Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС ЛВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Тема 3.3. Безпека при вантажно- розвантажувальних роботах та на транспорті.

План:

1. Безпека заводського транспорту. Порядок руху транспорті та пішоходів на підприємстві.

2. Безпека при вантажно-розвантажувальних роботах.

Вантажні та транспортувальні роботи в процесі будь якого виробництва займають досить великий обсяг. Однією з найважливіших задач охорони праці є заміна фізичної праці на механізовану. На промислових підприємствах в процесі роботи переміщують велику кількість різних вантажів. Тому високопродуктивна робота сучасного підприємства не можлива без застосування надійної техніки для навантажування, розвантажування та транспортування різних вантажів та чіткої організації праці.

Трансопрт, в залежності від місця його застосування, поділяють на зовнішній та внутрішньозаводський.

Зовнішній-призначений для доставки сировини, палива, напівфабрикатів, готової продукції та інших, необхідних підприємству вантажів і для вивозу готової продукції та відходів. Ці операції виконуються засобами автомобільного, залізничного, водного та іншого транспорту.

Внутрішньозаводський-може бути міжцеховим і внутрішньоцеховим.

Міжцеховий-призначений для транспортування вантажів по підприємству до місць їх обробки і зберігання, та видаленю відходів. На сучасних підприємствах з масовим і крупносерійним виробництвом міжцехове та внутрішньоцехове транспортування вантажів виконується транспортерами та конвеїрами.

Внутрішньоцеховий-застосовується для перевезення вантажів між цехами, виробничими ділянками, робочими місцями та до внутрішніх складів згідно з техпроцесу. Це як правило транспортери та конвеєри різного типу.

Підйомно-транспортні засоби цехів підприємства-вельми різноманітні. Вони включають прості пристрої(ручні лебідки,візки,домкрати) і ПТмашини.

ПТМ поділяють на дві групи.1 група-підйомні машини та механізми: ел.талі, електротельфери, лебідки, крани різних типів, ліфти, підйомники, тощо. Всі вони характеризуються наявністю механізму підйому грузу та переривчастю роботи. 2 група-транспортуючі машини. Призначені для масового переміщення вантажів в основному беззупинним потоком. Це: пневматичні та гідравлічні пристрої, конвеєри(стрічкові, ланцюгові, гвинтові, роликові), автокари, автомашини...

Талі-це підвісні вантажопідйомні механізми з ручним чи ел.приводом. Ручні талі-підйом до 10т при монтажі чи демонтажі обладнання.Небезпека-зношення ланок ланцюга і ведучої зірочки.Зубці зірочки не збігаються при роботі з отворами ланок ланцюга й це приводить до зриву та різким ривкам ланцюга, що викликає перенапругу в механізмі і веде до його поломки.

Лебідки-призначені для піднімання і переміщення вантажів, а також вони є складовою частиною ліфтів, кранів...При роботі з лебідкою травмування можуть виникнути внаслідок падіння вантажу, затягуванні руки чи одягу в зубчасту передачу, від удару лебідкою тощо. Трос на лебідках необхідно щорічно перевіряти на міцність і придатність до праці. При роботі люди не повинні знаходитись під вантажем, по близу натягнутого сталевого тросу. Механізми з ручним приводом(талі, лебідки) для утримання вантажу повинні мати храпове колесо. Лебідки з ел.приводом-колодкові гальма,що діють автоматично при відключенні ел.двигуна. Частини Л., огороджуються, а корпус лебідки з ел.приводом-заземлюють.

Тельфери-обладнуються двома ел.двигунами. Перший приводить в дію вантажопідіймальну лебідку,другий-рухає катки, за допомогою яких візок переміщується в горизонтальному напрямі. Керування ел.двигунами здійснюється з підлоги за допомогою кнопочної панелі. На тельферах встановлюють кінцеві аварійні вимикачі, які обмежують висоту підйома гака (запобігають обриву тросу), а також вимикачі що обмежують переміщення талі по рейках.

При експлуатації вантажопідйомних механізмів повинні виконуватись такі умови безпеки:

  • ПТ пристрій встановлювати над вантажем що підлягає переміщенню;

  • Забороняється відправляти вантаж руками в підвищеному стані і залишати його в такому вигляді після закінчення робіт;

  • Переміщення вантажу по горизонталі проводиться вище 0,5м над всіма предметами що зустрічаються на шляху;

  • Категорично забороняється переміщувати вантаж над людьми.

Вантажопідйомні крани-безаварійна робота кранів залежить від їх конструктивного виконання та правильної експлуатації. Кожен кран забезпечується документацією що передбачена Держстандартом та ТУ на виготовлення. На крані закріплюється табличка, де вказується завод-виробник, вантажопідйомність, дата випуску, № порядковий. ВК мають пристрої що забезпечують безпеку праці:

  • кінцеві вимикачі для автоматичної зупинки механізму підіймання і пересування стріли;

  • обмежувачі і показники вантажопідйомності;

  • гальмівні та протиугоні пристрої.

Всі крани перед початком експлуатації проходять первинне і періодичне техпосвідчення. Первинне-проводить завод виробник перед відправкою споживачу. Періодичне-часткове 1 раз на рік.З оглядом та перевіркою в роботі всіх агрегатів і вузлів крану.Повне- 1 раз на 3 роки, з оглядом і статичним та динамічним випробуванням. Опосвідчення проводить ІТР Держкомітету по нагляду за охороною праці за участі відповідального за справність крану підприємства. Статичним випробуванням перевіряють міцність металоконструкцій і стійкість крану проти перекидання (М вантажа> на 10-25% М робочого вантажу).Кран пройшов випробування якщо протягом 10 хв піднятий вантаж не опускається і не знайдено ніяких тріщин і пошкоджень. Динамічні випробування-перевіряють працездатність механізмів, що зупиняють хід при крайніх нижніх і верхніх положеннях стріли чи вантажу вище допустимих. Результати опосвідчення заносять в паспорт. До роботи на кранах допускаються особи що пройшли навчання і склали і спит на право управління.

Ліфти-поділяються на пасажирські, вантажні з провідником, вантажні без провідника і вантажно пасажирські, вантажні малі (до 160 кг). Технічне опосвідчення раз на рік при якому здійснюється їх огляд, стат. і динам.випробування. Всі пасажирські і вантажні ліфти обов’язково обладнані вловлювачами і дверними контактами. Відповідальний за ліфт-робітник ПП.1 раз на 3 роки-випробов.грузові на 25%перевантаж., пасажир.-подвійним вантажем.

КП: 1. Види транспорту.

2. Правила руху транспорту по території цеху, підприємства.

Механізоване та ручне вантаження та розвантажування.

3.Що відносять до першої та другої групи ПТМ.

Література : 1. Козьяков А.Ф., Морозова Л.Л. Охрана труда в машиностроении. - Москва: с.136, 133, 72, 83, 90.

2. Жидецький В.Ц., Джигерей В.С., Мельников О.В. Основи охорони праці. – Львів: Афіша, 2000. – с.240 -251

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]