Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зак_нчення-2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

Тема 81

Принципи функціонування національної фінансової системи в Україні

План

  1. Поняття і структура національної фінансової системи України

  2. Вплив державних закупок і державного бюджетного фінансування на національну економіку України

3. Вплив державних податків на національну економіку України

Тема 82

Принципи функціонування національної грошово-кредитної системи України

План

  1. Поняття і структура національної грошово-кредитної системи

  2. Принципи функціонування грошового ринку в Україні

  3. Принципи формування депозитних грошей комерційними банками України

  4. Державне регулювання грошово-кредитної сфери України

Методичні вказівки та основні вимоги

До підготовки, оформлення і захисту курсових робіт з макроекономіки

1.1. У вищих навчальних закладах економічного профілю , а також з економічних спеціальностей вузів неекономічного профілю навчальними планами передбачається підготовка і захист студентами курсових робіт з курсу економічної теорії. Курсова робота виступає як одна з найбільш важливих форм самостійної роботи студентів над вивченням, проблем економічної теорії, В процесі написання курсової роботи студенти зобов'язані більш глибоко, більш фундаментально і більш конкретно вивчити одну з проблем науки. В цьому і полягає основна мета підготовки і захисту студентами курсових робіт з економічної теорії, і зокрема – макроекономіки

1.2.В процесі підготовки і оформлення курсової роботи студенти повинні, по-перше, оволодіти методикою і методологією сучасного економічного аналізу, по-друге, навчитися аналізувати науковий і літературний матеріал, по-третє, робити самостійні висновки і формулювати самостійні теоретичні положення, по-четверте, аналізувати емпіричний економічний матеріал і його теоретично узагальнювати, по-п'яте, формулювати практичні рекомендації на основі правильного узагальнення і теоретичного дослідження.

1.3. Курсова робота студентів повинна мати науковий характер, а не бути переказом відомих положень і висновків, почерпнутих із літературних і наукових джерел. У процесі викладу матеріалу не дозволяється пряме переписування з навчальних чи наукових джерел. Переписуванням вважається наявність у роботі хоча би одного речення, списаного з інших джерел з точністю один до одного без відповідних посилань на ці джерела. Підтекстові посилання на літературні і наукові джерела оформлюються згідно загально – прийнятих правил цифровими позначками або позначками "зірочкою" чи "зірочками" (див. додатки № 4 і № 5).Робота, в якій виявлені елементи плагіату (переписування) оцінюється незадовільно і повертається на переробку чи доопрацювання.

1.4. Структурно робота повинна складатися із вступу і основної текстової частини, яка включає 2 – 3 – 4 – 5 параграфів (кількість параграфів залежить від місткості проблеми, мети і завдань курсової роботи), закінчення і списку літератури. До роботи слід додати план, затверджений науковим керівником роботи, зміст з вказанням початкових сторінок кожної частини курсової роботи (вступу кожного параграфу, закінчення, списку літератури, змісту). Титульна сторінка курсової роботи, її план і зміст оформлюються згідно загальноприйнятих правил див. додаток №1, №2, №3. Загальний обсяг роботи - 50-60 сторінок рукописного тексту.

Курсова робота може містити також додатки, які, розміщуються в самому кінці роботи після сторінки із списком літератури. Обсяги додатків не обмежуються, але недоцільно, щоб вони були більшими самого обсягу курсової роботи В додатках рекомендується розміщувати табличний, графічний, статистичний, розрахунковий і інший матеріал, пряме використання якого в основному тексті надто би ускладнило читання роботи.

В основному тексті роботи рекомендується робити посилання на матеріал, що міститься в додатках. Додатки, якщо їх багато, повинні бути пронумерованими.

1.5. Робота повинна бути оформлена на стандартних листках білого паперу (21-30) чітким почерком (якщо почерк нечіткий, роботу потрібно віддрукувати на комп’ютері в цьому випадку обсяг роботи – 30 – 40 сторінок машинописного тексту), з виділенням полів (праве – 1 см, ліве - 2,5 см, верхнє і нижнє - 2,5 см). Роботу рекомендується зшити в тверді обкладинки (палітурно оформлені). В порядку винятку дозволяється здача до рецензування непереплетеної роботи (за згодою і дозволом наукового керівника). Робота, яка оформлена неохайно, нечітким почерком і з порушенням вимог, вказаних у даній методичній розробці, повертається на переоформлення і до захисту не допускається.

1.6.У вступі до курсової роботи студент повинен розкрити актуальність вибраної теми курсової роботи, поставити основну мету і завдання, вказати на наукову, методологічну, емпіричну базу написання роботи. В закінченні потрібно зробити висновки по кожному із параграфів роботи (по 2 - 3 висновки на кожний параграф). Висновки повинні бути зроблені таким чином, щоб вони, по-перше, відображували основний зміст роботи, по-друге, ті положення, які були отримані автором на основі опрацювання наукового і практичного матеріалу. У висновках повинно бути відображене авторське розуміння основних проблем курсової роботи.

1.7. В основній частині роботи на основі опрацювання літературних і інших джерел (статистичних, емпіричних і т.д.) здійснюється виклад матеріалу. Виклад повинен бути самостійним (без переписування.) з відображенням авторського розуміння проблем і його власними висновками. Неграмотний виклад матеріалу знижує загальну оцінку роботи. Робота, яка оформлена неграмотно, з наявністю багатьох граматичних помилок не рецензується науковим керівником і повертається на доопрацювання і виправлення граматичних помилок.

1.8. Основна частина роботи повинна демонстрували вміння студента ставити наукові проблеми і грамотно їх розв'язувати на основі узагальнення літературного і емпіричного матеріалу, а також на основі власної інтуїції автора роботи. В роботі, в якій відсутні постановка і розв'язання наукових проблем, вважається такою, що не відповідає основним вимогам до наукових робіт і оцінюється незадовільно (.або повертається на доопрацювання).

1.9. Список літератури оформлюється згідно загальноприйнятих правил з вказанням по кожному джерелу прізвищ і ініціалів авторів, назви роботи, назви видання, в якому опублікована робота (якщо це стаття чи тези в збірниках, журналах, газетах), міста видання, назви видавництва; року видання, кількості сторінок (загальні або інтервали сторінок, на яких поміщена стаття в періодичному виданні чи збірнику).Перелік джерел здійснюється за алфавітним принципом у такому порядку:

1. Основні економічні джерела, прийняті Верховною Радою України.

2. Наукові монографії, підручники, посібники.

3.Статті, доповіді, тези в періодичній пресі або збірниках.

4. Література довідкового і статистичного характеру (словники, статистичні збірники і т.д.).

5. Література на іноземній мові (якщо така використовувалась).

1.10. Неодмінною вимогою до курсових робіт є самостійний аналіз автором емпіричного матеріалу, його відображення в формі графіків, таблиць (матриць), формул, схем, діаграм і т.д. правильне узагальнення цього матеріалу і формування на його основі теоретичних висновків. Характер емпіричного матеріалу залежить від профілю роботи, вибраної теми В роботах з макроекономічного аналізу емпіричний матеріал повинен мати макроекономічний характер, з мікроекономічного аналізу - мікроекономічний характер (на рівні економіки фірм і галузей), з загальної економічної теорії емпіричний матеріал загального характеру. Оформленим таблиці і графіків у курсових роботах повинно здійснюватися згідно загально прийнятих правил (див. додатки №7 і №8) у відповідності до оформлення аналогічного емпіричного матеріалу в інших літературних і наукових джерелах.

Курсова робота, в якій є багато неправильно оформлених таблиць, графіків і іншого фактичного матеріалу не допускається до рецензування і по вертається на доопрацювання. Відсутність фактичного матеріалу дає підставу кваліфікувати роботу як незадовільну, така робота повертається на переробку чи доопрацювання.

1.11. Процес підготовки курсової роботи починається з затвердження науковим керівником теми роботи. Тема затверджується в перший місяць навчального семестру, на який заплановано підготовку курсової роботи. Плани курсових робіт рекомендовані даною методичною розробкою (див. п.3 даної методичної розробки „Типова (рекомендована) структура тем курсових робіт з курсу економічної теорії”). Однак, студенти мають право змінювати структуру курсової роботи (її план), погодивши новий план з науковим керівником і перезатвердити його в установлені терміни. Курсова робота повинна бути повністю готовою і подана на рецензування науковим керівником до кінця третього місяця семестру, на який запланована навчальним планом підготовка роботи, У випадку негативної рецензії робота повертається на доопрацювання або переробку. В окремих випадках за згодою наукового керівника може бути змінена тема курсової роботи при її повторній підготовці. Зміна теми допускається лише в межах рекомендованих варіантів вибору теми роботи (див, додаток № 8).

Додаток 1

Зразок титульної сторінки

курсової роботи

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

Кафедра економічної теорії

ЕКОНОМІЧНІ ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА В

КОРОТКОСТРОКОВОМУ РИНКОВОМУ ПЕРІОДІ

Курсова робота

Студентка 211 групи

економічного факультету

Степанів М.Д.

Науковий керівник –

доцент кафедри економічної теорії

Середа А.Р.

ЛЬВІВ-2002

Додаток 2

Зразок плану

курсової роботи

ПЛАН

Вступ

1. Закон спадаючої віддачі (спадаючого граничного продукту)

2. Постійні і змінні загальні витрати виробництва

3. Середні витрати виробництва (витрати виробництва на одиницю продукції)

4. Граничні витрати виробництва. Переміщення кривих витрат виробництва

Заключення

Додаток 3

Зразок змісту

курсової роботи

ЗМІСТ

Вступ

1. Закон спадаючої віддачі (спадаючого граничного продукту)

2. Постійні і змінні витрати виробництва

3. Середні втрати виробництва (витрати виробництва на одиницю продукції

4. Граничні витрати виробництва. Переміщення кривих витрат виробництва.

Заключення

Література

Додаток 4

Зразок підтекстових

посилань

на літературні джерела

Аналіз економічних витрат виробництва найбільш ґрунтовно здійснений в роботах Дж,Р.Хікса1

Додаток 5

Зразок підтекстових зауважень

автора курсової роботи

Економічні витрати виробництва в короткостроковому періоді мають різну тенденцію зміни в різних моделях функціонування фірм і галузей2

Додаток 6

Зразок оформлення

списку літератури

ЛІТЕРАТУРА

1.1.Закон України ”ІІро банкрутство"// Відомості Верховної Ради України. 1992. N31. С. 5 –10.

1.2. Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення, несумлінної конкуренції у підприємницькій діяльності // Відомості Верховної Ради У країни, 1992, N91. С. 30-35.

2.1. Макконелл К.Р, Врю С.Л. Экономика: принципы, проблемы и Политика. Т.2. - М.: Республика, 1993. С.46-647

2.2. Пиндайк., Рубиинфельд Д. Микроэкономика. - М.: Экономика, Дело, 1992. С. 188-216,

2.3. Самуальсон Поль. Економіка, - Львів: Світ, 3 994. С. 325 - 349.