Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
естетика1_Робоча програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
175.1 Кб
Скачать

Компетенції, які необхідно розвивати в результаті вивчення навчальної дисципліни:

  • володіти основами естетичного сприйняття та художнього та аналі­зу;

  • виділяти естетичні аспекти людської діяльності та відносин;

  • застосовувати естетичні знання у своїй професійній сфері, втілюючи вимоги педагогічної естетики в освітній і виховний процес;

  • збагачувати власну естетичну культуру шляхом самоосвіти та самовдосконалення, вміння втілювати естетичні цінності в усіх видах діяльності;

  • вміти естетично сприймати художні явища; аналізувати художні твори, розуміти їх художню своєрідність, особливості індивідуального стилю автора.

Робоча навчальна програма “ Естетика” побудована згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу в педагогічному закладі. Програма на практиці реалізує провідні ідеї Болонського процесу, адаптацію вітчизняної освіти до європейського освітнього простору.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

Тема 1. Предмет естетики як науки.

Формування предмету естетичної науки в межах філософського знання. Запровадження терміну “естетика”. Естетичні проблеми як самостійна галузь теоретичного знання. Зв’язок естетики з іншими науками.

Тема 2. Історія естетичної думки.

Класична естетика. Імпліцитна естетика: античність, патристика, греко-православний напрям, західноєвропейський напрям.

Експліцитна естетика: Просвітництво і Баумгартен, німецька класична естетика, основні тенденції розвитку естетичної думки в інших європейських країнах, вітчизняна естетика ХІХ ст.

Нонкласика. Естетична свідомість ХХ ст.: Мистецтво і наука в дзеркалі естетики неопозитівізму. Естетичний потенціал інтуїцїї і проблеми художньої творчості. Психоаналіз. Естетика З.Фрейда. Естетичні аспекти „глибинної психології”. Від Е. Гуссерля до М. Дюфрена: динаміка естетичних трансформацій. Структуралістська і герменевтична естетика. Естетичне підгрунтя філософії екзистенціалізму. Естетика неотомізму. Постнекласична естетика.

Історія розвитку української естетичної думки. Естетичні ідеї в Київській Русі. Формування естетичних ідей на теренах України у ХІІІ-ХVІІІ століттях. Естетична думка в Україні у XIX - на початку XX століть. Розвиток української естетики в XX ст.

Тема 3. Естетичне освоєння світу.

Виникнення і сутність естетичного відношення людини до світу, його специфіка. Концепції виникнення і розвитку естетичного відношення.

“Естетичне” як метакатегорія естетики. Історія становлення і визначення категорії „естетичне”. Теоретичні моделі естетичного. „Естетична цінність”, визначення її суб’єктно – об’єктного характеру. Співвідношення категорій “естетичне” та “естетична цінність.

Естетичний потенціал людської діяльності. Структура естетичної діяльності. Дизайн і технічна естетика. Естетичні начала трудової діяльності. Естетика природи. Естетика побуту й людських відносин. Естетична діяльність і мистецтво. Краса й мода.

Естетична свідомість як форма відображення естетичної діяльності. Структура естетичної свідомості: естетичні почуття, естетичний смак, естетичний ідеал.