Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
192.51 Кб
Скачать

Модуль №1 Основні положення. Розтяг, стиск.

Тема 1: Характеристики геометрії тіл, що вивчає опір матеріалів.

Час:- 2 години. Конспектування : Л-1, стор. 19-20; Л-2 стор. 13-14.

Основні знання і вміння.

Знати:

Вміти:

- Що таке брус.

- Яким чином утворені бруси.

- Які бруси називають стержнями, балками: простими одно пролітними та консольними.

- Розрізняти бруси, оболонки, масиви.

Зміст теми.

1. В опорі матеріалів вивчаються головним чином бруси, тобто такі елементи, в яких один вимір (довжина) значно більший його поперечних розмірів (ширини і висоти). Бруси можуть бути прямими і кривими. Утворення прямого бруса можна уявити собі рухом деякої фігури вздовж прямої лінії АВ так, щоб центр фігури завжди знаходився на цій лінії, а площина фігури була перпендикулярна до лінії АВ. Лінія АВ називається віссю бруса, а плоска фігура – поперечним перерізом. Якщо брус утворений рухом фігури вздовж кривої лінії, його називають кривим брусом.

Вздовж своєї осі бруси можуть мати постійний і змінний поперечний переріз. Тонкий і довгий брус з прямою віссю прийнято називати, в залежності від його призначення, стержнем, стійкою, колоною. Лежачий на опорах брус, на який діють сили, прикладені перпендикулярно або похило до його осі, називають балкою . Балка, що вільно лежить на двох опорах називається простою балкою. Балка, жорстко защемлена одним кінцем в стіну, називається консоллю.

Тіло, що має дуже малу товщину в порівнянні з двома іншими вимірами, називається пластиною , або оболонкою.

Якщо всі три виміри тіла – величини одного порядку, то воно називається масивом.

Пластини, оболонки, масиви вивчають в теорії пружності. Криві бруси і стержневі системи, складені лише з прямих або з прямих і кривих стержнів, вивчають в курсі статики споруд.

2. Контрольні питання.

- Що таке «брус»?

- Коли брус називають стержнем, а коли балкою?

- Чим відрізняється консоль від простої однопролітної балки?

- Коли тіло називають масивом?

Тема 2: Механічні випробування матеріалів.

Час: – 2 год. Конспект: Л-1, стор. 38-44; Л-2 стор. 31-38.

Основні знання і вміння.

Знати:

Вміти:

- Метод випробування матеріалів статичним навантаженням.

- Визначення границь пропорційності, текучості, міцності.

- Різницю між хрусткими і пластичними матеріалами.

- Користуватися діаграмою розтягу матеріалу.

Зміст теми.

1. Для визначення властивостей матеріалу при його розтязі і стискові (до стадії руйнування) виконують механічні випробування зразків в лабораторії. Найбільш поширеним методом є випробування на розтяг і стискання статичним навантаженням. Для цього використовують зразки, форма і розміри яких стандартні. В процесі дослідження фіксують ряд послідовних величин навантаження і довжини зразка. За одержаними результатами креслять графік залежності між видовженням і навантаженням, або між відносним видовженням і напруженням. Його ще називають діаграмою.

Діаграму можна поділити на ділянки. Закінчення прямої ділянки називають границею пропорційності, майже горизонтальна ділянка закінчується границею текучості, найвища точка діаграми відповідає границі міцності. Діаграма, яка має всі три ділянки, характерна для пружно-пластичних матеріалів.

Матеріали для яких відсутня ділянка текучості називають хрусткими, а якщо відсутня ділянка пропорційності, матеріали називають пластичними.