цьому надзвичайного значення набуває проблема пропорційності — певних кількісних співвідношень між складовими суспільного виробничого циклу. При поновленні виробничого циклу необхідно не просто мати робочу силу і засоби виробництва, а співвідношення їх у конкретних пропорціях. Порушення пропорційності неминуче призводить до зниження ефективності суспільного виробництва і негативно впливає на розвиток багатства суспільства та добробут його членів.

Відомо три види економічного відтворення: просте, розширене і звужене. Просте відтворення - це відновлення економічного потенціалу в незмінних масштабах щодо кількості та якості виготовленого продукту. Фактори розвитку економічного потенціалу при цьому залишаються незмінними в кожному наступному циклі виробництва, весь додатковий продукт повністю використовується на особисте споживання. Таке відтворення характерне для традиційних суспільств з неринковою економікою, де надзвичайно низькі темпи розширення виробництва, а звідси - уповільненість економічного та соціального прогресу. Сьогодні просте відтворення розповсюджене в багатьох країнах, що розвиваються, в традиційних укладах їх економіки.

Рис. 4.1. Загальна схема відтворення національної економіки

Розширене економічне відтворення — це відновлення економічного потенціалу в кожному наступному циклі у зростаючому масштабі щодо кількості та якості виготовленого продукту. При цьому, по-перше, завжди зростає кількість виготовленого суспільного продукту; по-друге, часто досягається також поліпшення якості його складових. Для розширеного відтворення в кожному наступному циклі потрібні додаткові чи якісніші ресурси, фактори виробництва. Кількісні та якісні зміни факторів виробництва досягаються також за рахунок раціоналізації їх використання, розвитку науково-технічного прогресу. Такий вид відтворення типовий для розвинутого ринкового суспільства.

Звужене економічне відтворення — це відновлення економічного потенціалу в кожному наступному циклі у зростаючому масштабі щодо кількості та якості виготовленого продукту.

Кожну країну цікавить розширене відтворення, яке може відбуватися як екстенсивним, так й інтенсивним шляхом. Екстенсивний передбачає збільшення розміру виробництва за рахунок збільшення кількості використовуваних ресурсів, масштабів діяльності без покращення їх якісних характеристик. Інтенсивний тип економічного відтворення це економічне зростання без зростання кількості та ресурсів та масштабів діяльності при покращенні їх якісних характеристик та технологій.

На думку вчених, все суспільне виробництво подвоюється про­тягом 40 років. Це відбувається на базі науково-технічного прогресу. Наука ж розвивається в цей період в чотири рази швидше.

Якщо прийняти кількість усіх учених за всю історію розвитку людства за 100%, то виявляється, що 90% припадає на тих,, хто пра­цював в XX столітті, а більше 50% усіх наукових розробок, якими сьогодні користуються люди, отримані в 60-х роках цього століття [5]. Ці цифри свідчать про високу інтенсифікацію суспільного виробництва у цей період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]